ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

«Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»

20/10/2010 | Πρόστιµα-µαµούθ από την Ευρωπαϊκή Ένωση : 1.3 δισ. για μαύρες επιδοτήσεις
20/10/2010 | Πρόστιµα-µαµούθ από την Ευρωπαϊκή Ένωση : 1.3 δισ. για μαύρες επιδοτήσεις

Νέα βαριά καµπάνα εις βάρος της Ελλάδας ύψους 343,7 εκατοµµυρίων ευρώ επιβάλλει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράνοµες αγροτικές ενισχύσεις που έδωσε για προεκλογικούς και άλλους λόγους η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας την περίοδο 2004-2007. 

Οι παράνοµες αυτές ενισχύσεις ανεβάζουν το ύψος των πιθανών προστίµων που θα επιβληθούν στη χώρα τους επόµενους µήνες στο 1,3 δισ. ευρώ, χρήµατα που θα επιβαρύνουν ακόµη περισσότερο το έλλειµµα.

Πρόκειται για τις αλόγιστες παροχές στις οποίες είχε επιδοθεί η κυβέρνηση Καραµανλή προκειµένου να ικανοποιήσει αιτήµατα τα οποία υπέβαλλαν αθρόα «γαλάζιοι» συνεταιριστές στη λογική τού «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». Σύµφωνα µε έκθεση που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και αφορά την εκκαθάριση λογαριασµών των γεωργικών ταµείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. :

* Το Πακέτο Χατζηγάκη ύψους 500 εκατοµµυρίων ευρώ που δόθηκε παράνοµα, χωρίς καµία έγκριση της Κοµισιόν, και εξ αυτού του λόγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την άµεση επιστροφή τους από την Ελλάδα n Μεγάλο µέρος των αποζηµιώσεων που έδινε χωρίς έγκριση ο ΕΛΓΑ για καταστροφές παραγωγής οι οποίες κατά σύστηµα διογκώνονταν, µε αποτέλεσµα το χρέος του οργανισµού να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ - έναντι 700 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003. Το χρέος αυτό, το οποίο προχθές µε τροπολογία στη Βουλή ανέλαβε το Ελληνικό Δηµόσιο, επιβαρύνει το έλλειµµα της χώρας κατά 1,6%!

* Ένα πλήθος εκπρόθεσµων πληρωµών, πολλές από τις οποίες υπερέβαιναν το όριο πληρωµών των κοινοτικών επιδοτήσεων, στη λογική ότι "ας δοθούν τώρα οι ενισχύσεις, κι όταν έρθει ο έλεγχος από τις Βρυξέλλες βλέπουµε τι θα κάνουµε"!

Σε ό,τι αφορά την αυριανή «καµπάνα» των 343,7 εκατ. ευρώ, από την ίδια έκθεση συµπεραίνεται ότι οφείλεται σε κακή εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών οι οποίοι θα µπορούσαν να πιστοποιήσουν το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν στους αγρότες µε βάση το µέγεθος της παραγωγής τους. Αφορούν δε στρεµµατικές ενισχύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις επιδοτήσεις καπνού, σταφίδας, και των αιγοπροβάτων, αλλά και προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης στα µικρά νησιά του Αιγαίου - προγράµµατα που αφορούν την περίοδο Σηµίτη ύψους περίπου 3,9 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι το πρόστιµο που θα ανακοινωθεί αύριο δεν επιδέχεται έφεση και θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου. Επ'αυτού, είναι απαραίτητο να συµπληρωθεί ότι αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες εκκαθάρισης λογαριασµών για την περίοδο 2007-2009, που θεωρείται η πιο «αµαρτωλή» της Ν.Δ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαδικασίες που αναµένεται να καταλήξουν σε πρόστιµα περίπου 620 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης υπάρχουν σε εξέλιξη έλεγχοι που βρίσκονται σε πολύ πρώιµο στάδιο και οι οποίοι κανείς δεν µπορεί να ξέρει πού µπορεί να καταλήξουν.

Υπάρχει επίσης αριθµός ελέγχων οι οποίοι έχουν καταλήξει σε ευρήµατα και αυτή την περίοδο ζητούνται από τις ελληνικές αρχές στοιχεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες ηµέρες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων έπεσε από τα σύννεφα, όταν ανακαλύφθηκε ότι, από παράλειψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το 2007, η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει στην Κοµισιόν ένα πόσο ύψους 270 εκατ. ευρώ. Όπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση Καραµανλή υπό την προεκλογική πίεση των αγροτών, της Πελοποννήσου κυρίως, αλλά και της Εύβοιας των οποίων οι σοδειές είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές του 2007, προχώρησε στην καταβολή ενισχύσεων ύψους 270 εκατοµµυρίων - επιπλέον εκείνων που είχε εγκρίνει η Κοµισιόν. Εν γνώσει της προφανώς ότι ήταν εντελώς παράνοµο να δοθούν αυτά τα ποσά και δίνονταν για προεκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση απέφυγε να ενηµερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα η αρµόδια διευθύντρια σε έγγραφο που κοινοποιεί στα εδώ γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 9 µήνες µετά τις εκλογές, αναφέρει ότι «η κοινοποίηση (της απόφασης για τις ενισχύσεις) δεν θα πραγµατοποιηθεί άµεσα αλλά εν ευθέτω χρόνω»!

ΧΡΕΗ 1,6% ΤΟΥ ΑΕΠ - Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη του ΕΛΓΑ που έχει αναλάβει το Δηµόσιο

Έκρυβαν στοιχεία από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ τις ενισχύσεις 270 εκατ. ευρώ στους πυροπαθείς αγρότες το 2007, η κυβέρνηση Καραµανλή πάντα για προεκλογικούς λόγους προέβη αυθαίρετα και σε µία ακόµη ενέργεια για την οποία η Ελλάδα καλείται να δώσει εξηγήσεις: ενώ το όριο των ζηµιών που ορίζει η Κοµισιόν είναι 30%, η κυβέρνηση το µείωσε στο 15% χωρίς - για ευνόητους λόγους - να ενηµερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χωρίς να λάβει στοιχειωδώς µέριµνα για τη δικαιολόγηση µε στοιχεία των πληρωµών.

Κατά την έκθεση που διαθέτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η περίοδος 2007-2009 ήταν η πιο φαύλη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς, πλην των παράνοµων ενισχύσεων που δίνονταν αφειδώς, υπήρχε πλήθος περιπτώσεων κατά τις οποίες απέκρυπταν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αδιαφάνεια σε πληρωµές επιδοτήσεων, διοικητικές αµέλειες που επισύρουν κοινοτικά πρόστιµα, αµέλειες στην εφαρµογή της κοινοτικής νοµοθεσίας που επίσης επισύρουν πρόστιµα κ.λπ.

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Σκανδαλίδης υπόψη του οποίου τέθηκαν τα στοιχεία αυτά δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Η κυβέρνηση κάνει µια γιγαντιαία προσπάθεια να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Είναι προφανές ότι µπροστά σ'αυτά που ανακαλύπτουµε, υπάρχουν συγκεκριµένες ευθύνες που δεν είναι µόνο πολιτικές. Σε ό,τι µας αφορά, είµαστε αποφασισµένοι να δώσουµε τέλος στην περίοδο των ψεύτικων υποσχέσεων στους αγρότες και των ενισχύσεων κάτω από το τραπέζι προκειµένου να τους κλείσουµε το στόµα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει τη συνέχιση καταδικασµένων πολιτικά συµπεριφορών. Στοχεύουµε σε µια νέα σχέση µε τους αγρότες και θα δουλέψουµε εντατικά για να την πετύχουµε»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος | #tanea.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

2 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά;

    Η σκηνή είναι αυθεντική σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου πριν από μία διετία. Στο διπλανό τραπέζι συζητούν δύο κυρίες. Η πρώτη με μακριά κόκκινα νύχια και μοντέρνο ντύσιμο δουλεύει σε καφετέρια του νησιού. Η δεύτερη μόλις έχει κατέβει από το καράβι, ντυμένη κάπως επίσημα για τον χώρο, έχει ανοίξει έναν φορητό υπολογιστή πάνω στο τραπέζι.

    Η συζήτηση πήγαινε κάπως έτσι. «Πόσες ρίζες ελιές σού άφησε η γιαγιά; Και εκτρέφετε κάποιες κατσίκες; Και κοτέτσι? Να δούμε τι μπορείς να πάρεις γι' αυτά». Ηταν φανερό ότι μιλούσαν για κοινοτικές ενισχύσεις. Και κατά μία έννοια στη συζήτηση αυτή συμπυκνωνόταν το αδιέξοδο αλλά και η ανθεκτικότητα της ελληνικής επαρχίας.

    Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η Ελλάδα μπήκε στην -τότε- ΕΟΚ, η ελληνική γεωργία επιδοτήθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια. Αντί όμως τα ποσά αυτά να αξιοποιηθούν για την αναδιάρθρωση της γεωργίας και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, χρησιμοποιήθηκαν απλώς για να στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα, με όλες τις υπερβολές που έχουμε ζήσει.

    Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ποιος φταίει. Σίγουρα κατά ένα μέρος η κατασπατάληση των χρημάτων εξηγείται από το ότι πήγαν σε πρόσωπα που δεν ήταν αγρότες. Αρκούσαν μερικές ρίζες ελιές για να βγάζουν το λάδι της χρονιάς και να εισπράττουν και κάποια κοινοτικά χρήματα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και το 2010 το 35% των δικαιούχων εισέπραξε λιγότερο από 500 ευρώ επιδότηση - αφορούσαν δηλαδή πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις όχι κατ' επάγγελμα αγροτών. Και βέβαια αυτοί οι πολίτες -συχνά δημόσιοι υπάλληλοι στην πόλη- δεν είχαν το παραμικρό κίνητρο να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους.

    Την ίδια εισπρακτική λογική, ωστόσο, ακολούθησαν και οι αγρότες. Το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» στον Θεσσαλικό Κάμπο αφορούσε ένα προϊόν, το βαμβάκι, του οποίου η επιδότηση ήταν δύο φορές μεγαλύτερη της εμπορικής τιμής. Στον καπνό η επιδότηση ήταν συχνά πολλαπλάσια της τιμής στην αγορά. Γι' αυτά τα προϊόντα οι επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) λειτούργησαν σε βάρος της ανάπτυξης. Δημιούργησαν την ψευδαίσθηση της ανόδου των εισοδημάτων την ώρα που το προϊόν απαξιωνόταν. Κι οι αγρότες συνέχισαν, βέβαια, να το παράγουν.

    Μαζί με τον παραλογισμό ήρθε και η διαφθορά. Οσο πιο πολλά δηλώναμε τόσο πιο πολλά παίρναμε, έτσι εμφανίσαμε ότι καλλιεργούμε και το? φαράγγι της Σαμαριάς. Οσο για τις αποζημιώσεις, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα κρούσματα παγετού στην Ελλάδα ήταν περισσότερα από τη Γαλλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...συνέχεια:

      Τώρα, με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η φιλοσοφία αλλάζει και θα επιδοτείται απευθείας το αγροτικό εισόδημα ώστε να μην πριμοδοτούνται προϊόντα χωρίς εμπορική αξία. Είναι, όμως, ήδη αργά. Η ελληνική γεωργία από πλεονασματική έχει γίνει ελλειμματική. Το έλλειμμα στα αγροτικά προϊόντα είχε πλησιάσει τα 2,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των εισαγωγών στα γαλακτοκομικά και στο κρέας. Μόνο την τελευταία διετία περιορίστηκε κοντά στα 2 δισ. εξαιτίας της ανόδου των εξαγωγών.

      Η είσοδος νέων ανθρώπων, οι επιτυχημένες εξαγωγικές πρωτοβουλίες σε παραδοσιακά προϊόντα όπως το κρασί και το λάδι, αλλά και νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση, έχουν ασφαλώς βοηθήσει. Κι είναι ενθαρρυντικό ότι στο ίδιο διάστημα οι απασχολούμενοι στη γεωργία αυξήθηκαν. Η συνολική εικόνα, ωστόσο, παραμένει προβληματική.

      Για παράδειγμα, είναι τυποποιημένο μόλις το 15% του λαδιού που εξάγουμε. Το υπόλοιπο φεύγει χύμα και πουλιέται σε ολόκληρο τον κόσμο ως ιταλικό ή ισπανικό. Ετσι, δεν είναι καθόλου παράξενο που η παραγωγικότητα στην ελληνική γεωργία παραμένει στο μισό της παραγωγικότητας της Ευρώπης, ενώ περισσότερο, σχεδόν το 60%, του αγροτικού εισοδήματος το αποτελούν πια οι επιδοτήσεις από την Ευρώπη. Με τις σημερινές συνθήκες το αίτημα του κ. Μπούτα να παραβιάσουμε την ΚΑΠ μοιάζει μάλλον με κακόγουστο ανέκδοτο.

      Ακόμα χειρότερα όμως φαίνεται ότι δεν αλλάζουμε καθόλου μυαλά και νοοτροπίες. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να ενθαρρύνει τις «Ομάδες Παραγωγών» στους τομείς φρούτων και λαχανικών. Δύο τομείς που κατεξοχήν μας ενδιαφέρουν. Οι λόγοι προφανείς: πετυχαίνουν καλύτερες τιμές αλλά και μέσα από την τυποποίηση κάνουν καλύτερο μάρκετινγκ των προϊόντων τους. Η ισχύς εν τη ενώσει.

      Το αποτέλεσμα ήταν οι Ολλανδοί να διακινούν το 75% της παραγωγής τους μέσα από «Ομάδες Παραγωγών», ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος να ξεπερνά το 40% και στην Ελλάδα το ποσοστό να φτάνει μόλις το 11%. Κι αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του αφορούσε κινητοποιήσεις για χωματερές. Ο,τι προλάβουμε...

      Στην ίδια εισπρακτική λογική, βέβαια, κινείται και το κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποφάσεις Χατζηγάκη για τις αποζημιώσεις της περιόδου 2008-2009 που κρίθηκαν παράνομες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

      Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ελληνας διευθυντής ανάλυσης της διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ κ. Τ. Χανιώτης, παίρναμε ενισχύσεις για τους αγρότες από τους πόρους των χωρών του Βορρά και τις επιστρέφαμε σαν πρόστιμα από τον κρατικό μας προϋπολογισμό! Διόλου παραγωγικό.

      Έθνος, 10/02/2013 | του Παντελή Καψή

      Διαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.