ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Παπακωνσταντίνου Γιώργος : Παρουσίασε το Σχέδιο ΉΛΙΟΣ στην Γερμανία... Επενδύσεις 20 δισ € για 10Gw!!!

Επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις (25 ετών) στους υποψήφιους επενδυτές προβλέπει το σχέδιο «Ήλιος» που παρουσίασε σε ενεργειακό συνέδριο στη Γερμανία ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
12/09/2011 | 

Επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις (25 ετών) στους υποψήφιους επενδυτές προβλέπει το σχέδιο «Ήλιος» που παρουσίασε σε ενεργειακό συνέδριο στη Γερμανία ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας, συγκεκριμένα, στο 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια (26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα βασικά μεγέθη και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος «Ήλιος» τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ΕΕ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 3.000 – 10.000 μεγαβάτ με την ανάπτυξη μηχανισμών συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές. Με μέσο κόστος επένδυσης 2 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ, η εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ συνεπάγεται επένδυση 20 δισ.. ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προσέλκυση των επενδύσεων αυτών περιλαμβάνουν:

-Την υψηλή ηλιοφάνεια (300 ημέρες το χρόνο), που εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγή ενέργειας σε σχέση με την ίδια επένδυση που θα γινόταν σε χώρα του Βορρά. Συγκεκριμένα ένα τ.μ. φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα παράγει 1800 κιλοβατώρες το χρόνο, έναντι 1285 στη Γερμανία.

-Το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ 35 χωρών ως προς το βαθμό ελκυστικότητας για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τον οίκο Ernst & Young.

-Τα ειδικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τις επενδύσεις αυτές. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι επενδύσεις θα γίνουν από εταιρίες ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειών, και με έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το δίκτυο. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν χωρίς διοικητικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες διεθνείς διασυνδέσεις, για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή είναι τεχνικά δυνατή η μεταφορά ισχύος 2.000-2.500 μεγαβάτ με πιθανό σημείο συμφόρησης τα σύνορα Ιταλίας – Σλοβενίας – Ουγγαρίας. Αυτό σημαίνει ότι για την πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου θα απαιτηθεί ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών όπως επίσης η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Αναφερόμενος στα οφέλη του προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι οι επενδυτές εξασφαλίζουν καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις για το ίδιο ύψος επένδυσης ενώ η Ελλάδα κερδίζει ξένες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αύξηση των φορολογικών εσόδων, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες – μέλη που θα ενδιαφερθούν το όφελος συνίσταται στο ότι θα μπορέσουν να πετύχουν το στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20 % στο ενεργειακό ισοζύγιο με μικρότερο κόστος από ό,τι αν έκαναν τις επενδύσεις στο Βορρά ενώ συνολικά για την ΕΕ το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη διασυνδέσεων και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Στο συνέδριο στο οποίο απευθύνθηκε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετέχουν 4.000 άτομα, μεταξύ των οποίων σημαντικοί ερευνητές και επιστήμονες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Στην έκθεση συμμετέχουν 999 εκθέτες από 75 χώρες, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 40.000...


Ενημέρωση 12/06/2013 : Εγκαταλείπεται οριστικά το σχέδιο Ήλιος

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί το περίφημο project «Ηλιος», που προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από φωτοβολταϊκά πάρκα και την εξαγωγή της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία.

Το φιλόδοξο σχέδιο, που είχε φτάσει να συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έργο αντιστάθμισης της υφεσιακής πορείας της χώρας και είχε προβληθεί από τον εμπνευστή του, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, ανάπτυξης και μείωσης του δημόσιου χρέους, σήμερα πλέον «τελεί εν υπνώσει» όπως παραδέχονται κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, μη θέλοντας προφανώς να δηλώσουν ότι έχει οριστικά… ενταφιαστεί.

Του οριστικού ενταφιασμού είχε προηγηθεί η υποβάθμιση σε πιλοτικό έργο δυναμικότητας κάτω από 500 Μεγαβάτ, για το οποίο είχε αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης ελέγχου της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και η εκπόνηση της μελέτης για το πιλοτικό αυτό έργο έχει ουσιαστικά παγώσει, καθώς όλοι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους. Δηλαδή η Γερμανία θα απορροφούσε κατά κύριο λόγο το «πράσινο» ρεύμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση που το είχε θέσει υπό την αιγίδα της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα το συγχρηματοδοτούσε και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι το project είναι ανέφικτο. Η τρόικα, δε, έχει αποδεχθεί σιωπηλά το πάγωμα της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις του δεύτερου μνημονίου και είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της εταιρίας «Πρόγραμμα Ήλιος». Η ανυπαρξία ενδιαφέροντος, προφανώς επειδή το έργο δεν θεωρείται πλέον ελκυστικό, έγινε φανερή στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τις επαφές  που είχε τους τελευταίους μήνες.

Το σημαντικότερο από τα ζητήματα που καθιστούν αντιοικονομική την προώθηση ενός project όπως το «Ήλιος» είναι το κόστος αναβάθμισης των δικτύων για τη μεταφορά της από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας στη Γερμανία. Καμία από τις χώρες αυτές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβάλλει με κεφάλαια για την αναβάθμιση των δικτύων. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιοργκ Μάγερ, εκτελεστικού διευθυντή της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (BSW): «πιθανώς υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες εξαγωγής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη. Οι δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ η αναβάθμιση των δικτύων θα ήταν πολυδάπανη και θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί».

Ποιος θα αγοράζει;

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν βρέθηκε εκείνος που θα… αγοράζει το ρεύμα. Το υψηλό κόστος που απαιτείται για να παραχθεί και να εξαχθεί το ρεύμα σε άλλες χώρες, κάνει απαγορευτική την «εύλογη» τελική τιμή πώλησής του.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το όλο σχέδιο θα παραμείνει στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος ο κατάλογος των εκτάσεων που είχαν σπεύσει να «προσφέρουν», δήμαρχοι από όλη τη χώρα που έβλεπαν πιθανή αναπτυξιακή προοπτική από τη συμμετοχή τους στο mega project.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα είχε κινηθεί και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε δηλώσει, με αφορμή και την απόφαση της χώρας του να κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια, ότι χάρη στην ηλιακή της ενέργεια η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε εξαγωγέα ενέργειας, βοηθώντας πολύ στην οικονομική της ανάπτυξη. Θετικά διακείμενος για το σχέδιο ήταν και ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, που το είχε χαρακτηρίσει «σχέδιο-κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. 

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.