ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Χρειαζόμαστε έμπρακτες πολιτικές ένταξης

ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών | Από το Γραφείο Τύπου Τύπου και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών | Από το Γραφείο Τύπου Τύπου και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ζούμε σε μία εποχή όπου η πραγματικότητα και τα επίσημα στοιχεία που την αναλύουν παραγκωνίζονται μπροστά στην κυνική σκοπιμότητα, ακόμα και για ζητήματα ανθρωπισμού.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο που ταλανίζει αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, η δήλωση του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου περί ανάγκης απόδοσης της υπηκοότητας στα παιδιά που γεννιούνται στις κοινωνίες υποδοχής, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα κόντρα σε όσους θέλουν να ταυτίσουν ακόμα και την προσφυγιά με την τρομοκρατία.

Από τη συμβίωση και συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών, από τον διαπολιτισμικό διάλογο, τα οφέλη που μπορούν να αναπτυχθούν – όταν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, θεσμοθετημένο πλαίσιο δράσης – είναι εξαιρετικά πολλά και σημαντικά για την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την παιδεία.

Υπενθυμίζουμε ως «τροφή για σκέψη» την προσπάθεια που συντελέστηκε προς αυτή την κατεύθυνση επί κυβερνήσεως Γεωργίου Α. Παπανδρέου  με την ψήφιση του Ν3838/2010, ο οποίος υπήρξε σημείο-σταθμός στην ιστορία της ελληνικής νομοθεσίας.

Ευθυγραμμίστηκε η ελληνική πολιτική με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές απόδοσης της ιδιότητας του πολίτη στους νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και συμμετοχής τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ακύρωση των βασικών διατάξεων του Ν3838/2010 από το ΣτΕ είναι πλέον γνώστη και ατυχής.

Ατυχής διότι η έννοια της ελληνικής υπηκοότητας πρέπει να ταυτίζεται με τις βασικές αξίες του ελληνισμού, την παιδεία, την ανοιχτή και κριτική σκέψη, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνταν και αποκτούν ελληνική παιδεία και συνείδηση έχουν κάθε λόγο να αποκτήσουν και το ουσιαστικό δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα ως πολίτες στην πορεία της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας.

Επτά χρόνια μετά, δεν θα κουραστούμε να δηλώνουμε πως χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαδρομή των ανθρώπων μέσα από τη ζωή τους, όπως αυτοί την επιδιώκουν και την επιθυμούν, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα. Από την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού (από την μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό όπως και της υποδοχής της προσφυγιάς από την Μικρά Ασία και τον Πόντο) γνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν σε κοινωνίες που συμβάλουν στην ομαλή ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων.

Χρειαζόμαστε λοιπόν έμπρακτες πολιτικές ένταξης. 
Αυτό τον στόχο υποχρεούμαστε να υπηρετήσουμε.
Όχι τη μισαλλοδοξία.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.