ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Καρφίτσα : Παρακρατική Οργάνωση

Καρφίτσα είναι το όνομα παρακρατικής οργάνωσης με φασιστικά χαρακτηριστικά, που έδρασε κυρίως την δεκαετία του 1960.
Δελαπόρτας Παύλος : «Οι μηχανισμοί που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη αποτελούνται από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δωσιλογικής λευχαιμίας... από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες και από άλλους φτωχούς διαβόλους...»

Καρφίτσα είναι το όνομα παρακρατικής οργάνωσης με φασιστικά χαρακτηριστικά, που έδρασε κυρίως την δεκαετία του 1960.

Οφείλει το όνομά της στην καρφίτσα που φορούσαν τα μέλη της στο πέτο ως διακριτικό, για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους και από την αστυνομία που υπήρξε συνεργάτης τους.

Μέλη της οργάνωσης, όπως ο Χ. Φωκάς, λιμενεργάτης και πρώην πυγμάχος, οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης της ίδιας φατρίας του εγκληματικού υπερκράτους οργανώσεις του γερμανόφιλου Γιοσμά με την ονομασία "ένωσις αγωνιστών και θυμάτων εθνικής αντιστάσεως βορείου Ελλάδος", πρωτοστάτησαν στην δολοφονία του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 1963 καθώς και στην επίθεση με λοστό εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γ.Τσαρουχά, τον οποίο τραυμάτισαν βαριά. Η συγκεκριμένη οργάνωση δρούσε παράνομα, χωρίς αναγνώριση του καταστατικού της όπως και άλλες ίδιου τύπου παρακρατικές οργανώσεις. Εκ τούτου η αναφορά στα γεγονότα της εποχής παραπέμπει στον όρο "υπόθεση καρφίτσα" ή η "συμμορία της καρφίτσας"

Η οργάνωση καρφίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1963 με την επίσκεψη του Ντε Γκωλ στην Ελλάδα το 1963, για το πρόγραμμα εγκατάστασης πυρηνικών όπλων. Τότε, μέλη παρακρατικών οργανώσεων κλήθηκαν ως επικουρική βοήθεια στην προστασία του Γάλλου προέδρου. Λίγο αργότερα θα συνέδεαν το όνομά τους με την δολοφονία του Λαμπράκη.

Στις 22 Μαίου 1963 στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε φιλειρηνική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Από μέρες είχε αποφασιστεί η παρεμπόδιση και ματαίωση της συγκέντρωσης από την αστυνομία.Το σχέδιο ήταν αντισυγκέντρωση και επίθεση από "αγανακτισμένους εθνικόφρονες. Στη συνέχεια έγινε η επίθεση με τι τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη, όπου επέβαινε και ο έτερος εγκληματίας Εμμανουηλίδης, μέλη και οι δύο παρακρατικών οργανώσεων και πλούσιο ποινικό μητρώο επιθέσεων εναντίον εργατών και κακοποίησης διαφόρων πολιτών και παιδιών. Ηθικός αυτουργός ο φον Γιοσμάς. Η δολοφονία του Λαμπράκη από τους παρακρατικούς έδειξε τη στενή σχέση ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα (ΕΡΕ Καραμανλή στην εξουσία) και τον υπόκοσμο που η ίδια συντηρούσε.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοχή και συμπόρευση με το παρακράτος. Στην υπόθεση Λαμπράκη η Φρειδερίκη φέρεται ως η θιγόμενη που εκστόμισε την φράση "δεν θα με απαλλάξει κανείς απ' αυτόν;"

Ρίζες του παρακράτους μπορούν να αναζητηθούν στο 1830, με την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όταν το κράτος χρησιμοποιούσε συμμορίες ληστών για να καταδιώκουν άλλους ληστές. Αργότερα το 1947 με το δόγμα Τρούμαν η αμερικάνικη βοήθεια εξοπλίζει όλες τις παρακρατικές οργανώσεις. Στους παρακρατικούς εντάσσονται λούμπεν προλετάριοι, κατάλοιπα του εμφυλίου, συνεργάτες των Γερμανών, όλος ο υπόκοσμος. Διακηρύσσουν ως αγνότητα τα αποδεδειγμένα εγκλήματά τους, καταδίδουν φοιτητές, χτυπούν πισώπλατα. Σχέση παρακρατικών σε διεθνές (σίγουρα ευρωπαϊκό) επίπεδο με την οργάνωση gladio θεωρείται βέβαιη καθώς υπάρχουν στοιχεία για την διάλυσή της - όπως και του ελληνικού της "παραρτήματος", της κόκκινης προβιάς το 1988.

#Καρφίτσα #Παρακρατική Οργάνωση #Βικιπαίδεια #wikipedia #Καμμένος Πάνος #ΑΝΕΛ
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.