ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Σαμαράς Αντώνης : «Αντιστεκόμαστε στο Μνημόνιο»

Σε ακραίους αντιμνημονιακούς τόνους, μετά τη σαφώς πιο ήπια ομιλία της προηγούμενης Δευτέρας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, επέστρεψε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.
02/06/2011 | 

Σε ακραίους αντιμνημονιακούς τόνους, μετά τη σαφώς πιο ήπια ομιλία της προηγούμενης Δευτέρας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, επέστρεψε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

«Θα κρατήσουμε αυτή τη θέση μέχρι τέλους» διεμήνυσε προς τα κομματικά στελέχη της Κρήτης ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος επί της ουσίας προς το πλήθος των «Αγανακτισμένων» που συγκεντρώνεται στις πλατείες της χώρας.

«Η Ν.Δ. είναι σήμερα η μόνη δύναμη που αντιστέκεται στο Μνημόνιο, όχι καταγγέλλοντας εκ του ασφαλούς, αλλά προτείνοντας διαφορετική διέξοδο», διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. δεν διχάζει τον λαό». «Νιώθουμε τις αγωνίες του, χαιρόμαστε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες του στις πλατείες, κάτω από σύμβολα που ενώνουν… με ελληνικές σημαίες», προσέθεσε. Παράλληλα, έστειλε ευθύ μήνυμα αυτοσυγκράτησης προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα. «Μην ενδώσετε στον πειρασμό της απελπισίας, που κάποιους -λίγους- τους οδηγεί σε ακρότητες! Κακό κάνουν στο κίνημά σας… Μην αποδεχθείτε το σαράκι της μισαλλοδοξίας!» ήταν το μήνυμα Σαμαρά προς τους απανταχού «Αγανακτισμένους».

Ο κ. Σαμαράς έσπευσε, από την αρχή, να καταστήσει σαφές ότι γκρεμίζονται οι όποιες γέφυρες συνεννόησης θα μπορούσαν να υπάρξουν με την κυβέρνηση. Μάλιστα, θέλησε να αντιστρέψει την κριτική που του ασκείται για το παρελθόν, σε πλεονέκτημα. «Ξέρετε ποιος είμαι. Λέω όχι, και εννοώ όχι! Κάποτε αρνήθηκα να υποχωρήσω και έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Δεν γύρισα για να υποχωρήσω. Γύρισα για να παλέψω. Και το λάθος δεν το συνυπογράφω», υποστήριξε.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του προς κυβέρνηση και ΛΑΟΣ λέγοντας «κ. Παπανδρέου, δώστε επιτέλους ένα υπουργείο στον κ. Καρατζαφέρη για να ησυχάσει», φράση που προκάλεσε το σχόλιο συνεργατών του κ. Καρατζαφέρη που έκαναν λόγο για παροξυσμό.

Στην ομιλία του κ. Σαμαρά κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι κριτικής για την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και η επαναφορά όλων των θέσεων που προέβαλε η Ν.Δ. στο Ζάππειο όχι πλέον ως πιθανών σημείων επαφής, αλλά ως «αδιαπραγμάτευτων θέσεων». Η σκλήρυνση της στάσης του κ. Σαμαρά αποδίδεται ουσιαστικά σε τρεις παραμέτρους:

– Την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων (σ.σ.: «Αγανακτισμένοι») που αναμένεται να κορυφωθούν με τη δημοσιοποίηση του νέου σκληρού πακέτου λιτότητας.

– Την εκτίμηση ότι, υπό την πίεση της τρόικας αλλά και των κυβερνητικών αδυναμιών, ο πρωθυπουργός θα υπαναχωρήσει ακόμη και από δράσεις στις οποίες είχε καταγραφεί σύμπτωση στόχων με την αξιωματική αντιπολίτευση.

– Την ανάλυση ότι η επικείμενη ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή δεν θα είναι απλή διαδικασία.

Το τελευταίο αφορά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στο επιτελείο Σαμαρά θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό να υπάρξουν διαρροές που μπορεί να φθάσουν μέχρι και την απώλεια της δεδηλωμένης. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη, επηρεάζει και τη Ν.Δ. δεδομένου ότι στη Συγγρού θεωρούν πως κάποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να παράσχουν στήριξη προκειμένου να καταβληθεί ομαλά η 5η δόση του δανείου.

Στον αντίποδα, στελέχη που ασπάζονται τη σκληρή γραμμή δεν έκρυψαν τις προηγούμενες ημέρες την «απογοήτευσή τους» για την «μετριοπαθή εμφάνιση» του κ. Σαμαρά στους βουλευτές του. Μέσω της πόλωσης, η ηγεσία επιλέγει σαφώς να κινηθεί με την πλειοψηφία των στελεχών και προφανώς των αντιδρώντων πολιτών. Παράλληλα, λαμβάνει ένα υπολογισμένο, λένε, ρίσκο, καθώς, υπό αυτό το κλίμα, δύσκολα ένας ή δύο βουλευτές θα επιλέξουν να αποσκιρτήσουν.

kathimerini.gr

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.