ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Βενιζέλος - Σαμαράς : Μυστική συνάντηση στο Κολωνάκι

Το παρασκήνιο του τετράωρου ραντεβού που είχαν οι δύο άνδρες το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Του Γιώργου Σιαδήμα | 

Το παρασκήνιο του τετράωρου ραντεβού που είχαν οι δύο άνδρες το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν έκρυψε ότι με τον Ευ. Βενιζέλο είχε μια στενή συνεργασία και καλή σχέση, η οποία διατηρείται και ενδυναμώνεται

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι της εισόδου πολυκατοικίας που βρίσκεται στο Κολωνάκι, για να επισκεφθεί διαμέρισμα που ανήκει σε πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ και τον σύζυγό της. Με γοργά βήματα κατευθύνθηκε στο ασανσέρ και από εκεί στον 6ο όροφο.Στην πόρτα τον περίμεναν οι οικοδεσπότες.

Όταν πέρασε στο σαλόνι του σπιτιού ο πρώην πρωθυπουργός, ήδη βρισκόταν εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το μυστικό ραντεβού στο διαμέρισμα κοινού τους φίλου, που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη στενή σχέση Σαμαρά - Βενιζέλου, που σφυρηλατήθηκε από τα χρόνια της συνεργασίας Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση του 2012 και εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο. Είναι προφανές ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα πάντα σε σχέση με την πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας, με φόντο και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Παράλληλα, όμως, αυτή η συνάντηση εντείνει και μια καχυποψία που υπάρχει τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ και αφορά τις κινήσεις και τον σχεδιασμό των δύο πολιτικών.

Άλλωστε, ο Ευ. Βενιζέλος δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, με τις σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά να είναι τουλάχιστον… πολικές. Μάλιστα, όπως έγραφε από την περασμένη εβδομάδα η Realnews, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι διασπά το κίνημα, κάτι που έχει επανειλημμένως τονίσει με αφορμή και την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακόμα και οι πληροφορίες που διακινήθηκαν πως ο ίδιος προκαλεί τόσο θόρυβο για να «κλειδώσει» την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να μην αφήσει χώρο στον Γ.Παπανδρέου ή γιατί θα έχει πρόβλημα εκλογής στην Α’ Θεσσαλονίκης, διαψεύδονται από το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ όσοι γνωρίζουν τον Βενιζέλο υποστηρίζουν πως ποτέ δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο. Στο σχέδιά του, όμως, οι καλά μυημένοι λένε πως θα μπορούσε να ήταν η δημιουργία ενός πολιτικού φορέα ή μιας κίνησης που θα αποτελούσε όχημα για κάτι περαιτέρω.

Από την άλλη, ο Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν έκρυψε ότι με τον Ευ. Βενιζέλο είχε μια στενή συνεργασία και καλή σχέση, η οποία διατηρείται και φαίνεται πως ενδυναμώνεται. Μάλιστα, αυτή η καλή σχέση αποτέλεσε αφορμή να διακινηθούν διάφορα σενάρια για μεταπήδηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., αν και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεκτονικές αντιδράσεις στη «γαλάζια» παράταξη, με το καραμανλικό μπλοκ μάλιστα να μη θέλει να ακούει καν ένα τέτοιο σενάριο. Όπως και για μια ενδεχόμενη συμπόρευση των δύο πολιτικών για κάτι καινούργιο στην πολιτική σκηνή.

Στα κομματικά επιτελεία δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος στην τελευταία του τηλεοπτική παρουσία μίλησε με θέρμη για τον πρώην πρωθυπουργό και πως υποστήριξε ότι η συνεργασία του με τον Αντ. Σαμαρά ήταν απολύτως έντιμη και είχε σκοπό να σωθεί η χώρα. «Είναι χαρακτήρας ανοιχτός ο Σαμαράς και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του βορείου χώρου: μπεσαλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη είχε σημειώσει επίσης πως «πρέπει γενναιόδωρα να συμβάλλουμε στο να γίνει ένας μεγάλος σχηματισμός του προοδευτικού Κέντρου, στον οποίο να εμπεριέχεται η Κεντροαριστερά με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία», με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, απαντάει γελώντας όταν ακούει τέτοια σενάρια, περί δημιουργίας δηλαδή νέου κόμματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ασχολείται με τα πράγματα παρακολουθώντας τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Εξάλλου, από την πρώτη μέρα που έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει το γάντι όταν πρέπει, ενώ αναδεικνύει και τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς παρατηρεί και τα τεκταινόμενα εντός της Ν.Δ. Ο ίδιος είναι υπέρμαχος της σκληρής γραμμής και το έχει καταστήσει σαφές και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και με τον τρόπο του στήριξε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην εσωκομματική κούρσα, αυτή την περίοδο καλά ενημερωμένα στελέχη επιμένουν πως οι σχέσεις τους δεν είναι στο καλύτερο σημείο, ενώ έχουν και αρκετό καιρό να συναντηθούν. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Κώστα Καραμανλή μάλλον δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στο σαμαρικό σύστημα.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας

Όσον αφορά, όμως, τον Ευ. Βενιζέλο η σχέση τους είναι σταθερή και σε τακτά διαστήματα βρίσκονται και μιλούν για όλα. Έτσι και αλλιώς, διαχρονικός σύνδεσμος μεταξύ τους ήταν και παραμένει ο Δημήτρης Κούρκουλας. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε περάσει από την Πολιτική Άνοιξη, ενώ στη συνέχεια συνδέθηκε με τον Ευ. Βενιζέλο μέσω της αδερφής του Ελένης Κούρκουλα, η οποία είχε διατελέσει υφυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνδέεται στενά με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Η συνάντηση τη νύχτα της Πέμπτης μπορεί να μη δρομολογεί καμία εξέλιξη, αλλά μπορεί να σημαίνει και πολύ περισσότερα από ακόμη μια κατ’ ιδίαν επαφή και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους. Το σίγουρο είναι ότι το μυστικό ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο στο Κολωνάκι επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι οι δυο τους κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Την ώρα, μάλιστα, που ο εκλογικός χρόνος μακραίνει και υπάρχει το περιθώριο για περισσότερους ελιγμούς και το κυριότερο, για σημαντικές αποφάσεις.

#enikos.gr #Σαμαράς Αντώνης #Βενιζέλος Ευάγγελος #Κυβέρνηση Σαμαρά
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: