ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Σερβία : Απέσυρε τους διπλωμάτες της από την ΠΓΔΜ

Διπλωματική κρίση μεταξύ Βελιγραδίου - Σκοπίων, μετά την απόφαση του Βελιγραδίου να ανακαλέσει το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ.
Διπλωματική κρίση μεταξύ Βελιγραδίου - Σκοπίων, μετά την απόφαση του Βελιγραδίου να ανακαλέσει το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ. 

Στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και ο ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, επικαλέστηκαν «ιδιαίτερα επιθετική κατασκοπευτική δράση κατά σερβικών οργάνων και θεσμών», περιλαμβανομένης της «Σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Υπαινίχθηκαν δε εμπλοκή ξένης χώρας σε αυτήν, την οποία δεν κατονόμασαν.

Βούτσιτς και Ντάτσιτς ανέφεραν ότι το Βελιγράδι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα επ αυτού εντός διαστήματος εφτά με δέκα ημερών. Πρόσθεσαν, δε, ότι άμεσα θα επιστρέψει το προσωπικό της πρεσβείας στις θέσεις του στα Σκόπια ενώ η πρέσβης θα επιστρέψει αργότερα, «όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που έχουμε στο Βελιγράδι».

Η ασάφεια των δηλώσεων ως προς τα ακριβή αίτια που ώθησαν το Βελιγράδι σε μια τέτοια διπλωματική κίνηση, τροφοδοτούν εικασίες στα ΜΜΕ των δύο πρωτευουσών. Ερωτηθείς ο πρόεδρος Βούτσιτς για το αν η ανάκληση του προσωπικού συνδέεται με το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ανέφερε πως η Σερβία θα περιμένει να δει αν οι Αλβανοί θα κινήσουν θέμα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και τι θέση θα πάρουν τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα.

«Πρέπει οι άνθρωποί μας να είναι έτοιμοι και να ξέρουν τι θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να προστατεύσει τις δράσεις της από την επιρροή έξωθεν παραγόντων. Σε μια πρώτη αντίδρασή της, πάντως, η κυβέρνηση των Σκοπίων, εξέδωσε το μεσημέρι ανακοίνωση στην οποία ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο που επισημάνθηκε από τα ΜΜΕ, να απέσυρε, δηλαδή, το Βελιγράδι τους διπλωμάτες του λόγω επικείμενης ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO με πιθανή συναίνεση των Σκοπίων : «Όταν υπάρχουν εκκρεμή ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτόνων μας (σ.σ. Σερβία και Κόσοβο), η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τα συμφέροντα της χώρας, με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, την ουδετερότητα και την μη ανάμειξη στις διαφορές μεταξύ των κρατών. Όσον αφορά την ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχολιάζοντας την δήλωση αυτή ο Σέρβος ΥΠΕΞ δήλωσε : «Αν η “Μακεδονία” ψηφίσει πράγματι υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ενώ γνωρίζει πόσο αυτό πονάει τη Σερβία και τον Σερβικό λαό, θα προτείνω στον πρόεδρο Βούτσιτς στο θέμα του ονόματος, με το οποίο αναγνωρίζουμε την “Μακεδονία”, να λάβουμε υπόψη τη θέση της ΕΕ, όπως θα κάνουν και αυτοί (σ.σ. η πΓΔΜ) σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO». Πρόσθεσε επίσης, ότι «η προαναγγελία των επίσημων Σκοπίων πως θα ακολουθήσουν τη θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ σημαίνει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ότι η χώρα του θα απέχει από την ψηφοφορία, κάτι που είχε επαναλάβει και στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άννα Μπίρναμπιτς, στην Τεργέστη”.

#ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

1 ΣΧΟΛΙΑ:

 1. ΠΓΔΜ : Επίσημη τοποθέτηση των Σκοπίων για την κρίση με το Βελιγράδι

  Με το Βελιγράδι να εξακολουθεί να μην παρέχει διευκρινίσεις γύρω από τους λόγους που το οδήγησαν να αποσύρει αιφνιδίως την διπλωματική του αντιπροσωπεία από τα Σκόπια, επιμένοντας στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς περί «ιδιαίτερα επιθετικής κατασκοπευτικής δράσης κατά σερβικών οργάνων και θεσμών», η κυβέρνηση της πΓΔΜ τοποθετήθηκε αργά χθες το βράδυ επισήμως επί του θέματος.

  Με το τέλος πολύωρης κυβερνητικής σύσκεψης στα Σκόπια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη μη εξαγωγής «βιαστικών συμπερασμάτων» αλλά και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

  Ειδικότερα αναφέρεται στην ανακοίνωση:

  «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Σερβίας.

  Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

  Η νέα κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι ισχυρά αφοσιωμένη και λαμβάνει εντατικά μέτρα προς την κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της δημιουργίας προβλημάτων, προωθώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με τη Δημοκρατία της Σερβίας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η περιοχή αποφασιστικά προς τα εμπρός.

  Σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση, μη εξάγοντας βιαστικά συμπεράσματα, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του επίσημου Βελιγραδίου για προστασία των φιλικών σχέσεων και για επιστροφή των πραγμάτων στο σύνηθες πλαίσιο».

  Το Βελιγράδι μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.