ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΔΕΗ : «Αγκάθι», για τη μετοχοποίησή της, παλιές προσλήψεις της περιόδου 1990-93

Συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εφόσον θέλει να μετοχοποιηθεί η ΔΕΗ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
21/04/2000 | 

Συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εφόσον θέλει να μετοχοποιηθεί η ΔΕΗ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υπουργού κ. Νικ. Χριστοδουλάκη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΘΟ κ. Σπ. Τραυλού, συμβούλου του κ. Γ. Παπαντωνίου για ιδιωτικοποιήσεις, του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Α. Παπαθανασόπουλου, στελεχών του τομέα ενέργειας και εκπροσώπων των συμβούλων που έχουν επιλεγεί για τη μετοχοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι 11.500 προσλήψεις που είχαν γίνει στη ΔΕΗ μέχρι το 1993 (επί κυβερνήσεων Ν.Δ.) δημιουργούν πρόβλημα στη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεδομένου ότι το προσωπικό της επιχείρησης προτείνεται από τους συμβούλους να μειωθεί τώρα δραστικά και να περιορισθεί στις 20.000 από 32.000.

Βασική επισήμανση των συμβούλων που έχουν επιλεγεί είναι να υποστηριχθεί η κερδοφορία της ΔΕΗ, προκειμένου να τηρηθεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και να μην επαναληφθούν όσα έγιναν σε αρχικό στάδιο στον ΟΤΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικ. Χριστοδουλάκης δεν θέλησε να κάνει ανακοινώσεις χθες, ωστόσο έγινε γνωστό ότι από τη λίστα των μέτρων που συζητήθηκαν η κυβέρνηση δεν θέτει σ' αυτή τη φάση ως πρώτη προτεραιότητα αύξηση των τιμολογίων (π.χ. 5-8%).

Προϋποθέσεις όμως που θεωρούνται απαραίτητες για τη μετοχοποίηση και την κερδοφορία της επιχείρησης, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, είναι να καλυφθούν άμεσα:

* Διαφορές από τα μειωμένα τιμολόγια ειδικών χρήσεων.

* Αποκλίσεις από τα τιμολόγια και τους λογαριασμούς ειδικών συμβάσεων (π.χ.ΛΑΡΚΟ, ΠΕΣΙΝΕ κ.λπ.).

* Απώλειες εσόδων από παράλληλες χρήσεις, υδροηλεκτρικών μονάδων.

* Απώλειες εσόδων από έμμεση επιδότηση ανεμογεννητριών (π.χ. ιδιωτικά ή αιολικά πάρκα κ.λπ.).

* Μείωση κόστους καυσίμων, μείωση τιμής φυσικού αερίου.

Η αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, σύμφωνα με τις προτάσεις που συζητήθηκαν χθες, γίνεται, κυρίως, με δύο τρόπους:

* Ή με την επιβολή ειδικού τέλους όδευσης δικτύου ή τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Ή με την αντιμετώπιση των αποκλίσεων αυτών από την πολιτεία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι χθες έγινε ουσιαστικότερη καταγραφή των σχετικών θεμάτων, σε αντίθεση με προηγούμενες συσκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί με τον συντονισμό του προηγούμενου γενικού γραμματέα του ΥΠΕΘΟ.

Αναφορικά πάντως με χρονοδιάγραμμα μείωσης προσωπικού της ΔΕΗ, ήδη λειτουργεί με πρωτοβουλία της διοίκησης πρόγραμμα μετεκπαίδευσης (μέσω των σχολών

μαθητείας) στελεχών σε νέες ειδικότητες και παράλληλα με τις ετήσιες συνταξιοδοτήσεις υπάρχει και δυνατότητα απορρόφησης σε θυγατρικές.

Σημειώνεται ότι για το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ που συνδέεται με τη μετοχοποίηση υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, μετά τη συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

tanea

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.