ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Παπαδημούλης Δημήτρης : «Για το έλλειμμα του 2009 δεν ευθύνεται η ΕΛΣΤΑΤ»

«Για την ευθύνη της χρεοκοπίας, για το έλλειμμα 15,1% του 2009, την ευθύνη την έχουν 100% η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι η ΕΛΣΤΑΤ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9».
Δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9» | 

«Για την ευθύνη της χρεοκοπίας, για το έλλειμμα 15,1% του 2009, την ευθύνη την έχουν 100% η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι η ΕΛΣΤΑΤ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9».

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα "μαγειρέματα" στις δημόσιες στατιστικές αφορούν στο παρελθόν, βαρύνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τώρα πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζεται στο εξωτερικό -και στις Βρυξέλλες, εγγυάται πλήρως την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων στατιστικών και της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνεργασία με τη Eurostat» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ότι «αν το θερμόμετρο δείχνει πυρετό, δε φταίει το θερμόμετρο, αλλά άλλοι λόγοι».

«Στο ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης, το έλλειμμα είναι για το 2009 15,1% και ευθύνονται γι' αυτό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις τους και όχι η ΕΛΣΤΑΤ. Το κυριότερο είναι ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -του Γ.Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήμου, του Α.Σαμαρά και του Α. Τσίπρα- έχουν συνομολογήσει και αποδεχθεί αυτό το έλλειμμα, που οδήγησε στη χρεοκοπία και ήταν τότε 15,1%» διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο κ. Γεωργίου έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερο βαθμό δικαιοσύνης, ενώ κατά τη συνταγματική τάξη, η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δε νοείται να παίρνει εντολές, ούτε από την Αθήνα, ούτε πολύ περισσότερο από τις Βρυξέλλες».

«Νομίζω ότι είναι υπερβολικές, άτοπες και δε βοηθούν αυτές οι δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, που δίνουν την εντύπωση μίας διάθεσης παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Έχουν κάθε λόγο και στις Βρυξέλλες σε αυτό το θέμα να κατεβάσουν τους τόνους» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμανε την ανάγκη «να εδραιωθούν και να ενισχυθούν οι θετικές προοπτικές που δημιουργούνται επιτέλους μετά από πολλά χρόνια κρίσης». Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πώς «το ζητούμενο τώρα είναι -και γι' αυτό δεν υπάρχει ανάπαυλα για την κυβέρνηση- να τρέξουν γρήγορα οι προγραμματισμένοι στόχοι, έτσι ώστε να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση, που σημαίνει ο Αύγουστος πρέπει να είναι μήνας, μέσα στον οποίο θα αρχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα συμφωνημένα, που είναι προαπαιτούμενα, κυρίως θέματα εφαρμογής, να μπουν μπροστά και να ξεκινήσουν οι επενδύσεις».

«Η εμπειρία δείχνει ότι όσο μία αξιολόγηση καθυστερεί να ολοκληρωθεί, δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται στην οικονομία και μπαίνουν στον πειρασμό διάφοροι μέσα από τους δανειστές να προσθέτουν θέματα στην ατζέντα», παρατήρησε, προσθέτοντας πως «ένας παραπάνω λόγος, που οδηγεί στο να είναι η ελληνική πλευρά επισπεύδουσα στην ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης -η οποία με βάση τα συμφωνημένα προαπαιτούμενα είναι πιο βατή από την προηγούμενη- είναι για να αποφύγουμε και αρνητικές εμπειρίες και επιπτώσεις, που είχαμε στις προηγούμενες αξιολογήσεις». «Πρέπει να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα, που να οδηγούν σε μία αποκλιμάκωση του επιτοκίου. Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά ο στόχος είναι η Ελλάδα να μη χρειάζεται τη μηχανική υποστήριξη των μνημονίων και των δανεικών που τα συνοδεύουν, αλλά να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, που έχουν και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

«Φάση σταθεροποίησης»

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, η οποία εντάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή και την ψήφιση τριών νομοσχεδίων από τη Βουλή, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Έχουμε μπει σε μία άλλη φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας, που νομίζω ότι αυτό θα πρέπει οδηγήσει και σε ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, με εκλογίκευση της πολιτικής αντιπαράθεσης και με το να κατέβουν οι τόνοι αυτού του άγριου φανατισμού, που πολλές φορές θυμίζει εμφυλιοπολεμικό κλίμα». «Νομίζω ότι από τη στιγμή που εκλογές φαίνεται πια ότι θα πάνε στο τέλος της τετραετίας θα πρέπει και η ΝΔ να αναπροσαρμόσει την τακτική της, γιατί η τακτική του να ζητάει μία εξεταστική επιτροπή κάθε εβδομάδα και εκλογές μέρα παρά μέρα, είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζω ότι θα έχει και ο ίδιος όφελος, αν αντί να ευθυγραμμίζεται διαρκώς και περισσότερο με τον Άδωνι Γεωργιάδη -που είναι καθαρά ακροδεξιάς κοπής πολιτικός -το δείχνει και η πολιτική του και η προέλευσή του- αν άκουγε λίγο παραπάνω τον φιλελεύθερο αντιπρόεδρό του, Κωστή Χατζηδάκη, που είναι και γέννημα θρέμμα της ΝΔ και όχι εκ μεταγραφής από Καρατζαφέρη», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Με αφορμή, εξάλλου, την αντιπαράθεση για τους σημαιοφόρους των παρελάσεων ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε «να αφήσουμε στην άκρη μία τάση καπηλείας της πατρίδας, του πατριωτισμού, της σημαίας, καθώς όλοι χαρήκαμε χθες που πήρε το χρυσό μετάλλιο η Κατερίνα Στεφανίδη».

#ΑΠΕ-ΜΠΕ #Παπαδημούλης Δημήτρης #ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: