ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Γεωργίου Ανδρέας : «Με καταδιώκουν πολιτικά συμφέροντα»

Για πολιτικά συμφέροντα που τον καταδιώκουν και υποκινούν τη δικαστική του περιπέτεια τα τελευταία χρόνια κάνει λόγο ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα".

Για πολιτικά συμφέροντα που τον καταδιώκουν και υποκινούν τη δικαστική του περιπέτεια τα τελευταία χρόνια κάνει λόγο ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα".

Ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες "από την Αριστερά και τη Δεξιά" προσπαθούν με δημόσιες δηλώσεις τους να εξουδετερώσουν τις αθωωτικές αποφάσεις που έχει πετύχει μέχρι σήμερα "για να κρατούν ζωντανά διάφορα πολιτικά αφηγήματα για το παρελθόν και το παρόν", όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ταυτόχρονα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαντά στην κριτική πρώην συναδέλφων του που τον κατηγόρησαν για "μαγείρεμα" των στοιχείων του 2009 προκειμένου να διογκώσει τεχνητά το έλλειμμα, σημειώνοντας πως η μέθοδος που χρησιμοποίησαν εκείνοι ήταν για γέλια και αν συγκριθούν με την ίδια μέθοδο τα ίδια στοιχεία το έλλειμμα για το 2009 ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

"Σίγουρα δεν γίνεται κάτι τέτοιο πουθενά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θέλουμε ως στατιστική υπηρεσία και ως χώρα γενικότερα να ανήκουμε. Είναι τελείως εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρακτικής. Στην Ευρώπη δεν ψηφίζουμε για τα στατιστικά στοιχεία!" υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γεωργίου στέλνει μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που αντιπαρατίθενται για τις ενέργειές του: "Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και στον σκύλο χορτάτο. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που παρήγαγα με τους συναδέλφους μου στην ΕΛΣΤΑΤ για να δανειστούμε μέχρι τώρα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ -γιατί είναι τα ίδια στοιχεία και η ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα- και συγχρόνως να αμφισβητούνται για κάποιους λόγους από τμήμα της Δικαιοσύνης και την Πολιτεία, λέγοντας βασικά ότι χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε να δανειστούμε λιγότερα.

Και αυτό μάλιστα όταν τα στοιχεία αυτά, άρα και η διαδικασία παραγωγής και δημοσιοποίησής τους, έχουν γίνει αποδεκτά από κάθε κυβέρνηση από το 2010 μέχρι σήμερα μέσω των προϋπολογισμών και των μνημονίων που έχουν υπογράψει και ψηφίσει. Όταν έχουν γίνει αποδεκτά από όλους τους εταίρους της χώρας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και έχουν πιστοποιηθεί τόσες φορές από τον κατά τον νόμο (Κανονισμός 479) αρμόδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, πώς είναι δυνατό να διώκομαι έξι χρόνια και να καταδικάζομαι για τα ανωτέρω στοιχεία και τη διαδικασία παραγωγής τους όταν είναι επισήμως αποδεκτά και πιστοποιημένα και να μην εξετάζει η Δικαιοσύνη την περίοδο των Greek Statistics που πραγματικά υπέσκαψε τη χώρα;".
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

3 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Το αγκάθι της δίωξης Ανδρέα Γεωργίου

    Η​​ υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εξελίχθηκε σε μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση. Στον διεθνή Τύπο, στην Κομισιόν και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και μεταξύ των αξιωματούχων του ΔΝΤ έχει πάρει διαστάσεις δίωξης ενός τεχνοκράτη που έκανε σωστά τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να ασκούνται σχεδόν ταπεινωτικές πιέσεις στην Αθήνα για να βάλει ένα τέλος στην ιστορία. Στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι σαφές ότι θεωρείται πολιτικό θέμα, γύρω από το οποίο συγκρούονται διάφορες δυνάμεις, με στόχο να επιρρίψουν ή να καλύψουν ευθύνες.

    Η αλήθεια είναι ότι όντως πρόκειται για πολιτικό θέμα και αυτό το γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται, αλλά και όσοι το παρακολουθούν από κοντά ή από μακριά. Το περίεργο είναι ότι δεν αφορά άμεσα τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ξεκαθάρισε πρόσφατα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία και επομένως και το έλλειμμα του 2009, όπως αυτά καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με τους κανόνες της Γιούροστατ, έγιναν πλήρως αποδεκτά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και πάνω σ’ αυτά βασίστηκαν όλοι οι υπόλοιποι προϋπολογισμοί του κράτους. Με τη σημαντική επισήμανση επίσης ότι όταν τον Αύγουστο του 2010 ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρ. Γεωργίου, η Ελλάδα είχε υπογράψει ήδη το μνημόνιο και το έλλειμμα του 2009 είχε υπολογιστεί στο 13,8% του ΑΕΠ. Επί Γεωργίου έφτασε στο 15,6% γιατί εφαρμόστηκαν οι κανονισμοί της Γιούροστατ που επέβαλαν να περιληφθούν στο έλλειμμα και τα ελλείμματα όλων των άκρως ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου εκείνη την εποχή. Με αυτήν ακριβώς την έννοια το κυνηγητό που εξαπολύθηκε κατά του Ανδρ. Γεωργίου έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανελέητης πολιτικής δίωξης που συνεχίζεται και αυτό δεν αμφισβητείται μετά τόσα χρόνια και τόσες παλινωδίες στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης.

    Αφού λοιπόν το θέμα των πολιτικών ευθυνών του 2009 δεν αφορά άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αποδέχεται την ακρίβεια των στοιχείων, τότε πώς και γιατί συνεχίζονται οι διώξεις κατά του Ανδρέα Γεωργίου; Οι «κυνηγοί» του ισχυρίζονται ότι είναι καθαρά δικαστικό θέμα και τελευταία η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρεφόταν κατά της Κομισιόν και των παρεμβάσεών της στην υπόθεση, ζητώντας ταυτόχρονα να αφεθεί η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Εκείνο που δεν εξηγεί όμως η ανακοίνωση είναι πώς και γιατί εμφανίζεται τόσο διχασμένη η ίδια Δικαιοσύνη με τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις της στην υπόθεση Γεωργίου επί τόσα χρόνια; Αυτό δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ίσως την Ενωση, καθώς δεν περιορίζεται πλέον σε αμιγώς συνδικαλιστικά θέματα;

    Στο ερώτημα λοιπόν ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που συντηρούν μεθοδευμένα και με επιμονή τη δίωξη του Γεωργίου, η απάντηση είναι σαφής. Είναι εκείνες που θέλουν να αποσείσουν από πάνω τους την ευθύνη για την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα το 2009 και αναγκάστηκε να μπει στα μνημόνια το 2010. Είναι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας, είτε ως τρίτος εταίρος –εξ ου και πολλοί θεωρούν τη σημερινή κυβέρνηση τρικομματική ουσιαστικά– είτε ως ΑΝΕΛ και είναι ταυτόχρονα οι ίδιες δυνάμεις που κλείνουν συχνά το μάτι στον Αλ. Τσίπρα, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούν προβλήματα μέσα στη Νέα Δημοκρατία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. κρατάει αιδήμονα σιωπή στην υπόθεση Γεωργίου.

    Η επόμενη πράξη στο Γιούρογκρουπ του Σεπτεμβρίου...

    ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
    http://www.kathimerini.gr/922526/opinion/epikairothta/politikh/to-agka8i-ths-diw3hs-andrea-gewrgioy?platform=hootsuite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι διεθνώς στηρίζουν τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο εμείς τον διώκουμε! FAZ: Μεγαλώνει το διεθνές κίνημα υπέρ του

    Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου, που διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη, λαμβάνει σημαντική διεθνή στήριξη αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Franffurter Allgemeine (FAZ).

    Εννέα βραβευθέντες με Νόμπελ Οικονομίας και 40 στατιστικές οργανώσεις έχουν υπογράψει μια επιστολή διαμαρτυρίας από την Αμερικανική Στατιστική Ένωση που καταδικάζει την ποινική δίωξη.

    "Οι υπογράφοντες καλούν τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ", αναφέρει η επιστολή.

    Ο Ανδρέας Γεωργίου διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το 2010 και αναθεώρησε τις προηγούμενες ψευδείς πληροφορίες για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας προς τα πάνω.

    Αύξησε το έλλειμμα του 2009 από 13,6% σε 15,4% του ΑΕΠ, κυρίως με τη συμπερίληψη των ελλειμματικών δημόσιων ιδρυμάτων και κρατικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    Εν τω μεταξύ, ο Α. Γεωργίου καταδικάστηκε από δύο δικαστήρια στην Αθήνα για παράλειψη καθήκοντος και συκοφαντία.

    Ο γενικός εισαγγελέας της Ελλάδας, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επειδή φέρεται διέλυσε τη χώρα και την οδήγησε σε ύφεση και στην κρίση χρέους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο χρόνια δοκιμασίας

      Οι βραβευθέντες με Νόμπελ Οικονομίας George Akerlof, Angus Deaton, Daniel Kahneman, Edmund Phelps, Josef Stiglitz και τέσσερις άλλοι, ο ένας πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαμαρτύρονται κατά της δίωξης Α. Γεωργίου.

      Στην επιστολή της Αμερικανικής Ένωσης Στατιστικών, η οποία έχει 19.000 μέλη, έχουν προστεθεί σαράντα οργανώσεις από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών συλλόγων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

      "Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, την περίοδο που στην ΕΛΣΤΑΤ επικεφαλής ήταν ο Α. Γεωργίου, έχουν επιβεβαιωθεί από την Eurostat ότι συμβαδίζουν με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα", ανέφερε η επιστολή.

      Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τώρα διώκεται.

      Η δίωξη θέτει σε κίνδυνο τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία με τη σειρά της θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ελλάδας να τερματίσει την οικονομική κρίση και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

      Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Α. Γεωργίου "ακολουθούσε αυστηρά τις αρχές της βέλτιστης πρακτικής που ορίζονται στην νομοθεσία της ΕΕ και της Ελλάδας".

      Την 1η Αυγούστου 2017 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το έλλειμμα του 2009.

      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε επίσης έμμεσα τον Α. Γεωργίου.

      Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος ρωτήθηκε μετά από την καταδίκη Γεωργίου, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε βλάπτει την ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και την αξιοπιστία των στοιχείων που εκδίδει.

      Διαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.