ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Στρος Καν : «Τι μου είπε ο Παπανδρέου το 2009»

Στο διάρκειας 90 λεπτών ντοκιμαντέρ της France-2 υπό τον τίτλο «Η ιστορία του ευρώ», ο Στρος Καν, θυμάται τον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό (Τέλη Νοέμβρη - Αρχές Δεκέμβρη 2009) :
16/05/2014 | 

Στο διάρκειας 90 λεπτών ντοκιμαντέρ της France-2 υπό τον τίτλο «Η ιστορία του ευρώ», ο Στρος Καν, θυμάται τον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό (Τέλη Νοέμβρη - Αρχές Δεκέμβρη 2009) :

Στρος Καν : «Να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες»

Μου είπε ο Γιώργος Παπανδρέου: « Ντομινίκ, με τα στοιχεία που βλέπω εδώ, θα χρειαστούμε ένα σχέδιο από το ΔΝΤ».
Κι εγώ του απάντησα :  «Αναμφίβολα! Όμως υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ θα έρθει και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της Ελλάδας».

Και ο Παπανδρέου λέει : «Ώστε το πιστεύεις αυτό;»

«Ναι, το πιστεύω!» ήταν η δική μου απάντηση.

Ο Παπανδρέου δεν ζήτησε δάνειο από το ΔΝΤ, αλλά τεχνική βοήθεια, όπως ο Καραμανλής το 2004. Βάση των Ευρωπαϊκών συνθηκών, τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούσαν να πάρουν δάνεια από το ΔΝΤ, κάτι που άλλαξε με την αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβώνας, αφού ο Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός, όχι πριν.

Έγιναν λάθη και επιβάλαμε μια άκρως αβάσταχτη πολιτική

Ο Στρος Καν παραδέχθηκε μάλιστα ότι έγιναν λάθη και ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων επιδείνωσε την κατάσταση, με ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες «Σίγουρα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί, αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια άκρως αβάσταχτη πολιτική που ακόμη και σήμερα έχει τρομερές συνέπειες στην Ελλάδα.»

Έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα χρέους

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει κούρεμα χρέους, σχολιάζοντας ότι οι δανειστές της Ελλάδας «έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε κάποιος που θα αναλάμβανε μια προβληματική επιχείρηση», δηλαδή ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών.

Η Μέρκελ δεν ήθελε να βοηθήσει

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι εκείνη την εποχή η Μέρκελ ήθελε την βοήθεια προς την Ελλάδα να την παράσχει αποκλειστικά το ΔΝΤ.Ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό, αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ ότι τα πράγματα άλλαξαν όταν παρενέβη ο Μπαράκ Ομπάμα: «Ένα βράδυ, ο Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ και της εξήγησε ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας διότι η στάση της δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο»

-> Το ΔΝΤ δεν το έφερε ο Παπανδρέου λοιπόν, ήταν επιλογή της Μέρκελ (κατόπιν πίεσης του Ομπάμα μπήκε η ΕΕ στο παιχνίδι),  η οποία το έχει παραδεχθεί πολλάκις – όπως το παραδέχθηκε και ο Σόιμπλε στο Νταβόςτο 2016 και ο Σαμαράς, και ο Βαρουφάκης, όπως και ο Τσίπρας… Το πάγιο αίτημα του Παπανδρέου ήταν το Ευρώ-ομόλογο κάτι που δεν ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας…..

Μέρκελ και Σαρκοζί απειλούν στις Κάννες

Στο ντοκιμαντέρ της France-2 ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν, που ήταν παρών στην συνάντηση των Καννών, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των Financial Times. Ο Μπαρουάν λέει ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, είπαν στο Γιώργο Παπανδρέου: «Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμα σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλεις στους Έλληνες - και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα - θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ».

#ΔΝΤ #Ντομινίκ Στρος Καν #Παπανδρέου Γιώργος #Ντοκιμαντέρ #France2
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: