ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

S300 : Οι Ρώσοι είναι εδώ για τη τεχνική σύμβαση

Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο στελεχών της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosoboronexport με σκοπό την κατάρτιση της τεχνικής σύμβασης για τη δοκιμαστική βολή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.
16/04/2010 | 

Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο στελεχών της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosoboronexport με σκοπό την κατάρτιση της τεχνικής σύμβασης για τη δοκιμαστική βολή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Οι Ρώσοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, θα αξιολογήσουν σύστημα και βλήματα και θα προετοιμάσουν τους S-300 για την πρώτη τους βολή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα διεξαχθεί στο πεδίο βολής της Κρήτης.

Η επίσκεψη των Ρώσων αξιωματούχων πραγματοποιείται μετά και τις επαφές που είχε στη Μόσχα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος και τις διεξοδικές συνομιλίες με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας Μ. Ντιμίτριεφ επί των θεμάτων των εξοπλισμών και της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης, τεχνικής κυρίως φύσεως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων και των Ελλήνων επιτελών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ, ωστόσο απομένει να ξεκαθαρίσουν κρίσιμες παράμετροι για την υπογραφή της σύμβασης. Ιδιαίτερα, το σημαντικότερο θέμα, το οικονομικό.

Πόσο δηλαδή θα κοστίσει η αξιολόγηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και τα ανταλλακτικά τα οποία θα απαιτηθούν προκειμένου να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα ρωσικά συστήματα και να καταστεί δυνατή και επιτυχής δοκιμαστική βολή.

Οι Ρώσοι θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επίτευξη της οικονομικής συμφωνίας, άρα και της σύμβασης, οι οποίες ίσως απαιτήσουν χρόνο. Σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φώς» τότε Ρώσοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, θα αξιολογήσουν σύστημα και βλήματα και θα προετοιμάσουν τους S-300 για την πρώτη τους βολή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα διεξαχθεί στο πεδίο βολής της Κρήτης (αν και υπερβαίνει τα όρια του πεδίου βολής μία εκτόξευση βλήματος S-300), αλλά δεν αποκλείεται να γίνει εκτός συνόρων, σε Ρωσία ή Βουλγαρία.

Προς εκπαίδευση στις βολές των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 επρόκειτο τις επόμενες ημέρες να ταξιδέψουν στη Μόσχα και Έλληνες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

2 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. S300 : Πρώτη βολή σε χώρα του ΝΑΤΟ

    14/12/2013 | Έπειτα από 14 χρόνια οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 πραγματοποίησαν την πρώτη τους βολή στο πεδίο βολής Κρήτης και τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εντασσόμενοι στο σύστημα αεράμυνας της χώρας. Τη βολή παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, βουλευτές, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ακόλουθοι Άμυνας των ξένων χωρών στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός, ο Τούρκος και ο Κινέζος.

    Στις 11:58 χθες το μεσημέρι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το πεδίο βολής Κρήτης και μέσα σε... ελάχιστα δευτερόλεπτα χτύπησε το στόχο, ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πετούσε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και σε ύψος 3.000 έως 5.000 ποδών. Η βολή ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Δεύτερο βλήμα δεν απαιτήθηκε για την καταστροφή του στόχου παρά το ότι είχε προετοιμαστεί, αφού με τον εντοπισμό του στόχου από τα ραντάρ μέσα σε 6 sec ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων του πεδίου βολής Κρήτης ανέφερε... Kill.

    Είναι η πρώτη βολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 που πραγματοποιείται σε δυτική χώρα και χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως για πρώτη φορά χτυπήθηκε ένας στόχος από την ελληνική αεράμυνα σε τόσο μεγάλη απόσταση. Εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον αντιπροσωπιών από ξένες χώρες και ιδίως των ακολουθών Άμυνας. Αίσθηση προκάλεσε η προγραμματισμένη παρουσία τριών στελεχών από την τουρκική πρεσβεία, ενώ ενδιαφέρον είχε η παρουσία του Αμερικανού ακολούθου Άμυνας (τραβούσε συνεχώς βίντεο), όπως και του Κινέζου.

    Μετά το πέρας της βολής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η ικανότητα του συστήματος να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα από οιαδήποτε ξένη επιβουλή» και απευθυνόμενος στους ΑΚΑΜ πρόσθεσε ότι «αντιλήφθηκαν και αυτοί πόσο ισχυροί είμαστε και όλα αυτά τα μέσα είναι στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας».

    Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς την Τουρκία, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προβαίνει καθημερινά σε παραβιάσεις στο Αιγαίο. Επίσης, εκτιμάται πως ο κ. Αβραμόπουλος στόχευσε και προς αυτούς που δεν ήθελαν την ενεργοποίηση των S-300 και τη διασύνδεσή τους στο σύστημα αεράμυνας της χώρας.

    Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου που παραβρέθηκε στη βολή τόνισε με νόημα πως «διαλύθηκαν οι φήμες που ήθελαν τα συστήματα να είναι σε αχρησία».

    Οι πύραυλοι S-300 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη το 1999 ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε η Κύπρος, η οποία αρχικά τους είχε αγοράσει το 1998, να μην τους τοποθετήσει σε έδαφός της. Απειλήθηκε ακόμη και με πόλεμο από την Τουρκία, που χαρακτήρισε την αγορά τους ως εχθρική ενέργεια. Το βεληνεκές των S-300 αγγίζει τα 150 χιλιόμετρα και θα κάλυπτε όχι μόνο τον εναέριο χώρο της Μεγαλονήσου αλλά θα έβλεπε και εδάφη της Τουρκίας.

    Έπειτα από συμφωνία Ρώσων, Κυπρίων και Ελλήνων αποφασίσθηκε τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα να μεταφερθούν στην Κρήτη με μια επιχείρηση άκρας μυστικότητας και την κωδική ονομασία «Δίας». Οι συνομιλίες κι οι επικοινωνίες μεταξύ των τριών πλευρών γίνονταν κρυπτογραφημένες προκειμένου να μην πέσουν στην αντίληψη των Τούρκων και διαρρεύσουν προς αυτούς στοιχεία της επιχείρησης, καθώς η Άγκυρα είχε δηλώσει πως θα βύθιζε τα πλοία που θα τους μετέφεραν. Ενώ επρόκειτο τα πλοία με τα κοντέινερ στα οποία βρίσκονταν τα συστήματα των S-300 να πλεύσουν από τα Δαρδανέλλια, τελικώς το σχέδιο άλλαξε και μεταφέρθηκαν μέσω του Γιβραλτάρ.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. S300 : Συζήτηση για αναβάθμιση

    26/02/2019 | Ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μάσλοβ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν αιτήματος του Ρώσου πρέσβη, όπως διευκρινίστηκε στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ. Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι καλές, αν και σχετικά περιορισμένες από κάθε άποψη. Ωστόσο, το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) περιλαμβάνει το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, το οποίο χρήζει υποστήριξης και συντήρησης. Ελλάδα και Ρωσία έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση (Follow On Support) για αναβάθμιση και υποστήριξη των συστημάτων, αλλά και ανανέωση της πιστοποίησης για τους πυραύλους των συγκεκριμένων συστημάτων. Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται και μια συζήτηση για αναβάθμιση των συστημάτων, ώστε να δέχονται τα νεότερης κατασκευής βλήματα. Ήδη έχουν αποσταλεί στη Ρωσία δύο από τα υφιστάμενα βλήματα των ελληνικών S-300, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η γενική κατάστασή τους.

    Πέρα από τους S-300, η Π.Α. διαθέτει και τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που είναι και αυτά ρωσικής κατασκευής. Για τα συγκεκριμένα συστήματα απαιτείται, επίσης, αναβάθμιση αλλά και πιστοποίηση των βλημάτων που φέρουν. Συνεργασία και συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα υπάρχουν και για την υποστήριξη των τεσσάρων, ρωσικής σχεδίασης, αερόστρωμνων τύπου Zubr που εντάσσονται στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.