ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Τουρκία : Σταματά την υποστήριξή της στους αντάρτες της Συρίας

Η Τουρκία σταμάτησε να στηρίζει τον συριακό συνασπισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μετά τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος και αναλυτής, Musa Özuğurlu, αυτή η ενέργεια ενδέχεται να ομαλοποιήσεις τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Η Τουρκία σταμάτησε να στηρίζει τον συριακό συνασπισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μετά τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος και αναλυτής, Musa Özuğurlu, αυτή η ενέργεια ενδέχεται να ομαλοποιήσεις τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«Η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξή της προς τον Εθνικό Συνασπισμό της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης (National Coalition for Syrian Revolution and Opposition Forces) επίσης γνωστό και ως Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (Syrian National Coalition) ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες ομάδες αντιπολίτευσης που αγωνίζονται στη συριακή σύγκρουση», όπως ανέφερε στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Zaman el-Vasl πηγή επικαλούμενη τον συνασπισμό.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και ελάμβανε  320.000 δολάρια ετήσια υποστήριξη από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Musa Özuğurlu η απόφαση να σταματήσει η στήριξη προκλήθηκε από την απροθυμία της Άγκυρας να δίνει κεφάλαια σε μια αντιπολιτευόμενη οργάνωση «ικανή να δίνει μόνο συνεντεύξεις Τύπου και να είναι άχρηστη στο πεδίο των μαχών».

Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι το γεγονός ότι ο συνασπισμός αυτήν την στιγμή δεν διαθέτει τα μέσα να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων στην Συρία.

«Αυτή η οργάνωση είναι περισσότερο συμβολική τώρα. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπό την αιγίδα των ηγετών της που βασίζονται στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη. Μετά από πέντε χρόνια όλοι μπορούν να δουν ότι ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας δεν έχει μέλλον. Η τουρκική κυβέρνηση κατάλαβε ότι η χρηματοδότησης αυτής της ομάδας δεν είχε νόημα και αποφάσισε να διακόψει την χρηματοδότησή της», είπε ο Özuğurlu.

Ο αναλυτής τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι επικεντρωμένη στην εξουδετέρωση των απειλών ασφάλειας που προέρχονται από τις μονάδες των Κούρδων που εμπλέκονται στην συριακή κρίση.

«Ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τη στήριξη των μαχητών της αντιπολίτευσης της Συρίας προκειμένου να επικεντρωθούν στη στρατιωτική βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις, η απόφαση της Τουρκίας [να σταματήσει την στήριξή της προς τον Εθνικό Συνασπισμό της Συρίας] είναι ένα σημάδι ότι η Άγκυρα θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία», είπε.

Την ίδια ώρα ο Özuğurlu υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή θα είναι πολύ σημαντική στο μέλλον, διότι αποτελεί θετικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«Εγκαταλείποντας την στήριξη προς την συριακή αντιπολίτευση, η Τουρκιά κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς την συριακή κυβέρνηση. Αυτή η απόφαση θα βοηθήσει να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στην Δαμασκό και την Άγκυρα», είπε.

Σύμφωνα με τον Özuğurlu μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την συριακή κυβέρνηση θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

«Οι κουρδικές δυνάμεις είναι το πρόβλημα στο έδαφος για την Οικία και πιθανώς η απόφαση προκάλεσε η πρόθεση της Άγκυρας να συντονίσει τις ενέργειες [σχετικά με το κουρδικό πρόβλημα] με την Δαμασκό. Όσον αφορά το κουρδικό πρόβλημα, Άγκυρα και Δαμασκός έχουν κοινά συμφέροντα», είπε.

Ωστόσο, ο Özuğurlu υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει ταχεία εξομάλυνση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιτίθενται μεταξύ τους με σκληρές δηλώσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει σταματήσει την στήριξη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης πλέον. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση στις σχέσεις Άγκυρας και Δαμασκού», κατέληξε.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.