ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Σύσταση, Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στον πενταψήφιο αριθμό «11012» και στο e-mail fpccu@hellenicpolice.gr θα μπορούν οι πολίτες από σήμερα να καταγγέλλουν φορολογικές παραβάσεις, παράνομες ενέργειες κρατικών λειτουργών αλλά και υποθέσεις διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
01/08/2011 | 

Στον πενταψήφιο αριθμό «11012» και στο e-mail fpccu@hellenicpolice.gr θα μπορούν οι πολίτες από σήμερα να καταγγέλλουν φορολογικές παραβάσεις, παράνομες ενέργειες κρατικών λειτουργών αλλά και υποθέσεις διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, η νέα υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της νέας υπηρεσίας στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Η κοινωνία είναι αποφασισμένη και απαιτεί διαφάνεια, έλεγχο, απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων. Η αποστολή αυτής της νέας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να επιβεβαιώσει και να πιστοποιήσει αυτή την επιλογή. Ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο διαφθοράς, ότι το κράτος δεν χαρίζεται σε κανέναν, ότι οι πάντες έχουν υποχρέωση να λειτουργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της χώρας μας αλλά και της δύναμης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε μετά την τελετή αγιασμού, ο υπουργός, Χρήστος Παπουτσής.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η ίδρυση της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ικανοποιεί την ανάγκη λειτουργίας μιας αποτελεσματικής, ευέλικτης και σύγχρονης Υπηρεσίας πρόληψης και καταστολής του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η σύστασή της κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς το οικονομικό έγκλημα αποτελεί μία από της μεγαλύτερες πληγές της Κοινωνίας μας και ιδίως η φοροδιαφυγή που τείνει να μετατραπεί σε «εθνικό σπορ».

Σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, αποστολή της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η πρόληψη, έρευνα και καταστολή των εγκλημάτων κατά της οικονομίας και κυρίως αυτών που τελούνται σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, και των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η νέα υπηρεσία προέκυψε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στελεχώνεται με έμπειρους αξιωματικούς και προσωπικό από αντίστοιχες υπηρεσίες του Σώματος, καθώς και Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων, που προσλήφθηκαν πρόσφατα γι αυτό το σκοπό.

Συνεργάζεται με δικαστικές ή άλλες αρχές και φορείς, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, αρχών, οργανισμών και φορέων.

Κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δεν ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, η ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά εγκληματικές δραστηριότητες κατά της δημόσιας περιουσίας και της Οικονομίας ευρύτερα.

Π.Δ. 9/2011 (ΦΕΚ Α΄24/21-02-2011) «Σύσταση, Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος»...pdf
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.