03/01/2011 | |
Φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο υψώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.
«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο, όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή εισόδου των παράνομων μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ.Παπουτσής.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών» τόνισε ο υπουργός και γι αυτό, παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σχεδιάζεται η κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.«Με ημίμετρα και μπαλώματα του τύπου "κατασκευή ειδικού φράκτη στον Έβρο", τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει πλήρως στη μεταναστευτική πολιτική της, με δυσμενέστατες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Τώρα προσπαθεί, με μεμονωμένα μέτρα, να διορθώσει τα αδιόρθωτα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2010, συνελήφθησαν 31.219 άτομα έναντι 6.615 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
«Ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Έβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων», σχολιάζει το ΚΚΕ. «Δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, συμπληρώνει.
«Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί και δεν θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;», διερωτάται ο ΛΑΟΣ.
ΣΥΝ: Ρατσιστικό κρεσέντο
Aπό την πλευρά του ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».
«Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, που προσπαθεί με μέτρα καταστολής να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης-φρούριο, όπως επιτάσσουν η Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην πράξη, ενισχύονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που αυξάνουν τις τιμές διαπεραίωσης των μεταναστών και συμβάλλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην εξαθλίωσή τους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ και επισημαίνεται:
«Οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Θα αντισταθούμε σε μια τέτοια πολιτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Σύσκεψη για την Πάτρα
Λίγο πριν τη δήλωσή του, ο κ. Παπουτσής είχε λάβει μέρος σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα με τους παράνομους μετανάστες στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.
«Ολη η Πάτρα έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο καταυλισμό με άθλιες συνθήκες για τους περίοικους και τους μετανάστες, που έρχονται στην περιοχή μας με αποκλειστικό σκοπό να φύγουν από το λιμάνι της» δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων.
«Η ουσία είναι μία», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και τα άλλα λιμάνια της Ελλάδας για την Ευρώπη».
naftemporiki.gr
Ενημέρωση 07/04/2011 | Μετά τον φράχτη και νέα κέντρα μεταναστών στον Έβρο
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινωνία του Εβρου στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών στον νομό «μαζί» με την κατασκευή του φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Η εισροή λαθρομεταναστών από την περιοχή της Ορεστιάδας και από τα περάσματα του ποταμού στον νότιο Εβρο μπορεί να μειώθηκε δραστικά το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα του 2010, ωστόσο οι αρχές αναμένουν νέο κύμα τους προσεχείς μήνες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες λόγω των εξελίξεων. Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε, διά στόματος υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, την πρόθεσή της για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή μεταξύ Καστανιών και Νέας Βύσσας, ανακοινώνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες. Η κατασκευή του, εάν δεν προκύψουν άλλα ζητήματα γραφειοκρατικής και οικονομικής υφής, θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα τέλη Απριλίου, τότε δηλαδή που σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη τοποθετείτο χρονικά η ολοκλήρωση του φράχτη. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Εσωτερικών (και βουλευτής του νομού) κ. Γιώργος Ντόλιος δήλωσε πως θέση της κυβέρνησης είναι «μηδενική ανοχή - απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών», αναφερόμενος και στους χώρους στο βόρειο και νότιο τμήμα του Εβρου που θα δημιουργηθούν για την υποδοχή και ταυτοποίηση των λαθρομεταναστών. Φιλοδοξία είναι οι σχετικές διαδικασίες να διεκπεραιώνονται εντός δεκαημέρου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα κέντρα υποδοχής δεν θα λειτουργούν κοντά στον ιστό της πόλης, οι περισσότεροι δήμοι της περιοχής εμφανίζονται αρνητικοί στο να δημιουργηθούν πέριξ της «επικρατείας» τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον βόρειο Εβρο, έχει επιλεγεί παλαιό στρατόπεδο στην περιοχή της Καρωτής Διδυμοτείχου (παραμένει κλειστό από διετίας), οι εγκαταστάσεις του οποίου μπορούν να υποδεχθούν περί τα 200 άτομα.
«Η κοινωνία του Διδυμοτείχου δεν θέλει κέντρα υποδοχής-κράτησης μεταναστών αλλά την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής μας» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης. Η ίδια θέση διατυπώνεται σε ψήφισμα του Δήμου Ορεστιάδας, στα όρια του οποίου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών κοντά στο χωριό Φυλάκιο. «Ο Δήμος και η κοινωνία της Ορεστιάδας στη συντριπτική πλειονότητα τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του φράχτη για την ανακοπή εισόδου των λαθρομεταναστών» τονίζει ο δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Δημήτρης Μουζάς. Στον νότιο Εβρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός κατατείνει στη δημιουργία κέντρου υποδοχής στα κτίρια της παλαιάς κρεατοβιομηχανίας Φερών, προοπτική η οποία, όπως δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγ. Λαμπάκης βρίσκει αντίθετο τον δήμο, όπως και η κατασκευή του φράχτη των 12,5 χλμ. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Συνόρων) επιβεβαιώνουν μεν τη μείωση της εισροής λαθρομεταναστών στον Εβρο, αλλά και την επανενεργοποίηση των κυκλωμάτων που διακινούν λαθρομετανάστες στα περάσματα του ποταμού. Η δύναμη της Frontex έχει μειωθεί κατά 50% μετά την αποχώρηση Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων που συγκροτούσαν τη RABIT 2010 που δραστηριοποιούνταν από τον περασμένο Νοέμβριο κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Πριν από λίγες ημέρες, Ελληνες και Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες εντόπισαν και συνέλαβαν διακινητές και λαθρομετανάστες (δέκα άτομα) που μπήκαν στο ελληνικό έδαφος, χρησιμοποιώντας ένα από τα γνωστά περάσματα του ποταμού, κοντά στο χωριό Πέπλος, στην περιοχή των Φερών. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 εντοπίστηκαν περίπου 5.300 λαθρομετανάστες κατά μήκος του Εβρου. Το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 8.000.
kathimerini.gr
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.