ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Καραμανλής Κωνσταντίνος - Ποιος Εθνάρχης;

Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου 1907 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δημοδιδασκάλου Γεώργιου Καραμανλή και της Φωτεινής Δολόγλου.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής | 

Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου 1907 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δημοδιδασκάλου Γεώργιου Καραμανλή και της Φωτεινής Δολόγλου.

Ο Μακεδόνας πολιτικός πέρασε από όλα τα αξιώματα, γράφοντας ιστορία στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου και διετέλεσε τέσσερις φορείς Πρωθυπουργός της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια στις 23 Απριλίου του 1998, σε ηλικία 91 ετών. Το αφιέρωμα που ακολουθεί είναι "φόρος τιμής" στη μνήμη του.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λοιπόν:

* Δεν μετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (απηλλάγη λόγω βαρηκοΐας !!!) ούτε στην Αντίσταση. Επί Κατοχής, στην αδούλωτη Αθήνα, με τους χιλιάδες νεκρούς από την πείνα, εκείνος, παντελώς αμέτοχος, προετοίμαζε και οραματιζόταν την πολιτική του αναρρίχηση. Πήγε στην Αίγυπτο ένα μήνα πριν φύγουν ταπεινωμένοι οι Γερμανοί από την Ελλάδα – συμπτωματικώς, οι Τούρκοι κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας επίσης ένα μήνα πριν αυτός τελειώσει.

* Ως υπουργός Δημοσίων Έργων, ξήλωσε τα τραμ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εφάρμοσε την ολέθρια αντιπαροχή στην πρωτεύουσα, αύξησε καταστροφικά τον συντελεστή δόμησης, βάζοντας την πρώτη ταφόπλακα στην Αθήνα, επέβαλε το πρώτο μεγάλο κύμα αστυφιλίας.

* Διορίσθηκε αντισυνταγματικά πρωθυπουργός από Ανάκτορα και Αμερικανούς.

Τον Καραμανλή, τον "ανακάλυψαν" (ως...φιλόδοξο και πολλά....υποσχόμενο πολιτικό) δύο στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο πρώτος σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα Τομ Καραμεσίνης και ο διπλωμάτης Νόρμπερτ Ανσουτζ.

Όταν το καλοκαίρι του 1955 οι Αμερικανοί καθώς και το παλάτι προβληματίζονταν πολύ σοβαρά για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου, ο οποίος ήταν βαριά άρρωστος, η βασίλισσα Φρειδερίκη τηλεφώνησε στον σταθμάρχη της CIA Αλμερ Αλφρεντ και στον σύμβουλο της πρεσβείας Λεχ Σνε και τους ρώτησε ποιος θα ήταν κατά την άποψή τους ο πλέον ενδεδειγμένος για να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον θάνατο του Παπάγου. Και οι δύο τής υπέδειξαν τον Καραμανλή.

* Επέδειξε την εγγενή αντιδημοκρατικότητα του με τρομοκρατία, φυλακίσεις, εξορίες (τρεις νεκροί από την αστυνομία, στις διαδηλώσεις για τον απαγχονισμό των Καραολή-Δημητρίου), λόγω δε της άφθαστης «καλλιέργειάς» του απαγόρευσε, μέσω Τσάτσου, τους αριστοφανικούς Όρνιθες.

* Τίμησε στους υπουργικούς θώκους άτομα σαν τον Θεμελή, που την Κατοχή, ως διορισμένος νομάρχης από τους χιτλερικούς, διακήρυττε: «Πας λαμβάνει τα όπλα κατά των Γερμανών δεν είναι Έλλην»...

* Υπέγραψε τις συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου (1959), παρά τις θεμελιώδεις αντιρρήσεις Μακάριου-αντιπολίτευσης, χαρίζοντας στην Τουρκία ρόλο τριτεγγυήτριας δύναμης, με δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο, πράγμα που καπηλεύτηκε η Τουρκία, εισβάλλοντας μετά το χουντικό πραξικόπημα.

Χαρακτήρισε την ημέρα της συμφωνίας ως την «ευτυχέστερη της ζωής του», ενώ ο Αβέρωφ δήλωσε: «Νενικήκαμεν». Δεν δικάσθηκαν ποτέ. Απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στην Αθήνα και, την επομένη της συμφωνίας, διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Δεν επισκέφθηκε ποτέ την Κύπρο.

* Με την υπόθεση Μέρτενς και τις συμφωνίες Αντενάουερ, συναίνεσε στη γερμανική ιταμότητα να παραιτηθούμε από τις πολεμικές διεκδικήσεις μας, και, αν σήμερα μπορούμε να τις απαιτούμε, το οφείλουμε στον διορατικό πρέσβη, αείμνηστο Θωμά Υψηλάντη.

* Δεν ολοκλήρωσε καμιά τετραετία, οργάνωσε τις διαβόητες εκλογές βίας και νοθείας του ’61, όταν ψήφισαν δέντρα και νεκροί, και η Ρηγίλλης μετατράπηκε σε κωμόπολη με εκατοντάδες ψηφοφόρους.

* Συνετρίβη στις εκλογές του 1963 και, προκειμένου να μην «υποβιβασθεί» στην αντιπολίτευση, διέφυγε στο εξωτερικό με ξένο όνομα: Τριανταφυλλίδης.

* Περιέθαλψε και προώθησε το παρακράτος, που τρομοκρατούσε (με τα τρίκυκλα και τους «Γκοτζαμάνηδες») και δολοφόνησε τον Λαμπράκη, απορώντας: «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».

* Η Ένωση Κέντρου τον απήλλαξε από το σκάνδαλο της ΔΕΗ.
  (Ηλεκτροδότηση της «Πεσινέ» με όρους σκανδαλωδώς ευνοϊκούς. Με απόφαση της Βουλής, τον Φεβρουάριος του 1965, παραπέμφθηκαν σε ειδικό δικαστήριο ο «εθνάρχης» Κ. Καραμανλής και οι Π. Παπαληγούρας και Ν. Μάρτης για την «Πεσινέ». Επίσης επτά υπουργοί και δυο υφυπουργοί του αντιμετώπισαν – σε κοινοβουλευτικό επίπεδο – κατηγορίες περί βλάβης του Δημοσίου - Η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ).

* Δεν καταδίκασε την αποστασία.

* Σε επιστολές του τασσόταν υπέρ μιας ελεγχόμενης συνταγματικής εκτροπής.

* Δεν καταδίκασε την χούντα, δεν μετείχε και δεν οργάνωσε καμία αντιστασιακή ομάδα, δεν έκανε καμία δήλωση για: Παναγούλη-Τσικουρή/Αντζελόνι-Πολυτεχνείο.

* Στις 23/07/74 με την πτώση της δικτατορίας, ο τέως βασιλιάς τηλεφώνησε στον Καραμανλή στο Παρίσι, για να του μεταδώσει ότι έπεσε η δικτατορία και ότι ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης κάλεσε πολιτικο-στρατιωτικό συμβούλιο.

Στην τηλεφωνική αυτή συνδιάλεξη, στην οποία ήταν παρών και ο ευρισκόμενος στο Παρίσι διευθυντής της Βραδυνής, Αθανασιάδης (ο οποίος και την έκανε γνωστή), ο Καραμανλής δήλωνε στον τέως βασιλιά :

"Θα επιστρέψω στην Ελλάδα και θα δώσω συνταγματικήν λύσιν και θα γυρίσετε. Έως τώρα δεν έθεσα ζήτημα θεσμού εις την Χούντα δια να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις. Μόλις φθάσω, θα το θέσω και παρακαλώ να είστε στο τηλέφωνο δια να σας ειδοποιήσω να γυρίσετε και να ορκιστή η κυβέρνησις ενώπιον του νομίμου αρχηγού του κράτους".

* Μετά την εισβολή στη Κύπρο, παραγκωνίζοντας τους αείμνηστους αντιχουντικούς πολιτικούς Γιώργο Μαύρο και Παναγιώτη Κανελλόπουλο, διορίστηκε πρωθυπουργός με συμφωνία χούντας-Αβέρωφ-Αμερικάνων. Επί κυβερνήσεώς του, οι Τούρκοι επεξέτειναν την κατοχή από το 13% στο 36% της Κύπρου, καταλαμβάνοντας την Αμμόχωστο. Δεν ευθύνεται αυτός, αλλά γιατί δήλωσε πως «η Κύπρος είναι μακριά για τα ελληνικά αεροπλάνα»;

* Δεν πήγε και δεν κατέθεσε ποτέ στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

* Μετέτρεψε σε ισόβια τη θανατική ποινή των αρχιχουντικών, περιόρισε δραματικά τη δίωξη των υπολοίπων.

* Στην οκταετία του, η χώρα είχε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποσοστό μετανάστευσης.

* Δολοφονίες από αστυνομικούς έμειναν ανεξιχνίαστες (Τσιρώνης, Σιδέρης κ.ά.)

* Παρέδωσε τον αντάρτη πόλεων Ραλφ Πόλε στη Γερμανία με ειδική συμφωνία.

* Αμνήστευσε τον απόβλητο της πολιτικής, Μητσοτάκη, υπουργοποιώντας τον και επιτρέποντάς του να ξαναβυσσοδομεί.

* Διαιώνισε οικογενειοκρατία, αυλοκόλακες και αστυνομοκρατία (ποιος θα ξεχάσει τις... εκδημοκρατισμένες αστυνομικές μονάδες αποκατάστασης τάξης των Κουμή και Κανελλοπούλου;).

* Καθιέρωσε την Ελλάδα των πιστοποιητικών "κοινωνικών φρονημάτων" με το συστηματικό "φακέλωμα" και το αδυσώπητο κυνηγητό των αριστερών, των δημοκρατών.

* Χρησιμοποιούσε με σκανδαλώδη τρόπο την ΕΡΤ για την αυτοπροβολή του

* Θεμελίωσε την παράδοση των υπερκοστολογήσεων.
  (Χτίστηκε το καζίνο της Πάρνηθας, το περίφημο Μον Παρνές, που ήταν «όραμα» του..."εθνάρχη" και ανέλαβε να υλοποιήσει ο "εθνικός" – την περίοδο εκείνη – εργολάβος Αριστείδης Αλαφούζος : αρχικό κόστος κοντά στα 35-40 εκ. δραχμές, έφτασε να στοιχίσει τελικά 150!!!)

* Κρατικοποίησε επιχειρήσεις που ήδη ανήκαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αναλαμβάνοντας φυσικά και τα χρέη τους...

* Ψήφισε νόμο που καθιέρωνε στη χώρα μας το μονοπώλιο μπακαλιάρου, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν βασικό είδος διατροφής.  (Το μονοπώλιο, όλως τυχαίως, ανήκε στον αδελφό του, τον Αχιλέα...)

* Διόγκωσε αρκετά με συνεχή δανεισμό, ένα, ομολογουμένως, διαχειρίσιμο χρέος ενώ ο υπουργός του τότε Συντονισμού, Κ. Μητσοτάκης, υπερηφανευόταν ότι «όλοι θέλουν να μας δανείσουν!». Επιπλέον, έκανε το κόλπο να βάλει τις Τράπεζες και τις δημόσιες επιχειρήσεις να δανείζονται αντί για την κυβέρνηση, χρεώνοντας τις ίδιες και παρουσιάζοντας έτσι έναν μικρότερο δημόσιο δανεισμό.

* Κατάργησε το τροχιόδρομο Περάματος, που ήταν το τελευταίο τροχιοδρομικό σύστημα στην Ελλάδα μέχρι την επαναλειτουργία του τραμ το 2004.

* Έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (1974-1980). Η κίνηση αυτή, έβαλε την Τουρκία για τα καλά μέσα στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα απαξίωσε και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

* Από τα αρχεία του Foreign Office για το έτος 1979, γίνεται γνωστό για πρώτη φορά, ότι η Αθήνα είχε προτείνει την αμοιβαία αποφυγή καθορισμού ΑΟΖ με την Τουρκία.

* Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός (μετά από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ), για να μην ηττηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους Μητσοτάκη, Χούτα και εαυτού!

* Η πολιτική του σοφία συνοψίζεται στις δηλώσεις: «Να μάθετε να κολυμπάτε στην ΕΟΚ» – «Να είμαστε με το όπλο παρά πόδα μέχρι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Υπερδιορατικότατος.

* Το 1986, είχαν προηγηθεί οι εκλογές του 1981, οι ευρωεκλογές του 1984 και στις δυο η ΝΔ ηττήθηκε, το 1984, ο τότε Προέδρος της Δημοκρατίας Καραμανλής, έκανε δημόσια, ευθεία, παρέμβαση κατά του ΠΑΣΟΚ, που επιμελώς αποκρύπτουν οι αγιογράφοι του, όπως επίσης είναι κοινό μυστικό, που και αυτό αποκρύπτεται, ότι πίεζε τον Ανδρέα Παπανδρέου να δεσμευθεί, ότι θα τον ξαναπροτείνει για Προέδρο της Δημοκρατίας, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να παραιτηθεί, προκαλώντας εκλογές, κατεβαίνοντας και πάλι επικεφαλής της ΝΔ.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπέκυψε και δεν τον πρότεινε, ο Καραμανλής παραιτήθηκε, μη σεβόμενος τους θεσμούς που ο ίδιος ψήφισε, δεν παρέδωσε στον επόμενο εκλεγέντα Προέδρο, που τελικά παρέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο αείμνηστος Γιάννης Αλευράς.

 Αποτιμώντας ορθά την πολιτεία του, τάφηκε ξεχωριστά, όπως επιθυμούσε, αιτιωδώς αυτοέκβλητος της Ελληνικής Ιστορίας, στα διαβόητα «βραχώδη» Φιλοθέης, κληρονομιά οικογενειακή. Στα μετρημένα δυσκαταφρόνητα υπέρ του, και η πρόταση μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Το πολιτειακό, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, η αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού είχαν λυθεί ντε φάκτο με την καταστροφή της Κύπρου.

#Καραμανλής Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου 1907 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δημοδιδασκάλου Γεώργιου Καραμανλή και της Φωτεινής Δολόγλου.

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: