ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Τσίπρας Αλέξης : «Πυροβολούμε τα πόδια μας με την έξοδο στις αγορές»

Όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός επέμενε πως «η έξοδος στις αγορές συνιστά "έγκλημα" σε βάρος του ελληνικού λαού γιατί ενταφιάζει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους»
Party of the European Left, 10/04/2014 | 

Όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός επέμενε πως «η έξοδος στις αγορές συνιστά "έγκλημα" σε βάρος του ελληνικού λαού γιατί ενταφιάζει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους»

Την εκτίμηση ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία "πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια"» διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, με θέμα «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη», ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με αυτή την κίνηση «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο».

«Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους» είπε και τόνισε ότι είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές, πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Παρ' όλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρούσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει εγγυημένα κέρδη στους «επενδυτές» πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας το χρέος και πριμοδοτώντας τούς κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του ελληνικού, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του.

Όπως υποστήριξε, εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Αντίθετα, είπε, τώρα η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την έκδοση η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014, περίπου το 10%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 27,8 δισ. Και αυτό σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, οι οποίες με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς, είπε.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Αριστεράς για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με προοπτική τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων και στην επιβολή ρήτρας ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αποτελεί μια ευκαιριακή ή δημαγωγική επίκληση, που στόχο έχει να ωφελήσει τις χρεώστριες χώρες έναντι των δανειστών, αλλά είναι μια πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη για το σύνολο της ευρωζώνης, για το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών, σε Βορρά και Νότο.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη πραγματική, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης, μία λύση ευρωπαϊκή, που εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η λύση αυτή έχει τρεις βασικούς άξονες:

1. Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την αλλαγή πολιτικής με τη συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση, κυρίως στις χώρες με ύφεση ή οικονομική στασιμότητα. Τόσο με ευρεία αναδιανομή εισοδήματος, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη οριακή ροπή προς κατανάλωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όσο και με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων.

2. Την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών με την αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και με την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία. Σ' αυτή τη λύση, είπε, θα τεθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά.

3. Την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, με ένα ευρωπαϊκό «NewDeal», με έκτακτη και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, την υγεία και την παιδεία, τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την ανάπτυξη.

#Τσίπρας Αλέξης #Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: