ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Υπουργείο Οικονομικών : Μικρότερη κατά 29% η κομματική επιχορήγηση

Την επιστροφή ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, μετά τις περικοπές λόγω κρίσης, ζητά το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή συμφωνήθηκε να γίνει σε τέσσερις δόσεις.
16/07/2010 | «Τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών...

Την επιστροφή ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, μετά τις περικοπές λόγω κρίσης, ζητά το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή συμφωνήθηκε να γίνει σε τέσσερις δόσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Μικρότερη κατά περίπου 29%, σε σύγκριση με το 2009, είναι η επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, η απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, Θεοδώρα Τζάκρη, ορίζει:

α) Να περικοπεί κατά 10%, όπως συνέβη με όλες τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση του 2010, η οποία ανέρχεται σε 58,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό ποσό διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ έναντι 68,2 εκατ. ευρώ για το 2009.

β) Να γίνει συμψηφισμός της υπέρβασης της χρηματοδότησης, που έλαβαν τα κόμματα το 2009. Η υπέρβαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των πραγματοποιηθέντων εσόδων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το ποσό της υπέρβασης ανήλθε στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε την πρόταση των κομμάτων, ώστε η επιστροφή της υπέρβασης να μην πραγματοποιηθεί σε ένα μόνο έτος, αλλά σε διάρκεια τεσσάρων ετών. Γι αυτό προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό του ποσού, με αποτέλεσμα αυτό να ανέρχεται τελικά σε 48,8 εκατ. ευρώ.

tovima.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

1 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Πώς γίνεται η κατανομή της κρατικής επιχορήγησης

    23/08/2009 | Στην προδικτατορική εποχή μια χούφτα λίρες συνοδευόμενες από μέτρια ρητορική ικανότητα άνοιγαν στους υποψηφίους τις πόρτες του Κοινοβουλίου. Τα κόμματα ήταν απόλυτα συνδεδεμένα με τους αρχηγούς τους και συνήθως διαλύονταν, όταν αυτοί απεβίωναν ή παρατούσαν την πολιτική. Από το 1974 και μετά τα δύο μεγάλα κόμματα μετατράπηκαν σε μηχανισμούς με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, με οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων διαρκώς μεγεθύνονταν. Η ανάγκη για ολοένα ακριβότερες προεκλογικές καμπάνιες και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψήφιων επέφερε και τον πολλαπλασιασμό των εξόδων. Το ταλέντο αντικαταστάθηκε από την οικονομική ευμάρεια, η ανεξαρτησία της γνώμης από την υπαγωγή στην κομματική γραμμή. Σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται υπερχρεωμένα στις τράπεζες, την ίδια ώρα που απομυζούν τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ετήσια επιχορήγηση. Μόνο για το 2008 έλαβαν 78,4 εκατομμύρια ευρώ (σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών λόγω ευροεκλογών) δίχως να υπολογίζονται τα ποσά εκείνα που έφθασαν στα ταμεία τους από φίλους ή μέλη τους. Τα έσοδα από τα περιβόητα κουπόνια -για τα οποία ο άλλοτε «στρατηγός» τού ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Τσουκάτος έχει υποστηρίξει ότι χρησιμοποιούνται για να καταγράφονται «χορηγίες» σε διπλά βιβλία όπως το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που λέει ότι μετέφερε από τη Siemens στο κόμμα του- είναι συνήθως ελάχιστα, πλην των προεκλογικών περιόδων οπότε εκτοξεύονται υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τη γενναιόδωρη κρατική επιχορήγηση.

    Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνήθιζε στις προεκλογικές εκστρατείες να παίρνει δάνεια βάζοντας υποθήκη το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του, το σπίτι στο Καστρί. Τα σημερινά κόμματα βάζουν ως ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια (Αγροτική Τράπεζα, Εθνική). Ετσι, η Ν.Δ. έχει ενεχυριάσει επιχορηγήσεις τριών ετών και το ΠΑΣΟΚ τεσσάρων. Η Ν.Δ. λαμβάνει ετησίως περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 22,6 εκατομμύρια ευρώ, το ΚΚΕ περίπου 7 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. περίπου από 5 εκατομ. Για τα δύο μεγάλα κόμματα ένα ποσοστό περίπου 10% επί της συνολικής επιχορήγησης απευθύνεται στα ερευνητικά Ιδρύματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Η επιχορήγηση αυτή μάλιστα είναι καταχωρισμένη στους ισολογισμούς τους ως «επιμορφωτική». Με βάση τους ισολογισμούς, η κρατική επιχορήγηση καλύπτει το 75% των εσόδων της Ν.Δ., το 80% του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και περίπου το ήμισυ του ΚΚΕ, το οποίο στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στις εισφορές των μελών του.

    Νομικά πρόσωπα

    Αυτά τα χρήματα είναι τα σταθερά έσοδα των κομμάτων, διά των οποίων εξασφαλίζουν τις εγγυήσεις για να έχουν υπόσταση έναντι των τραπεζικών οργανισμών. Διότι, όπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. κ. Μενέλαος Δασκαλάκης «τα κόμματα δεν έχουν τη μορφή νομικού προσώπου, είναι οιονεί Νομικά Πρόσωπα. Γι' αυτό και είναι αναγκασμένα να εκχωρούν τα έσοδα της κρατικής επιχορήγησης επόμενων ετών». Ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει ότι ευκαιρία για συγκέντρωση χρημάτων προς εξόφληση σημαντικών τμημάτων των δανείων είναι οι προεκλογικές περίοδοι, οπότε «οι εισφορές μέσω κουπονιών αυξάνονται δραματικά». Το 2008, χρονιά από τα κουπόνια δεν συγκεντρώθηκαν παρά μόνο 185.000 ευρώ, πενιχρό ποσοστό στο σύνολο των εσόδων της Ν.Δ., τα οποία άγγιξαν τα 26,73 εκατομμύρια ευρώ. Τις υψηλότερες δαπάνες η Ν.Δ. πραγματοποιεί προκειμένου να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της (4,4 εκατομμύρια ευρώ). Ακολουθούν οι δαπάνες για προβολή και διαφήμιση (1,16 εκατομμύρια ευρώ) και μετακινήσεις στελεχών (815.000 ευρώ).


    http://www.kathimerini.gr/367548/article/epikairothta/politikh/pws-ginetai-h-katanomh-ths-kratikhs-epixorhghshs

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.