ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Σαμαράς Αντώνης : Διέγραψε 21 βουλευτές

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μπορεί να στήριξε τη νέα συμφωνία, αλλά έχασε 21 βουλευτές του.
13/02/2012 | 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μπορεί να στήριξε τη νέα συμφωνία, αλλά έχασε 21 βουλευτές του.

Παρά τις επίμονες εκκλήσεις του να ψηφίσουν τα μέτρα εκείνοι τα καταψήφισαν και διαγράφηκαν αμέσως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Από τη ΝΔ διαγράφηκε οριστικά και ο Πάνος Καμμένος.

Συνολικά εκτός κόμματος βρέθηκαν οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρης Σταμάτης, Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Μαργαρίτης Τζήμας, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπυρίδωνας Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γεώργιος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καριπίδης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Γεώργιος Βαγιωνάς.

Εκτός ΝΔ και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία, ενώ όλο το βράδυ βρισκόταν στη Βουλή.

Η τελευταία απόπειρα να μεταπειστούν οι «αντάρτες» έγινε στις 11 το βράδυ, όταν ο Αντ. Σαμαράς τούς κάλεσε σε μία τελευταία συζήτηση στα γραφεία του κόμματος στο δεύτερο όροφο. «Λυπηρή, αλλά αναγκαία η εξέλιξη. Η ζωή συνεχίζεται», είπε βγαίνοντας από το γραφείο του, αφού είχε διαγράψει τους βουλευτές του.

«Ψηφίζω, για να μην πέσουμε στον γκρεμό»

Την ώρα που η Αθήνα είχε παραδοθεί στις φλόγες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ περνούσε τις δυσκολότερες ώρες της. Όσοι είχαν αποφασίσει να καταψηφίσουν τη σύμβαση και τα μέτρα είχαν συγκεντρωθεί στο εντευκτήριο και δήλωναν αμετακίνητοι. Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα προσπάθησε να τους μεταπείσει όλη η ηγεσία της ΝΔ και η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρούσε να δώσει διέξοδο στους διαφωνούντες μέχρι το… παρά πέντε της ψηφοφορίας. Από το βήμα της Βουλής αφενός ζήτησε συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών θέτοντας ορόσημο την 9η Απριλίου, αφετέρου κάλεσε τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν, ώστε να κερδίσει χρόνο, για να διαπραγματευτεί τη σωτηρία της οικονομίας. «Ανοίγουμε το δρόμο για άμεσες εκλογές. Η χώρα έτσι δεν μπορεί να κυβερνηθεί για πολύ. Σήμερα βγαίνουμε από το κάδρο της κρίσης και ανοίγουμε το δρόμο για άμεσες εκλογές. Ήδη έχω ζητήσει μετά το PSI να οριστεί ημερομηνία εκλογών στις αρχές Απριλίου».

Απευθυνόμενος στη «γαλάζια» πτέρυγα, ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε τον αντιμνημονιακό λόγο του και δικαιολόγησε τη στροφή του, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. «Τώρα φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Μα, αν πέσουμε στον γκρεμό, δεν θα πέσουν μόνο αυτοί που φταίνε, θα πέσουν όλοι οι Έλληνες. Ψηφίζουμε τα μέτρα, για να κάνουμε λίγα βήματα πίσω, μακριά από την άκρη του γκρεμού. Μετά τις εκλογές όλοι μαζί, και αφού θα έχουμε πει όλη την αλήθεια, θα αλλάξουμε την πορεία της Ελλάδας».

«Θα σας διαγράψω»

Όσο αναλυτικός και συζητήσιμος ήταν στο σημείο της αλλαγής στάσης του κόμματος τόσο άτεγκτος ήταν στην ομαδική «ανταρσία» που είχε εκδηλωθεί από το Σάββατο. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν επρόκειτο να πάρει πίσω την κομματική πειθαρχία, απαντώντας σε όσους βουλευτές επέμεναν μέχρι τα μεσάνυχτα ότι δεν θα τολμούσε να διαγράψει 20 και 25 βουλευτές. «Ο καθένας σας γνωρίζει την εκτίμηση και αγάπη που του έχω. Δεν έβαλα θέμα κομματικής πειθαρχίας, για να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Αλλά αυτό που λέω για κάποιους που θα επιμείνουν να ξέρετε ότι το εννοώ, θα χωρίσουν οι δρόμοι μας. Γιατί η Ελλάδα δεν θέλω να χάσει το δικό της δρόμο. Άλλωστε οφείλω να προστατεύσω το λαό».

Πιέσεις στο παρασκήνιο

Το «γαλάζιο» αντάρτικο εκδηλώθηκε την Κυριακή το απόγευμα, όταν ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές δήλωναν παρουσία του προέδρου την απόφασή τους να καταψηφίσουν τα μέτρα. Ανάμεσά τους οι Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γκιουλέκας, Μαρία Κόλλια, Μαργαρίτης Τζίμας, Δημήτρης Σταμάτης, Σπύρος Γαληνός, Γιάννης Γιαννάκης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Γιώργος Βαγιωνάς. Όλοι τους έμειναν αμετάπειστοι και αμετακίνητοι στη θέση τους μέχρι τις 11 η ώρα το βράδυ της Κυριακής παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκαν. Πέραν αυτής της ομάδας υπήρχε και μία δεύτερη…

Ασφυκτικό πρέσιγκ στους αντάρτες

Από το βράδυ του Σαββάτου και έως λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία συνεχιζόταν το πρέσιγκ της Συγγρού στους βουλευτές που είχαν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν ή κλίνουν προς το «όχι».

Παρά τις πιέσεις μία ομάδα βουλευτών εμφανιζόταν αμετακίνητη. Από τη Βόρεια Ελλάδα στην κατηγορία αυτή ήταν ο Μαργαρίτης Τζίμας από τη Δράμα, ο οποίος στη σελίδα του στο facebook έστειλε από νωρίς χθες την Κυριακή το μήνυμα: «Δεν ψήφισα το μνημόνιο Ι, δεν θα ψηφίσω απόψε και το νέο μνημόνιο. Αυτό λέει η συνείδησή μου».

Ίδια η στάση και της βουλευτή Σερρών Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία είχε προαναγγείλει από το Σάββατο το «όχι» και έστειλε και αυτή διαδικτυακά το μήνυμα: «Τα παιδιά μου, που με στερήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, μου λένε στο όνομα όλων των επόμενων γενιών να πω ένα περήφανο "όχι"».

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που είχε δεχτεί μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας είπε τελικά «όχι σε όλα». Το δήλωνε άλλωστε  κατηγορηματικά σε κομματικές συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το είχε μεταφέρει και προσωπικά στον κ.Σαμαρά.

Τηλεφωνήματα είχαν δεχτεί και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης και Θόδωρος Καράογλου, οι οποίοι ψήφισαν τελικά «ναι». «Ναι» ψήφισε και ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα της Συγγρού με τους επίφοβους.

Σε ό,τι αφορά τους βορειοελλαδίτες βουλευτές, ιδιαίτερη πίεση ασκήθηκε σε όσους είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν, όπως οι Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος από τον Έβρο, Ζήσης Τσικαλάγιας από την Καστοριά, Γιώργος Καρασμάνης από την Πέλλα και Γιώργος Βαγιωνάς από τη Χαλκιδική, που τελικά παρέμειναν σταθεροί στο «όχι».

Το αντάρτικο των Σερρών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «γαλάζιο» παρασκήνιο στις Σέρρες, κάστρο της ΝΔ, των οποίων και οι τρεις τοπικοί βουλευτές καταψήφισαν τη νέα συμφωνία. Μετά τη δήλωση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά πως θα πει «όχι» οι Θεόφιλος Λεονταρίδης και Τάσος Καρυπίδης διεμήνυσαν στη Συγγρού πως θα καταψηφίσουν και οι ίδιοι. Άλλωστε πολλοί βουλευτές από την επαρχία διατύπωναν τους προβληματισμούς τους «πώς θα κυκλοφορούμε στα χωριά, αν πούμε "ναι"», προσθέτοντας ότι «κάποιοι θα πούνε "όχι" και θα το παίζουν ήρωες στον κόσμο». Η είδηση προκάλεσε συναγερμό στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, στα οποία κλήθηκαν οι τρεις βουλευτές, σε μία προσπάθεια να μεταπειστούν, η οποία όμως δεν είχε αποτέλεσμα.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.