ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Κοντονής Σταύρος : Απορρίπτει πρόσκληση σε συνέδριο για εγκλήματα κομμουνιστικών καθεστώτων

Στην απαντητική επιστολή του προς την Εσθονία ο υπουργός Δικαιοσύνης διαμαρτύρεται για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και χαρακτηρίζει «πολύ ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου.
Στην απαντητική επιστολή του προς την Εσθονία ο υπουργός Δικαιοσύνης διαμαρτύρεται για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και χαρακτηρίζει «πολύ ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου.

Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πρόσκληση της Εσθονίας, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Κοντονής διαμαρτύρεται για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και χαρακτηρίζει «πολύ ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου ειδικά – όπως αναφέρει – σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., από την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζί.

Η λογική του επίμαχου συνεδρίου «σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κοντονής υποστηρίζει ότι η Ιστορία «δεν μπορεί να παραχαραχτεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές», προσθέτοντας ότι βάσει «ιστορικών στοιχείων» τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν απελευθερωτές της Ευρώπης από τους Ναζί. Προσθέτει δε ότι ενώ ο κομμουνισμός γέννησε «δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα», ο ναζισμός είχε μόνο την εκδοχή της φρίκης.

Η ιστορική έρευνα, ειδικά μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, αναγνωρίζει μεν την μεγάλη συνεισφορά των Σοβιετικών στη νίκη επί τον Ναζί, αλλά συνάμα καταγράφει το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από στερήσεις, λιμό – ειδικά στη σημερινή Ουκρανία τη δεκαετία του 1930 – στο «αρχιπέλαγος των γκούλαγκ» αλλά και στην αιματηρή καταστολή αντι-σοβιετικών κινημάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

«Έχει γίνει σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εν θέματι Συνέδριο», καταλήγει η επιστολή του κ. Κοντονή.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

8 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Γιαννακάκη και Πολάκης στηρίζουν τον Κοντονή : «Φιλοναζί οι Εσθονοί»

    Πληθαίνουν οι κυβερνητικές φωνές που εκφράζουν σθεναρά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την σύμπνοιά τους με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να μην συμμετέχει η χώρα μας σε συνέδριο της Εσθονίας για «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα».

    Στο πλευρό του Σταύρου Κοντονή τάχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

    Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη μέσω του λογαριασμού της στο Twiiter προχώρησε σε πιο «σκληροπυρηνικές» δηλώσεις χαρακτηρίζοντας τους Εσθονούς φιλοναζιστές, ενώ επικρότησε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. European Parliament resolution of 2 April 2009 on European conscience and totalitarianism
    The European Parliament ,

    – having regard to the United Nations Universal Declaration of Human Rights,

    – having regard to United Nations General Assembly Resolution 260(III)A of 9 December 1948 on genocide,

    – having regard to Articles 6 and 7 of the Treaty on European Union,

    – having regard to the Charter of Fundamental Rights of the European Union,

    – having regard to Council Framework Decision 2008/913/JHA of 28 November 2008 on combating certain forms and expressions of racism and xenophobia by means of criminal law(1) ,

    – having regard to Resolution 1481 of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe of 25 January 2006 on the need for international condemnation of the crimes of totalitarian Communist regimes,

    – having regard to its declaration of 23 September 2008 on the proclamation of 23 August as European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism(2) ,

    – having regard to its many previous resolutions on democracy and respect for fundamental rights and freedoms, including that of 12 May 2005 on the 60th anniversary of the end of the Second World War in Europe on 8 May 1945(3) , that of 23 October 2008 on the commemoration of the Holodomor(4) , and that of 15 January 2009 on Srebrenica(5) ,

    – having regard to the Truth and Justice Commissions established in various parts of the world, which have helped those who have lived under numerous former authoritarian and totalitarian regimes to overcome their differences and achieve reconciliation,

    – having regard to the statements made by its President and the political groups on 4 July 2006, 70 years after General Franco's coup d'état in Spain,

    – having regard to Rule 103(4) of its Rules of Procedure,

    More:
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0213+0+DOC+XML+V0//EN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. European Parliament resolution of 2 April 2009 on European conscience and totalitarianism
      (pdf)

      http://www.mediafire.com/file/vfa2v51nc0goeqh/European_conscience_and_totalitarianism.pdf

      Διαγραφή
  3. Δ.Παπαδημούλης: «Η ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού είναι πλήρως ανιστόρητη και άδικη»

    «Πλήρως ανιστόρητη και άδικη», χαρακτηρίζει την ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτηση του στο twitter.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη δημοκρατία, απέναντι στον αν-"υπαρκτό σοσιαλισμό". Η ταύτιση όμως ναζισμού-κομμουνισμού είναι πλήρως ανιστόρητη κ άδικη», γράφει ο κ. Παπαδημούλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Γερμανία πάντως, έχουν απαγορευτεί δύο κόμματα: το Αυτοκρατορικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Sozialistische Reichspartei-SRP), διάδοχος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ NSDAP το 1952 και το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Kommunistische Partei Deutschlands-KPD) το 1956.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολωνία: Απαγορεύεται και η παραμικρή αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους!

    21/05/2016 | Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε χθες έναν νόμο που απαγορεύει κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους που διαδίδει τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, οι ονομασίες σε κτίρια, δρόμους, οδούς, πλατείες, γέφυρες "δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιαδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε προάγουν το καθεστώς με άλλους τρόπους".

    Παράλληλα απαγορεύονται οι αναφορές στο καθεστώς που επιβλήθηκε στην Πολωνία κατά το διάστημα 1944 - 1989, όταν η χώρα ήταν μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

    Ο νόμος δίνει στις τοπικές αρχές προθεσμία ενός έτους να αφαιρέσουν όλα τα σύμβολα που τιμούν "το απολυταρχικό και μη κυρίαρχο καθεστώς" από τους δημόσιους χώρους.

    Στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία για να αντικαταστήσει εκείνη που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη.
    Σύμφωνα με τους συντάκτες του νόμου, περίπου 1.200 έως 1.400 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Πολωνία θα αλλάξουν ονομασία.

    Παρόμοιοι νόμοι που απαγορεύουν την προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού έχουν ψηφισθεί και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας απαντά στον Κοντονή για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων

    Επιστολή απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ρέινζαλου, προς τον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή, με αφορμή την άρνηση της Ελλάδας να παραβρεθεί στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της ΕΕ στο Ταλίν, με αντικείμενο τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

    Ο κ. Ρέινζαλου δηλώνει στον κ. Κοντονή ότι πρόθεση μιας τέτοιας ημερίδας δεν είναι η διαμάχη, άλλωστε η υπόθεση της διερεύνησης του παρελθόντος είναι υπόθεση των ιστορικών. «Εμείς είμαστε πολιτικοί», τονίζει ο κ. Ρέινζαλου, «και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε αξίες και αρετές. Οι δικές μας αξίες είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το πνεύμα των νόμων».

    Κατόπιν, ο κ. Ρέινζαλου λέει ότι στην πατρίδα του έχουν πέσει χιλιάδες θύματα «και της ναζιστικής και της φασιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας», και αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Στην επιστολή του ο κ. Ρέινζαλου λέει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να ξέρουν άριστα τις λεπτομέρειες της ιστορίας των άλλων χωρών. Σε αυτό, όμως, βοηθά η κουλτούρα, προσθέτει.

    Αξιοσημείωτο σημείο της επιστολής είναι πως ο Εσθονός υπουργός για να τονίσει ότι όπως οι Εσθονοί έμαθαν για την ελληνική αντίσταση στο φασισμό από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», έτσι και θα περίμενε οι Έλληνες να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στα γκουλάγκ, αφού γνωρίζει ότι το έργο του νομπελίστα (και για πολλά χρόνια τροφίμου των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, Αλεξάντερ Σολζνίτσιν) «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» είναι από τα έργα που κυκλοφόρησαν πρώιμα στην Ελλάδα, από το 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας απαντά στον Κοντονή για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων

      Ολόκληρη η επιστολή:

      http://www.mediafire.com/file/9lpsiszahs4hv9m/%CE%9F_%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82_%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B1_%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf

      Διαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.