ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Σύσταση επιτροπής για ζητήματα Εκκλησίας - Πολιτείας

Θεσμική κατοχύρωση του διαλόγου της Εκκλησίας με την Πολιτεία συμφώνησαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.
07/05/2011 | 

Θεσμική κατοχύρωση του διαλόγου της Εκκλησίας με την Πολιτεία συμφώνησαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Για το θέμα θα συσταθεί μικρή επιτροπή που θα συζητήσει πέντε κρίσιμα ζητήματα για τις σχέσεις των δύο πλευρών. Πρόκειται για τα ακόλουθα:

- Την κάλυψη των κενών θέσεων κληρικών, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Η Εκκλησία αρχικά ζητούσε 300 προσλήψεις, όμως λόγω του γενικότερου παγώματος των προσλήψεων στο Δημόσιο το αίτημα θα εξετασθεί με προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων των ιερέων που συνταξιοδοτούνται από παραμεθόριες περιοχές.

- Την αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας η οποία λόγω διαφόρων αιτιών (για παράδειγμα, υπάρχουν εκτάσεις που αμφισβητούνται από το Δημόσιο ως δασικές) δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Το αίτημα φέρεται να εξετάζεται σε συνδυασμό -σαν ένα είδος ανταλλάγματος- με την παραχώρηση στο κράτος της συνδιαχείρισης των εσόδων του Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, ώστε να δοθούν σε δράσεις για την ανακούφιση κοινωνικά ευπαθών ομάδων και ευρύτερα για την ανάπτυξη της χώρας.

- Την αναστολή της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, που ζητεί την εφαρμογή του νόμου 1611/1950, όπου προβλέπεται ότι όλα τα ΝΠΔΔ -άρα και η Εκκλησία, οι μητροπόλεις και οι ναοί- οφείλουν να καταθέσουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ προκειμένου η ίδια να έχει τη δυνατότητα της αποκλειστικής διαχείρισής τους.

- Τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο λύκειο και ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Στην πρόταση του υπ. Παιδείας για τη νέα δομή του λυκείου, οι ώρες των Θρησκευτικών στη Β΄ Λυκείου μειώνονται, ενώ στη Γ΄ Λυκείου το μάθημα γίνεται επιλογής από υποχρεωτικό σήμερα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη την υποχρεωτική διδασκαλία του σε όλες τις τάξεις και για όλους τους μαθητές.

- Την εξέταση του ζητήματος της «εικαζόμενης συναίνεσης» για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων σώματος. Πρόκειται, δηλαδή, για τη ρύθμιση ν/σ του υπ. Υγείας που προβλέπει ότι εάν κάποιος δεν δηλώσει ότι αρνείται να δοθούν τα όργανά του προς μεταμόσχευση, οι αρμόδιες Αρχές μπορούν αυτόματα να το κάνουν.

Τέλος, σε συμφωνία κατέληξαν οι δύο πλευρές για το θέμα της Κάρτας του Πολίτη, μετά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Στη συνάντηση μετείχαν η αρμόδια υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο νέος πρόεδρος της υπηρεσίας των οικονομικών της Εκκλησίας μητροπολίτης Ελασσόνος και οι μητροπολίτες Νέας Σμύρνης και Σάμου.

«Χρειάζεται η συνεργασία κράτους και Εκκλησίας με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο καθένας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αισιοδοξία και ελπίδα», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός. «Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και ο λαός προσβλέπει με αγωνία. Εχει απαιτήσεις. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο», τόνισε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος.

kathimerini.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.