ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Η αλήθεια για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2010-2012

Την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε τη λεγόμενη ώρα του Πρωθυπουργού σε ώρα γκρίζας προπαγάνδας. Εκμεταλλευόμενος τον Κανονισμό της Βουλής που δεν επιτρέπει να πάρει το λόγο κανένας άλλος εκτός από τον ερωτώντα και τον ίδιο, εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις σε παρευρισκόμενους και μη των άλλων κομμάτων.
Του Βασίλη Κεγκέρογλου, γραμματέα Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης | 

Την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε τη λεγόμενη ώρα του Πρωθυπουργού σε ώρα γκρίζας προπαγάνδας. Εκμεταλλευόμενος τον Κανονισμό της Βουλής που δεν επιτρέπει να πάρει το λόγο κανένας άλλος εκτός από τον ερωτώντα και τον ίδιο, εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις σε παρευρισκόμενους και μη των άλλων κομμάτων.

Φυσικά  το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο στόχαστρό του, όπως συμβαίνει τελευταία  μετά την πολιτική και κοινωνική ενδυνάμωσή τους. Ο προφανής στόχος του Π/Θ ήταν  να μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες του.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά απ’ αυτά, δια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον να απαντήσει στη Βουλή σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική της περιόδου 2010-2012 αλλά και για την πολιτική κάλυψη που παρέχει στην περίοδο Καραμανλή (του βραχέως). Κατά την περίοδο αυτή, που συνέβαλε όσο καμία άλλη της μεταπολίτευσης στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε το 2009 σε σχέση με το 2004, αφού ανήλθε στα 5,4 δις ευρώ, ξεπερνώντας το 2% του ΑΕΠ.

Την τριετία 2010–2012, το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ένα αποτελεσματικό μεταρρυθμιστικό  σχέδιο στο χώρο του φαρμάκου, με  στόχους και προτεραιότητες  την επάρκεια της αγοράς, την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς status της εγχώριας παραγωγής και την προσαρμογή στις δανειακές ανάγκες και δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Έτσι η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη  μειώθηκε το 2012 στα 2,88 δισ. €, δηλαδή περίπου 50% σε σχέση με την εκτροχιασμένη δαπάνη της Καραμανλικής περιόδου!!!

Βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής αυτής :

·Η πολιτική φαρμάκου μεταφέρθηκε εξολοκλήρου στο Υπουργείο Υγείας.

·Η Νέα Τιμολογιακή Πολιτική, μείωσε κάθετα τις τιμές με κριτήριο τις τρεις χαμηλότερες στην Ε.Ε.

·Η Δέσμη των μέτρων πολιτικής που εξελίχθηκαν στην τριετία περιλάμβανε ενδεικτικά: (Λίστες, Rebates, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ποσοστά κέρδους, Φάρμακα Υψηλού Κόστους, καθιέρωση ορίου άνω του οποίου το Δημόσιο δεν πλήρωνε, ποινές κ.λπ.).

Η επιτυχία της τριετίας 2010-2012 δεν έγκειται μόνο στη ριζική και οριστική μείωση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης, αλλά και στο γεγονός πως συγχρόνως κρατήθηκαν χαμηλά οι συμμετοχές των ασθενών και οι επιστροφές των εταιρειών. Μέχρι τότε οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονταν με Δελτία Τιμών που εξέδιδε ο Υπουργός Εμπορίου με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Τιμών (ν.1316/1983).

Με το ν. 3918/2011, οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται με Δελτία Τιμών που εκδίδει ο Υπουργός Υγείας με γνώμη της Επιτροπής Τιμών και έτσι επιτεύχθηκε σημαντικός εκσυγχρονισμός και απλοποίηση της  σύνθετης διοικητικής διαδικασίας και μείωση του κόστους για το Ελληνικό Δημόσιο. Στον ίδιο νόμο καθιερώθηκε Rebate 4% επί της ex factory και 5% προς τα νοσοκομεία.

Ακολούθησαν :

·Τo 1ο  Δελτίο Τιμών (6-5-2011), με μείωση του χονδρεμπορικού κέρδους από 7,8% σε 5,4% για όλα τα αποζημιούμενα φάρμακα, χωρίς να γίνει άρση του ανωτάτου ορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

·Το 2ο  Δελτίο Τιμών ( 30-6-2011 ), με την Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1231 Β΄ 4.6.2011, όπου έγινε για πρώτη φορά ανακοστολόγηση (υποτιμολόγηση)  όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων με τη χρήση του νέου μηχανογραφικού συστήματος και την καθολική άρση του πλαφόν του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα Πρωτότυπα (on patent) φάρμακα, με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές από τις 27 χώρες της Ε.Ε., τα Πρωτότυπα (off patent) φάρμακα των οποίων έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μείωση στο 70% της αρχικής τους τιμής και τα Αντίγραφα στο 63% της αρχικής τους τιμής.

-Το 3ο  Δελτίο Τιμών ( 21-12-2011 ), με την Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄/2.12.2011, έγινε νέα ανακοστολόγηση. Τα Πρωτότυπα (on patent) φάρμακα με βάση τις νεότερες 3 χαμηλότερες τιμές από τις 27 χώρες της Ε.Ε., τα Πρωτότυπα (off patent) φάρμακα των οποίων έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μείωση από το 70%  στο 65% της αρχικής τους τιμής και τα Αντίγραφα από το 63% στο 48% της αρχικής τους τιμής.

 ·Με το ν.4025/2011, θεσπίστηκε τέλος εισόδου στη Θετική Λίστα Φαρμάκων 4% επί της ex factory τιμής, ανά κωδικό φαρμάκου και συμμετοχή ασθενών ανά φάρμακο αντί ανά ασθένεια.

 ·Με το ν. 4052/2012 και την Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄/30.3.2012,  έγινε νέα ανακοστολόγηση. Τα Πρωτότυπα (off patent) φάρμακα των οποίων έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μείωση από το 65%  στο 50% της αρχικής τους τιμής και τα Αντίγραφα από το 48% στο 40% της αρχικής τους τιμής.

 ·Μεγάλες τομές αποτέλεσαν η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και βεβαίως η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

 ·Με το 4ο Δελτίο Τιμών (6-4-2012), το διορθωτικό του (10-4-2012) και το νεότερο (4-5-2012), μειώθηκαν οι τιμές όλων των φαρμάκων άνω των 10 ευρώ, στα επίπεδα των τιμών του  3ου Δελτίου Τιμών (21-12-2011).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Τιμών κατά την τριετία 2010–2012  συνεδρίασε 7 φορές και όλες οι αποφάσεις της  υπήρξαν ομόφωνες. Επιπλέον, όλες οι Αποφάσεις τιμολόγησης που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκδόθηκαν με ομόφωνη σύμφωνη γνώμη τόσο του ΕΟΦ όσο και της Επιτροπής Τιμών.

Βέβαια οι συγκρούσεις ήταν πολλές και το πολιτικό κόστος μεγάλο, αφού σταμάτησε το παιχνίδι του παράνομου πλουτισμού πολλών, από τα 2,5 περίπου δις ευρώ της δαπάνης σε ετήσια βάση. Επιπλέον ο ΣΦΕΕ εξέδιδε συνεχώς ανακοινώσεις – καταγγελίες ή κατέθετε αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που απορρίφθηκαν όλες!! 

Δυστυχώς, σήμερα μετά από αυτή τη μεταρρύθμιση που αποκατέστησε τον σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και του ασφαλιστικού συστήματος, η Κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» με ακροδεξιό εταίρο, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αυξάνει  σταθερά, κάθε μήνα τη φαρμακευτική δαπάνη  κατά 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μέσα στα αδιέξοδα και την αποτυχία της, αναζητεί σωσίβια λέμβο στην λασπολογία και τη συκοφαντική δυσφήμηση προσώπων και κομμάτων που επιχείρησαν σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες κατά το παρελθόν. Δυστυχώς όμως, από το παρελθόν αντιγράφει και αναπαράγει μόνο κάθε στρεβλή νοοτροπία που μας οδήγησε στην κρίση, όπως την αλόγιστη υπερδιόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης της περιόδου 2004-2009. Κατά τα άλλα ο κ. Π/Θ αρνήθηκε 2η φορά να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για τις συκοφαντίες του.

liberal.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

5 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. 28/04/2010 : Μείωση τιμών έως 27% στα φάρμακα

    Με τιμές μειωμένες έως και 27% θα πωλούνται τα φάρμακα από την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά με διαδικασίες εξπρές στην ανατιμολόγηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των τιμών ανάλογα με τη σημερινή τρέχουσα τιμή τους.

    Η απόφαση αυτή φαίνεται να αιφνιδίασε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας φαρμάκου που αντιδρούν προειδοποιώντας ακόμα και για ελλείψεις στην αγορά.

    Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας, θα υπάρξει μια μεταβατική αγορανομική διάταξη η οποία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και η οποία έστω και προσωρινά αλλάζει τα πάντα στην πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το αίτημα για άμεσες περικοπές των δαπανών.

    Δεδομένου ότι όλες οι συζητήσεις που είχαν γίνει έως τώρα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς δεν είχαν καταλήξει πουθενά, αλλά και με προφανείς τις δημοσιονομικές πιέσεις για μείωση των δαπανών, αποφασίστηκε να προχωρήσει το υπουργείο σε μια προσωρινή λύση, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι άμεσης απόδοσης. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκαν ότι προσωρινά εγκαταλείπεται η λύση της τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών και προωθείται η λύση της άμεσης μείωσης τιμών, λόγω ακριβώς της ταχύτητας εφαρμογής της. Οπως σημείωναν παράγοντες του υπουργείου, σε δύο μήνες θα μπορεί να υλοποιηθεί η ανατιμολόγηση όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε.

    Νέο δελτίο για 12.500 φάρμακα

    Ετσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σήμερα η υπουργός Οικονομίας θα υπογράψει τη σχετική αγορανομική διάταξη, ενώ η Επιτροπή Φαρμάκων θα συνεδριάσει έως την ερχόμενη Παρασκευή για να εγκρίνει το νέο δελτίο τιμών για 12.500 φάρμακα (6.500 κυκλοφορούντα και 6.000 επιπλέον που μπορεί να κυκλοφορήσουν). Από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 θα ισχύει το νέο δελτίο τιμών με τις τιμές περίπου 2.500 πρωτότυπων φαρμάκων μειωμένες έως και κατά 27% και των αντιγράφων με επιπλέον μειώσεις κατά 10%.

    Αντιδράσεις στην αγορά

    Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις στην αγορά είναι ορατές καθώς χθες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο τιμολόγησης οι φαρμακοβιομήχανοι εκαναν λόγο για ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων (ινσουλίνες, ογκολογικά, εμβόλια κ.λπ.), σημειώνοντας ότι η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση είναι απίθανη και καταστροφική για ασθενείς και βιομηχανίες και επέμειναν ότι πρέπει να εξεταστεί μια λύση ανατιμολόγησης, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

    Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, η «επίπεδη» μείωση των τιμών των φαρμάκων, που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θα είναι παντελώς αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στον χώρο των φαρμάκων. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να μειώσει τη σπατάλη στον χώρο της υγείας ούτε και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει τα ποσά που έχει προαναγγείλει. Να τονίσουμε ότι η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

    Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά. Η απόφαση αυτή θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε κύμα απολύσεων των εργαζομένων στον κλάδο και αύξηση της ανεργίας».

    ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ θα μπορεί να υλοποιηθεί η ανατιμολόγηση όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με βάση τις τρεις φθηνότερες τιμές της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 13/06/2010 : Μειώθηκε η τιμή στις ινσουλίνες

    Έως και 21,5% μειώνεται η τιμή στις ινσουλίνες με βάση το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

    Η μείωση αυτή, όπως αναφέρει το υπουργείο "είναι αποτέλεσμα της πραγματικής επίδρασης του νέου συστήματος τιμολόγησης και όχι της προσωρινής επίπεδης μείωσης της τάξεως του 20-21%, που εφαρμόστηκε έως ότου λειτουργήσει πλήρως το νέο αντικειμενικό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων".

    Με βάση τον παραπάνω υπολογισμό, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, σε όλες τις τιμές ινσουλίνης διαπιστώνεται μείωση ή μη μεταβολή.

    "Έτσι, ένα φάρμακο που κόστιζε πριν 30 ευρώ π.χ. πέφτει στα 26, αλλά όχι στα 23 ευρώ που ήταν το αποτέλεσμα συγκυριακής πτώσης λόγω της οριζόντιας μείωσης για όλα τα φάρμακα" αναφέρει το υπουργείο προσθέτοντας "είναι προφανές ότι για άλλα φάρμακα η μείωση θα είναι μεγαλύτερη, για άλλα μικρότερη", επισημαίνοντας ότι τα φάρμακα ινσουλίνης εντάσσονται στην κατηγορία της μείωσης τιμής ή ελάχιστα από αυτά, της μη μεταβολής της τιμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 01/09/2010 : Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

    Μειώσεις έως και 60% στις τιμές των φαρμάκων προβλέπει το νέο Δελτίο Τιμών, που ανακοινώνει την Παρασκευή 03/09 το υπουργείο Οικονομίας και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 φαρμακευτικά προϊόντα, από αντικαρκινικά μέχρι φάρμακα για την αντιμετώπιση της αναιμίας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

    Το Δελτίο, που βασίζεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού τιμών, συνεπάγεται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- μεσοσταθμική μείωση που αγγίζει το 20% και πρόκειται να ισχύσει από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πρόταση όλων των θεσμικών φορέων που μετέχουν στην Επιτροπή (ΣΦΕΕ, ΠΦΕ, ΣΑΦΕΕ, ΠΦΣ). Κι αυτό προκειμένου να υπάρξει ένα ικανό διάστημα για την εφαρμογή των νέων τιμών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία κ.λπ.

    Χθες Τρίτη 31/8 συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, όπου παραδόθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου οι οριστικές τιμές για τα άνω των 4.000 σκευάσματα (εκ των οποίων 1.350 αντίγραφα φαρμάκων, τα οποία επειδή είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα «αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη»). Οι τιμές πώλησης των αντιγράφων καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτότυπου φαρμάκου.

    Την Παρασκευή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη θα ανακοινώσει το νέο Δελτίο Τιμών, μαζί με την αγορανομική διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένα πλαφόν τόσο στις αυξήσεις των τιμών όσο και στις μειώσεις τους.

    Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση για τα Ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Με την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων καθιερώνονται τα εξής:

    * Η τιμή των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας προσδιορίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων τιμών των χωρών - μελών της Ε.Ε., για όσες υφίστανται και διατίθενται επίσημα στοιχεία.

    * Η τιμή διάθεσης των 89 ακριβών σκευασμάτων από τα φαρμακεία θα γίνεται από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών, έναντι μειωμένης τιμής σε σχέση με το παρελθόν.

    * Οι τιμές πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής («generics») καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτότυπου.

    * Οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων θα επανεξετάζονται και θα ανατιμολογούνται από την υπηρεσία 3 φορές τον χρόνο, με την έκδοση αντίστοιχων Δελτίων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνονται συνεχώς μειούμενες τιμές, καθώς πολλά φάρμακα στο εξωτερικό χάνουν την πατέντα τους και επομένως οι τιμές τους πέφτουν, άρα αντιστοίχως θα μειώνονται και στην Ελλάδα.

    * Για να μπει ένα φάρμακο στη λίστα, οι εταιρείες έχουν κληθεί να δεχθούν μια μείωση της τιμής του, που θα αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία («rebate»).

    * Αυστηροποιείται η διαδικασία ελέγχου τιμών όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, με την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με χρήση στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων (μια νεοσυσταθείσα βάση δεδομένων 240.000 φαρμακευτικών προϊόντων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 31/12/2010 : Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

    Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στις τιμές των φαρμάκων μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%. Το μέτρο, πέρα από την προφανή κοινωνική του διάσταση αναμένεται να συνδράμει σημαντικά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 τόσο από τη μείωση των τιμών όσο και από τις αλλαγές στις διαδικασίες των προμηθειών και τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    Μεταξύ των φαρμάκων που μειώνονται οι τιμές είναι αναλγητικά, αντιβιοτικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το αναλγητικό Mesulid (30Χ100MG) η τιμή μειώνεται από τα 5,11 ευρώ στα 4,90 ευρώ, του αντιβιοτικού Klaricid (21Χ500MG) από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ. Παράλληλα ακριβά φάρμακα όπως είναι για το διαβήτη το Eucreas F.C.TAB 50MG/850MG BTx60TABS (BLISTER PA/AL/PVC/AL) η τιμή διαμορφώνεται από 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ ενώ για το Glucophage F.C.TAB 1000MG/TAB BTx30 TABS σε BLISTER στα 2,43 ευρώ από 2,53 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων εξαιτίας του ΦΠΑ έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε µέση μείωση τιμών κατά 30%.

    Στην απόφαση σημειώνεται ότι στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ 6,5% και στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

    Η υπέρβαση των ανωτάτων τιμών που καθορίζονται με το νέο δελτίο, διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 136/46 περί Αγορανομικού Κώδικα και της ισχύουσας Αγορανομικής Νομοθεσίας.

    Σε δηλώσεις στους στο ΑΠΕ εκπρόσωποι του φαρμακοβιομηχανικού κλάδου δηλώνουν ότι "όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην αξία του φαρμάκου για να επιτευχθεί η πρόσβαση του καταναλωτή σε φθηνές δαπάνες υγείας. Έχουν μειωθεί τα ποσοστά κέρδους σε όλο το σύστημα, φαρμακοποιούς, φαρμακέμπορους κλπ σε σημείο που δεν γίνεται να πάνε παρακάτω και η χώρα μας πλέον περιλαμβάνεται στις φθηνότερες της ΕΕ. Αυτό που, όπως σημειώνουν στο σχολιασμό τους, πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι έλεγχος στην προώθηση των τεμαχίων. Να ελεγχθεί ο όγκος των διακινούμενων φαρμάκων με τη μηχανογράφηση του συστήματος και την ηλεκτρονική σύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου αυτό, να καταστεί αδιάβλητο".

    Σημειώνουν δε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία και αυτό που πρέπει να γίνει πλέον είναι να δοθεί έμφαση στον περιορισμό της δαπάνης που αντιστοιχεί στο 80%.

    Τέλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Διονύσης Φιλιώτης είχε αναφέρει ότι: «στο βαθμό που η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, είμαστε θετικοί».

    Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που οδηγούν σε σημαντική μείωση των λιανικών τιμών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 21/02/2011 : Δελτίο τιμών φαρμάκων με ανατιμολογήσεις για 3.437 σκευάσματα

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ανακοίνωση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων συμπληρωματικό του Δελτίου που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο (4/2010).

    Από το δελτίο, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, προκύπτουν αυξομειώσεις στις τιμές σε 3.437 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Οι μειώσεις από τις ανατιμολογήσεις τιμών φαρμάκων ξεκινούν από 0,5% και φθάνουν και το 87% ενώ οι αυξήσεις ξεκινούν από 0,16% και φθάνουν και το 11%.

    Από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα. Το δελτίο εδώ.

    Φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, υποστηρίζοντας πως «με κριτήρια που δεν έγιναν γνωστά» ορισμένα ορφανά φάρμακα (που αφορούν πολύ σπάνιες και σπάνιες ασθένειες) εντάχθηκαν στο νέο δελτίο. Στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρουν πως αυτό συνέβη ενώ, από κύκλο συζητήσεων που είχε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που τα διακινούν στη χώρα μας, είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση και από την Ελλάδα ενός ξεχωριστού θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην ΕΕ, ώστε αφ’ ενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά και αφ’ ετέρου να παρέχονται στις εταιρείες τα οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και εν τέλει εμπορία τέτοιων σκευασμάτων.

    Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν, όπως αναφέρουν, 6.000-8.000 ασθένειες από τις οποίες πάσχει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιστοίχως το 10% των Ελλήνων. Πάντως, με την ανατιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων, σημειώνει το υπουργείο, επετεύχθη μείωση 11,34% της φαρμακευτικής δαπάνης που τα προϊόντα αυτά προκαλούν σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία 169 εκ ευρώ.

    Η ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (Δελτία Σεπτεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011) επέφερε, σύμφωνα με το υπουργείο, συνολική μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 14,46%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.