ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

«Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε...»

Καθώς προχωρούσε η συζήτηση, έξω από τη Βουλή είχε οργανωθεί μια μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας και του Μνημονίου.
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου | 

Απόσπασμα από το Game Over - Μάιος 2010

"Καθώς προχωρούσε η συζήτηση, έξω από τη Βουλή είχε οργανωθεί μια μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας και του Μνημονίου. Ξεκίνησε ήπια, αλλά καθώς περνούσε η ώρα, γινόταν όλο και πιο επιθετική εκ μέρους συγκεκριμένων ομάδων διαδηλωτών – κανονική πολιορκία. «Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» – το σύνθημα, συνοδευόμενο από την κίνηση της ανοιχτής παλάμης με κατεύθυνση τη Βουλή, ακουγόταν ξεκάθαρα μέχρι μέσα στο κτίριο.

Αυτό που βιώναμε δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία για ομολογουμένως εξαιρετικά επώδυνα μέτρα λιτότητας. Μέρος των διαδηλωτών εξέφραζε με ακραίο τρόπο μια πλήρη απόρριψη του κοινοβουλευτικού συστήματος. Ήταν η πρώτη εκδήλωση μιας επερχόμενης κατάρρευσης των βασικών θεμελίων πάνω στα οποία είχε οικοδομηθεί η Μεταπολίτευση. Και όμως – δεν είχε περάσει τόσος καιρός από τότε που κάποιοι είχαν δώσει τη ζωή τους για να μπορεί να λειτουργεί ελεύθερα το κοινοβούλιο, που με τόση ευκολία κάποιοι σήμερα αναθεμάτιζαν.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης, είχαν συγκεντρωθεί όπως συνήθως διάφορα εξτρεμιστικά στοιχεία, πολλοί φορώντας μάσκες και κράνη, για την καθιερωμένη αντιπαράθεση με την αστυνομία. Για να τους σταματήσουν, τα ΜΑΤ απέκλεισαν το κτίριο στοιχίζοντας το ένα δίπλα στο άλλο τεθωρακισμένα λεωφορεία της αστυνομίας, δημιουργώντας έτσι ένα αδιαπέραστο τείχος. Σε λίγη ώρα, η μυρωδιά των δακρυγόνων γέμισε την ατμόσφαιρα, και ξεκίνησε το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού ανάμεσα στην αστυνομία με τα δακρυγόνα και τους αναρχικούς με τα κοκτέιλ μολότοφ.

Και, ξαφνικά, ο χρόνος σταμάτησε.

Καθώς συνεχιζόταν μέσα στο κτίριο η συζήτηση, έφθασε μια συνταρακτική είδηση: Έξω υπήρχαν τρεις νεκροί. Ήταν οι τρεις νεκροί στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, στο οποίο είχε επιτεθεί μια ομάδα με βόμβες μολότοφ: ένας άνδρας και δύο γυναίκες, η μία έγκυος. Τους βρήκαν νεκρούς από ασφυξία.
Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι. Μετά το τραγικό αυτό συμβάν, με βίαιες σκηνές να εκτυλίσσονται στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, υπήρχε η αίσθηση ότι τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου, ότι είχαμε μια κανονική εξέγερση, και ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η απόπειρα κατάληψης του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, τελικά αυτή η άνανδρη δολοφονία λειτούργησε ανάποδα από αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι δράστες. Ήταν τόσο συγκλονιστικό αυτό που είχε συμβεί, που η κοινωνία πάγωσε και τις επόμενες ημέρες εκτονώθηκε η ένταση.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο συνεχίστηκε, αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα εκείνης της ημέρας – που έγιναν αστραπιαία πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο – υπογράμμιζαν πως τα πράγματα στη χώρα είχαν αλλάξει οριστικά. Είχαμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο, που οι παλιές αλήθειες δεν ίσχυαν πλέον, οι καθιερωμένες πολιτικές και οι πολιτικοί όλων των κομμάτων εξουσίας θα αμφισβητούνταν έντονα, και η αγανάκτηση θα μετατρεπόταν εύκολα σε τυφλή οργή, ικανή για τις πιο αποτρόπαιες πράξεις."

#Παπακωνσταντίνου Γιώργος #GAME OVER #Κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: