ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Ομάδα Ήφαιστος : Πυροσβέστες άμεσης δράσης

Εθελοντές θα περιπολούν με μοτοσυκλέτες σε δασικούς δρόμους
Εθελοντές θα περιπολούν με μοτοσυκλέτες σε δασικούς δρόμους...

20/05/2010 - Μετά τον ΔΙΑ έρχεται ο «Ήφαιστος»: Ο θεός της φωτιάς θα δανείσει το όνομά του στην ομάδα μοτοσυκλετιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα αναλάβει από φέτος την προστασία των δασών. 

Με συνεχείς περιπολίες σε δασικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, τα μέλη της ομάδας θα μπορούν να επέμβουν μόλις εντοπίσουν μια μικρή φωτιά αλλά και να ενημερώσουν το κέντρο τους αμέσως ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. 

Η νέα ομάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα στελεχωθεί αρχικά από τουλάχιστον 750 εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι ήδη εκπαιδεύονται. Θα περιπολούν σε χωματόδρομους, σε δύσβατα σημεία και σε περιοχές που λόγω επικινδυνότητας έχει απαγορευθεί η πρόσβαση πολιτών, με μοτοσυκλέτες των 250 κυβικών. Στις μπαγκαζιέρες της μοτοσυκλέτας τους θα έχουν τα απαραίτητα εργαλεία, όπως φτυάρι και πριόνι ώστε να μπορούν να επέμβουν σε μικρής έκτασης πυρκαγιές και να βοηθούν τους πυροσβέστες την ώρα που εξελίσσεται η πυρκαγιά. Οι δικυκλιστές θα περιπολούν κυρίως ανά ζεύγη μέσα στα δάση με χαμηλές ταχύτητες. Ο σχεδιασμός προβλέπει περιπολίες σε 135 τομείς εκ των οποίων οι εξήντα θα είναι σε περιοχές της Αττικής και οι υπόλοιποι 75 στην περιφέρεια.

Γι΄ αυτήν τη νέα ομάδα πρόληψης των πυρκαγιών, μίλησε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη στη νέα αντιπυρική περίοδο, με στόχο την εξασφάλιση πιο ουσιαστικής και οργανωμένης συμμετοχής στην προστασία του δάσους. Όπως είπε, η ομάδα δικυκλιστών από εποχικούς πυροσβέστες έχει συγκροτηθεί στα πρότυπα της ομάδας αστυνόμευσης ΔΙΑΣ και η πρώτη σκέψη είναι να της δοθεί η ονομασία «Ήφαιστος».

«Θα αναβαθμιστούν» 
Με την επισήμανση ότι «δεν έχουμε ούτε μια μέρα να χάσουμε, ούτε έναν εθελοντή να χαραμίσουμε», ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι το νέο σχέδιο νόμου θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του εθελοντισμού ώστε να ενεργοποιηθεί το εθελοντικό δυναμικό της χώρας. Οι εθελοντές πυροσβέστες αποτελούν το 15% της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα επιτευχθεί η καλύτερη οργάνωση και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών, ύστερα από παρακολούθηση προγράμματος διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών, το οποίο θα πραγματοποιείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία. Επιπλέον, θα τους δοθούν στολές και προστατευτικός εξοπλισμός ώστε να είναι ασφαλείς όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τη φωτιά.

Πιστοποίηση εθελοντών 
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ακόμα κίνητρα, υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εθελοντών πυροσβεστών που τραυματίζονται κατά την άσκηση των εθελοντικών καθηκόντων τους, καθώς και η ίδρυση Μητρώου Πιστοποιημένων Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος και κατηγορία Εθελοντών- Φίλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Στους στόχους του υπουργείου είναι και η αξιοποίηση και των εθελοντικών οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας που σύμφωνα με τον κ. Βούγια αποτελούν «ιδιαίτερα δραστήριο και δυναμικό χώρο».

Ηδη το υπουργείο έχει προβεί στην επικαιροποίηση του Μητρώου της Πολιτικής Προστασίας καταγράφοντας τις ενεργές εθελοντικές ομάδες. Ταυτόχρονα, γίνεται επεξεργασία για τη σύσταση σχεδίου νόμου το οποίο θα ρυθμίζει το ζήτημα. Από τις 323 εθελοντικές ομάδες με τουλάχιστον 30 πολίτες- μέλη η κάθε μια, ήδη έχουν εκφράσει επιθυμία συμμετοχής 103 και τα μέλη τους εκπαιδεύονται.

Στην τελική ευθεία για τη νέα αντιπυρική περίοδο ο κ. Βούγιας επεσήμανε ακόμη ότι φέτος ύστερα από έρευνα αγοράς και διαπραγμάτευσης, μειώθηκε κατά 30% το κόστος ενοικίασης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ
του εθελοντή πυροσβέστη με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή στην προστασία του δάσους

tanea.gr

ΑΝΑΝΕΩΣΗ
11/11/2010 - Τελετή παράδοσης δωρεάς 110 μοτοσικλετών από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, πραγματοποιήθηκε, στις 11 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά, η τελετή παράδοσης των 110 μοτοσικλετών τύπου KAWASAKI KLX 250 και του ατομικού εξοπλισμού των μοτοσικλετιστών (κράνη, τζάκετ, γάντια), που δώρισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η παράδοση της δωρεάς έγινε από τον κ. Ιωάννη Λύρα τέως Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο κ. Βενιάμη. Ο κ. Λύρας στο χαιρετισμό του είπε ότι η Ε.Ε.Ε., μετά την προσφορά στο Π.Σ., έξι οχημάτων πυρόσβεσης και επτά κινητών ασθενοφόρων μονάδων, συνεχίζει τον κύκλο της κοινωνικής της παρέμβασης, με τη δωρεά 110 μηχανών τύπου Kawasaki 250 KLX, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα δίκυκλης επιτήρησης δασών και δασικών εκτάσεων.

fireservice.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.