ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Η μονταζιέρα «ο Καραμανλής είπε την αλήθεια»

Ως πότε στη ΝΔ θα αρνούνται τη χρεοκοπία της χώρας από τον Καραμανλή; (μέρος 2ο)
Του Γιώργου Δημακόπουλου | 

Ως πότε στη ΝΔ θα αρνούνται τη χρεοκοπία της χώρας από τον Καραμανλή; (μέρος 2ο)

Συνέχεια από το προηγούμενο

Στις 5/03/2009 ο Καραμανλής αποφασίζει να παίξει την παπάτζα προφίλ συναίνεσης (μετάφραση: οδηγώ το πλοίο προς το παγόβουνο ολοταχώς αλλά κρύψτε το και βάλτε πλάτη), και συγκαλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να τους «ενημερώσει» και να του προσφέρουν άλλοθι στην αποτυχία του. Εννοείται ότι και πάλι δεν τους λέει την αλήθεια, και δεν τον εμπιστεύεται κανένας τους, και στο διάγγελμά του μετά αναφέρει σχεδόν τα ίδια με το διάγγελμα του προηγούμενου μήνα: «Για την κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει. Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Και σε αυτό το δρόμο επιμένουμε. Για μας η οικονομία, ειδικά τώρα, είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη επόμενη ημέρα». Και φυσικά συνεχίζει τα γνωστά ψέματα «τα προηγούμενα πέντε χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα, περιορίσαμε την ανεργία, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης». Ενώ αραχτός είχε αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε high score, σαν να έπαιζε στην κονσόλα του playstation.

Στη συζήτηση στη Βουλή την επόμενη ημέρα ο Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές αναφέρει: «Μπορεί να χρεοκόπησε η ΝΔ, αλλά δεν θα αφήσουμε να χρεοκοπήσει και η χώρα». Και ο Καραμανλής απαντά ότι το αίτημα για εκλογές είναι ανιαρό και ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει έστω και τώρα, έστω και μετά τα χθεσινά να δείξει υπεύθυνη στάση να συναινέσει. Το “όχι” σε όλα δεν είναι υπεύθυνη στάση». Θυμίζει σαν να παίζει prequel 2017 Τσίπρας - Μητσοτάκης;

Λίγες ημέρες μετά στις 11 Μαρτίου η Moody’s εκτιμά στα 32 δισ. ευρώ το επιπλέον ποσό που θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα μέσα στο 2009 και καρφώνει σε όλους ότι το Ελληνικό Δημόσιο για το 2009 θα πρέπει να δανεισθεί κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 12,7% του ΑΕΠ και αποτελούν το 32% των συνολικών εσόδων του. Προβλέπει ότι το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα προσεγγίσει τα 58 δισ. ευρώ. Αντί για 43,7 δισ. που ήταν ο στόχος του οικονομικού επιτελείου. Έναντι 45,5 δισ. που δανειστήκαμε το 2008 και 37,8 δισ. ευρώ το 2007. Μας έχουν πάρει χαμπάρι και εμείς σφυρίζουμε κλέφτικα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το «άσ’ το για αργότερα’» γιατί έχει και ευρωεκλογές. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.

Οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν εκτοξευθεί

Οι δαπάνες του Δημοσίου είχαν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εκτιναχθεί στα 6,9 δισ. ευρώ το πρώτο 3μηνο. Στην 30/5/2009 η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύει την Αόφαση του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2009 σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα για το 2007 και 2008 και ενεργοποιείται η ∆ιαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

Τον Απρίλιο η ευρωπαϊκή επιτροπή προειδοποιεί για έλλειμμα για το 2009 στο 5,1% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2009 η Λανγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ρώτησε τον κο Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια δείπνου, αν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που ερχόταν. Κι εκείνος πήρε ένα μολύβι, έγραψε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα τα μέτρα που θα έπαιρνε η κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις ευρωεκλογές και της το έδωσε. Η Λανγκάρντ έπαθε κοκομπλόκο.

Στις 18/5/2009, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς δηλώνει: «Το 2004 το έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν πάνω από 7% του ΑΕΠ, ενώ όλες οι άλλες χώρες είχαν ελλείμματα πολύ μικρότερα από το 3%. Σήμερα, μέσα στη διεθνή κρίση και εξαιτίας της, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στο 4-4,5% για το 2009, ενώ για τις περισσότερες χώρες κυμαίνεται από 5% μέχρι 13%! Φανταστείτε: Σήμερα, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχασε έδαφος λιγότερο απ’ ό,τι οι εταίροι της. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, πράγματι, θωράκισε την οικονομία. Κι αυτό φάνηκε όταν προέκυψε η διεθνής κρίση». Αφου διορίστηκε η μισή Καλαμάτα στο μουσείο της Ακρόπολης είμαστε πια σε διάθεση lalala land!

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 στις ευρωεκλογές η ΝΔ μένει πίσω 4% από το Πασόκ. Στα διαφημιστικά μηνύματα προεκλογικά όλοι θυμόμαστε τα παπαγαλάκια της ΝΔ ως απάντηση στα ερωτήματα και την αγωνία των πολιτών για την οικονομική κρίση. Ποια κρίση; Η κυβέρνησή μας έχει μεριμνήσει για όλα! Θωρακισμένη οικονομία και μαξιλαράκι 8 δις, διαφήμιζε η ΝΔ. Για την έλλειψη σχεδίου στην αντιμετώπιση της κρίσης η κυβέρνηση απαντούσε με τα παπαγαλάκια.

Με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου 2009, η Ελλάδα βαδίζει προς την πτώχευση

Τον Ιούνιο του 2009 ο Χοακίμ Αλμούνια, επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου 2009 βαδίζει προς την πτώχευση και ότι το έλλειμμά της θα υπερβεί στο τέλος του έτους το 10% του ΑΕΠ». Ο υπ. Οικονομικών της χαρτοπετσέτας κος Παπαθανασίου ανακοινώνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (0,8% ΑΕΠ) για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για 3,7%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν, ενώ δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αυτό αποτυπώνεται σε κείμενο της 2/7/2009 στο Eurogroup. Εκεί προβλέπεται ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 10%. Το κείμενο αυτό κρατήθηκε κρυφό από την ελληνική κοινωνία και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα 56 δισ. της πρόβλεψης της moodys για όλη τη χρονιά, τα είχαμε φάει μέχρι τον Ιούλιο και το Υπουργειο Οικονομικών δανείζεται με τρελούς ρυθμούς σαν να μην υπάρχει αύριο. Για πρώτη φορά μετά από τα χρόνια της δραχμής δανείζεται με έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας για να κρύβει το έλλειμμα. Μέχρι τον Ιούλιο είχαν δανειστεί 7,5 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια, ενώ μέχρι τότε κάθε χρόνο δανείζονταν με έντοκα γραμμάτια μόλις 0,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει έκδοση για 10ετές ομόλογο λόγω του φόβου να μην καλυφθεί. Για να μην ξεφύγουν τα επιτόκια ή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην καλυφθούν οι εκδόσεις ομολόγων από τους επενδυτές οι εκδόσεις γίνονται πια μέσω κοινοπραξιών τραπεζών και όχι με ανοιχτές δημοπρασίες.

Στις 28 Αυγούστου 2009, με πραγματικό δημόσιο έλλειμμα 9%+ (μέχρι τότε), κράτος σε πλήρη διάλυση, πλαστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, χρέος 300 δις ευρώ, ύφεση 4%, ποιος «μεταρρυθμιστής» πολιτικός έλεγε «οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα έκαναν πολύ κακό στην παράταξη»; Θα έκαναν κακό στην παράταξη! (Ποιος ενδιαφέρεται για τον τόπο και τους πολίτες, το ζήτημα είναι η παράταξη!) Να, σας βοηθήσω, είναι ο ίδιος «μεταρρυθμιστής» που σήμερα φωνάζει για εκλογές για το καλό του τόπου (και της παράταξης;), και ζητά από το Μαξίμου να διεξαχθούν με σταυρό, και όχι με λίστα. Χωρίς να έχει κανένα πρόγραμμα, χωρίς να απαντά για το QE, χωρίς να έχει κανένα σχεδιασμό για το ασφαλιστικό και τους ανέργους. Ναι, ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ο Καραμανλής βλέπει ότι οι αγορές κλείνουν και ότι το 2010 έχει να βρει 25 δισ. για αποπληρωμές χρέους και 12 δισ. για τόκους και ότι το πρωτογενές έλλειμμα τρέχει στα 24 δισ., το χρέος έχει φτάσει 300 δις, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 15%, έχει κάνει 865 χιλ. προσλήψεις συνολικά, το δημόσιο χρωστάει πληρωμές 16 δις σε ιδιώτες, η οικονομία ήταν σε ύφεση 3,5 με 4%, η ανεργία αυξανόταν στο 9,5%, και στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 συναντά τον κ. Προβόπουλο που τον ενημερώνει για το διψήφιο έλλειμμα και το απόγευμα προκηρύσσει εκλογές απόδρασης με αιτιολογία ότι το Πασόκ δεν συναινεί στην εκλογή ΠτΔ τον Μάρτιο το 2010 και η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί και υπόσχεται μία από τα ίδια, νοικοκύρεμα οικονομικών, πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές, και το τερματίζει καθησυχάζοντάς μας: «Βεβαίως, οι επιπτώσεις της κρίσης θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο επώδυνες, αν η οικονομία τα τελευταία χρόνια δεν είχε κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου. Βήματα, που λειτούργησαν ως ασπίδα στις χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Γι’ αυτό η ύφεση δεν υπήρξε τόσο βαθιά όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» Οι υπουργοί ξεκινούν πάρτι διορισμών, ο σώζων εαυτώ σωθητω.

Στο debate των 6 πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ το 2009 ο Καραμανλής είπε και πάλι ψέματα

Στο debate των 6 πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ ο Παπανδρέου ρωτάει τον Καραμανλή αν υπάρχει κρυφό έλλειμμα, «θέλω να μου πείτε αν αυτά τα νούμερα, αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικοί, αν είναι αληθινοί ή αν κρύβονται άλλοι αριθμοί τους οποίους εμείς θα ανακαλύψουμε», και εκείνος αποκρύπτοντας και πάλι την αλήθεια απαντά «Κύριε Παπανδρέου, τους αριθμούς τους γνωρίζετε, αλλά η κρίση που βιώνουμε σε όλη την Ευρώπη επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις». Ακόμη και όταν ρωτήθηκε ενώπιον των τηλεθεατών ο Καραμανλής είπε και πάλι ψέματα. Οι πολίτες πήγαμε στις κάλπες με τον πρθ να λέει ότι το έλλειμμα του έτους θα είναι 6%, και όχι 15,6% όπως αποδείχθηκε. Κάπου ξέχασε σχεδόν 24 δις!

Στις 28/09/2009 ο Παπαθανασίου αναφέρεται σε έλλειμμα 8% «αν εφαρμοσθούν όλες οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει, το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 6%... Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 7,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και κατά 12,5 περίπου δισ. στη χειρότερη». Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ (η φορολόγηση σκαφών, το ΕΤΑΚ, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, το νέο σύστημα είσπραξης βεβαιωθέντων χρεών κ.λπ.) με το ζόρι φτάνουν τα 2 δις. Η καταστροφή δεν μαζεύεται. Για να εξοικονομήσει 8 δισ. στο τελευταίο 3μηνο σημαίνει ότι το κράτος δεν θα έπρεπε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις! Ταμειακά το έλλειμμα όμως έχει ξεπεράσει το 10%. Το ξέρει αλλά το αποκρύπτει. Και το τερμάτισε υποσχόμενος ότι θα μαζέψει 1,5 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων! Τα νούμερα γράφονταν στην τύχη, χωρίς καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα, απλά για να παριστάνουν ότι ο καραμανλής και η ΝΔ «είπαν την αλήθεια».

Έχουν περάσει 7 χρόνια και ακόμη συζητάμε για τα βασικά. Ο Καραμανλής μπορούσε να πάρει τα μέτρα και να μετά να πάει σε εκλογές. Ή μπορούσε να πάρει τα μέτρα και να περιμένει την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2010, όπως έκαναν οι σαμαροβενιζέλοι. Πρώτα έπεσαν στη Βουλή και μετά έγιναν εκλογές. Μπορούσε να κάνει τις εκλογές τον Μάιο του 2009 μαζί με τις ευρωεκλογές πριν τα οικονομικά ξεφύγουν τελείως. Δεν το έκανε. Άσ’ το για αργότερα. Μπορούσε να κάνει πολλά, δεν έκανε τίποτα, ούτε όταν έριξε τον τιτανικό στο παγόβουνο, ούτε τα 5μισι χρόνια πριν της ανέμελης και επικίνδυνης διακυβέρνησής του. Όσες φορές είπε ότι θα πάρει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, έκανε το ακριβώς αντίθετο, αύξανε το έλλειμμα και παρέπεμπε τα μέτρα στο μέλλον, στον επόμενο. Δεν είπε καμία αλήθεια. Είπε ψέματα. Δεν έχασε τις εκλογές το 9 γιατί είπε «αλήθειες», προκήρυξε εκλογές ενώ ήξερε από τα γκάλοπ ότι ήταν πίσω τουλάχιστον 6%, έχασε γιατί οι πολίτες είχαν κουραστεί με τα ψέματα και τις παλινωδίες του. Μπορούσε να μην αποδράσει, αλλά να πάρει τα μέτρα και να προσπαθήσει να διορθώσει την οικονομία όπως είχε υποσχεθεί τόσες φορές. Δεν τον εμπόδιζε κανείς. Μόνο η ανικανότητά του. Όσους βουλευτές είχε (153), τόσους έχουν και οι Τσιπροκαμμένοι τώρα, και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βαράνε άδικα και σκληρά μέτρα. Ότι στην ΝΔ κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι μεταρρυθμιστές τον βλέπουν σαν τοτέμ ακόμη και τώρα είναι ντροπιαστικό και για τους ίδιους και για τους ψηφοφόρους και για τους πολίτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν στις εκλογές του οκτωβρίου του 2009 είχε εκλεγεί πάλι πρωθυπουργός σήμερα θα ήμασταν εκτός ευρωζώνης, Grexit με δραχμή και θα τρώγαμε βελανίδια.

(συνεχίζεται)

#athensvoice.gr #Δημακόπουλος Γιώργος #Καραμανλής Κώστας
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: