ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Παπανδρέου Γιώργος : Συναντήθηκε με το πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο

Τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τον πλανήτη, συζήτησε την Παρασκευή στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο.
15/05/2009 | Επίσκεψη στο Πεκίνο 

Τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τον πλανήτη, συζήτησε την Παρασκευή στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο.

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο «Μέγαρο του Λαού» συνοδευόμενος από τους συμπροέδρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής διεθνούς Ρικάρντο Λάγκος (πρώην πρόεδρος της Χιλής), Γκόραν Πέρσον (πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας), καθώς και τον γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κίνας, συμφώνησαν ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα βασικό όχημα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και μπορεί να εγγυηθεί λύσεις που θα οδηγούν σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

Η Κίνα παίζει και θα παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και της αντιπροσωπείας της σοσιαλιστικής διεθνούς στο Πεκίνο έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χθεσινές του συναντήσεις με αξιωματούχους του κομμουνιστικού κόμματος ήταν στην πρώτη σελίδα του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ αποτέλεσε και πρώτη είδηση στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας CCTV.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κίνας για τις διεργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έλαβαν χώρα στις εργασίες της στο Πεκίνο, και έγινε συζήτηση για τις προτάσεις της Διεθνούς και της Κίνας ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης το φθινόπωρο αλλά και γενικότερα για θέματα περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Κίνας είπε ότι η χώρα του είναι θετική για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από τις κλιματικές αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε επί των έντεκα βασικών ερωτημάτων που έχει αποστείλει η Σοσιαλιστική Διεθνής για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές σε όλες τις χώρες.

Οι Κινέζοι συνομιλητές του έδωσαν τις δικές τους προσεγγίσεις στα ίδια θέματα από τις οποίες προκύπτει ότι στα δέκα από τα έντεκα ερωτήματα οι απαντήσεις που δίνουν η Διεθνής και η Κίνα είναι περίπου ταυτόσημες.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παίρνει επισήμως θέση για τα ζητήματα αυτά, ενώ η επιβεβαίωση από τον κ. Χου εκτιμάται ότι έδωσε ήδη το «πράσινο φως», ώστε αυτές οι θέσεις να γίνουν και επίσημη πολιτική της χώρας.

Για την κρίση

Αναφορικά με τη διεθνή οικονομική κρίση ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι η χώρα του χτυπήθηκε ιδίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να ρίξει μεγάλα ποσά στις δημόσιες επενδύσεις για να μπορέσει να κρατήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που όπως φαίνεται το πετυχαίνει. Αυτό που κάνει η Κίνα, αλλά και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να το κάνει και η Ευρώπη, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, αλλά, όπως είπε, η Ευρώπη έχει τις αγκυλώσεις της.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων που κάνει αυτή την περίοδο η Κίνα στρέφονται στην πράσινη ανάπτυξη. Επίσης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή της τεχνολογίας μέσω μεγάλων επενδύσεων. Στη συνάντηση επισημάνθηκε πάντως ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος του εκσυγχρονισμού και των μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Γι αυτό, όπως επισημάνθηκε, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν χρέος να βοηθήσουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη μορφή επενδύσεων μιας τεχνογνωσίας που θα μείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συζητήθηκαν επίσης , στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θέματα σχετικά με τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από την πλευρά του κ. Παπανδρέου διατυπώθηκε η πρόταση προς τον κ. Χου να προσπαθήσει η Κίνα μέσω της ισχύος που διαθέτει να πιέσει για την αλλαγή των κανονισμών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το IMF ώστε να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον ανάλογες φούσκες, όπως αυτές που προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να σταλεί εκπρόσωπος της Κίνας για να μετέχει στις εργασίες της επιτροπής Στίνγκλιτς.

in.gr

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

1 ΣΧΟΛΙΑ:

 1. Στην Κίνα ο Γ. Παπανδρέου

  Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

  Σειρά επαφών είχε στο Πεκίνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα για να προεδρεύσει σε σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς, την οποία φιλοξενεί η Κίνα.

  Οι επαφές είναι σημαντικές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί η Κίνα παίζει και θα συνεχίσει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα. Και τα θέματα αυτά είναι η διεθνής οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη.

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει πάρει δυο πρωτοβουλίες που αφορούν στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, τόσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση, όσο και με τις κλιματικές αλλαγές και την πράσινη ανάπτυξη. Στόχευση και κατάληξη αυτών των πρωτοβουλιών, πρόσθεσε είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

  Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρακάθησε σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Γουάνγκ Γιάρουι. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε χώρους οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως το πράσινο κτίριο του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα και το εργοστάσιο τσιμέντου του Πεκίνου Jinyu Group.

  Το βράδυ (ώρα Πεκίνου)ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αντιπρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang. Στις συναντήσεις του με τα ηγετικά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε θέματα που αφορούν τη σχέση του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας με τη σοσιαλιστική διεθνή, σχέση την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει εταιρική συνεργασία για στρατηγικά θέματα. Συζήτησε επίσης θέματα διμερών σχέσεων του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.

  Σημειώνεται ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας δεν είναι μέλος της σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά έχει μια στενή σχέση συνεργασίας και δραστηριοποιείται στις επιτροπές της Διεθνούς που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα θέματα διεθνούς αφοπλισμού.

  Ερωτηθείς σχετικά με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε με χιούμορ ότι θα δώσει την απάντηση, ύστερα από διαβούλευσή του με τον Κομφούκιο.

  Αύριο Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες της επιτροπής περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.