ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Αλογοσκούφης Γιώργος : Αναθεώρηση ΑΕΠ

Το 2006, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας προχώρησε σε αναθεώρηση του ΑΕΠ, που οδήγησε κατ' επέκταση σε αναθεώρηση κρίσιμων δημοσιονομικών μεγεθών.
ASSET της κυβέρνησης του Κωστάκη | 

Το 2006, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας προχώρησε σε αναθεώρηση του ΑΕΠ, που οδήγησε κατ' επέκταση σε αναθεώρηση κρίσιμων δημοσιονομικών μεγεθών. 

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η νέα μέτρηση του ΑΕΠ ήταν επιβεβλημένη με βάση τον Κανονισμό ΕΚ 2223/96 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ορίζει την ανανέωση των στοιχείων του ΑΕΠ ανά πενταετία και είχε ζητηθεί από την ΕΕ από το 2002, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης σε πίεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με τελική προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006.

Στην αναθεώρηση, που αναμενόταν να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7% από το 2000, συνυπολογίστηκαν έρευνες για το εμπόριο, τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία, τις κατασκευές, τα στοιχεία μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων καθώς και η απογραφή του 2001, ενώ συμπεριλήφθηκαν και παράνομες δραστηριότητες οι οποίες όμως αφορούσαν συνολικά το 0,7% του 25%.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, που εστίασε σε δυσμενείς επιπτώσεις της, όπως την αύξηση της ελληνικής εισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών πρόβαλε θετικές συνέπειες όπως η ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και ο περιορισμός του ελλείμματος.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN σχολίασε αρνητικά την αναθεώρηση περιλαμβάνοντάς τη σε κατάλογο με τις 101 χειρότερες οικονομικές αποφάσεις για το έτος 2006. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ, για την περίοδο 2000-2006 και τελικά η αύξησή του με έτος βάσης το 2000 διαμορφώθηκε στο 9,6%».

#Αλογοσκούφης Γιώργος #Αναθεώρηση #ΑΕΠ #ΕΛΣΤΑΤ #Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος #ΕΣΥΕ #EUROSTAT #Ευρωπαϊκή Επιτροπή #Κυβέρνηση Καραμανλή #Νέα Δημοκρατία #ΝΔ  
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: