ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Τσακαλώτος Ευκλείδης : «Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της εποχής Γεωργίου»

«Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit

«Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit

«H ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος [στήριξης] δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση» διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με αφορμή άρθρο της για την υπόθεση Γεωργίου.

«Θα ήταν απρεπές ο υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει μια δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία σε βάρος του κ. Γεωργίου δεν αφορούσε την κατηγορία της ανάρμοστης ανάμιξης [στην κατάρτιση] των στατιστικών στοιχείων αλλά σε ένα ήσσον ζήτημα το οποίο αφορούσε τη διαδικασία. Κατά συνέπεια, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο καταδικασθείς Ανδρέας Γεωργίου γίνεται θέμα διαμάχης εντός της Ε.Ε. Όπως ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμά της, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορήθηκε στην Ελλάδα ότι τεχνητά διόγκωσε το έλλειμμα και πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα της, υπάρχουν αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ στηρίζει τα στοιχεία της εποχής Γεωργίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη της στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010, ενώ το ίδιο μήνυμα έστειλε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη της στα στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και επαναλαμβάνει ότι είναι ουσιώδες οι ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ», ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωτράπεζας.

#ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

6 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. Die Zeit: Πιθανόν να μπει στο επόμενο Eurogroup η καταδίκη Γεωργίου- Μείζον πολιτικό θέμα για τις Βρυξέλλες

    Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου εξακολουθεί να απασχολεί τον ξένο Τύπο καθώς, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η υπόθεση εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα στην Ευρώπη.

    Το ζήτημα μπορεί να γίνει μεγάλο θέμα στις Βρυξέλλες, σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, που επικαλούμενο κύκλους της ΕΕ συμπληρώνει ότι είναι πιθανό να μπει στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup.

    «Η ΕΚΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στατιστικά που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010», επεσήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη γερμανική εφημερίδα. «Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να προστατέψουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ», σημείωσε ακόμη.

    Η Zeit γράφει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από τις κατηγορίες κατά του κ. Γεωργίου, φιλοξενώντας δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα, ο οποίος απέρριψε την υποψία ότι ο ίδιος ή η δικαστική εξουσία δεν έχουν εμπιστοσύνη στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ κατά τη θητεία του κ. Γεωργίου.

    «Είναι ανάρμοστο ένας υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει μία δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση η καταδικαστική ετυμηγορία για τον κ. Γεωργίου δεν ήταν σε κατηγορίες για ανάρμοστη παρέμβαση στα στατιστικά, αλλά για ένα μικρότερο θέμα που αφορούσε τη διαδικασία. Ετσι, η ποιότητα των στατιστικών του προγράμματος δεν αμφισβητούνται από κανέναν, τουλάχιστον από το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στην Zeit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χουλιαράκης Γιώργος : «Με τη γλώσσα των αριθμών και της αλήθειας»

    https://www.youtube.com/watch?v=WKaUJeJNT_w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσακαλώτος Ευκλείδης : «Δεχόμαστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική»

    http://archidamos.blogspot.gr/2017/01/tsakalotos-euclid-dechomaste-ta-stichia-tis-elstat.html

    https://www.youtube.com/watch?v=SmjncDP1dsc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο πλευρό του Γεωργίου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
    Συνεχίζονται οι δηλώσεις στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών στο πρόσωπο του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή γιατί δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009. Αυτήν τη φορά σειρά είχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό για τις ελληνικές αρχές να προστατεύουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, απαντώντας σε διαδυκτιακή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Die Zeit»

    Μέσα σε διάστημα ενός μηνός, εκτός από τον αυστηρό τόνο με τον οποίο το Eurogroup ζήτησε να «λυθεί» το θέμα Γεωργίου, δημοσίως έχει απαιτήσει το ίδιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις καθώς και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Μοσκοβισί. Από κοντά και ο διεθνής τύπος, από τον γερμανικό έως τον αμερικανικό.

    Παράλληλα σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ» χαρακτήρισε την καταδίκη του Γεωργίου ως «ήσσον ζήτημα που αφορούσε τη διαδικασία».

    «Θα ήταν απρεπές ο υπουργός Οικονομικών να σχολιάσει μια δικαστική απόφαση και σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία σε βάρος του Ανδ. Γεωργίου δεν αφορούσε την κατηγορία της ανάρμοστης ανάμιξης (στην κατάρτιση) των στατιστικών στοιχείων, αλλά σε ένα ήσσον ζήτημα το οποίο αφορούσε τη διαδικασία. Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση».

    Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απαίτησης των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης του μνημονίου, το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για να καλύπτει και τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη, Α. Γεωργίου, η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεωργίου Ανδρέας : «Θέλω να σταματήσει να σπιλώνεται το όνομά μου»

    «Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίσταμαι επί έξι χρόνια αμείλικτη δίωξη, επειδή ακολουθούσα τους νόμους της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί στατιστικής καταγραφής», ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

    Εκτενές ρεπορτάζ αναφορικά με τη δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση Γεωργίου γίνεται «αντικείμενο διαμάχης στην Ευρώπη».

    Σε δήλωσή του στην εφημερίδα, ο κ. Γεωργίου ο οποίος επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να σταματήσουν οι δικαστικές περιπέτειες και να μην σπιλώνεται το όνομά του.

    «Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίσταμαι επί έξι χρόνια αμείλικτη δίωξη, επειδή ακολουθούσα τους νόμους της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί στατιστικής καταγραφής», τονίζει.

    Στη γερμανική εφημερίδα μιλάει μάλιστα και ο πρώην διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ράντερμαχερ, ο οποίος δηλώνει: «Ο Γεωργίου ήταν ο πρώτος, που υπολόγισε σωστά το ελληνικό κρατικό χρέος. Προηγουμένως, μετά από κάθε αλλαγή κυβέρνησης, προέκυπταν εντελώς νέα στοιχεία».

    Στην ηλεκτρονική έκδοση της «Die Zeit» μιλάει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επισημαίνει ότι «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν», πόσω μάλλον από την ελληνική κυβέρνηση.

    Στον τίτλο της η Die Zeit διερωτάται ρητορικά για τον κ. Γεωργίου: «Μήπως ήταν υπερβολικά ειλικρινής;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αντίδραση του Ταμείου για την υπόθεση Γεωργίου

    Το ΔΝΤ αντέδρασε προσεκτικά στην καταδίκη του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και απέφυγε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση «ως πάγια πολιτική», καθώς δεν θέλει να φανεί ότι προσπαθεί να επηρεάσει την ελληνική Δικαιοσύνη ή ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα πισωγυρίσματα στην αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Οπως δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ πρόσφατα υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της ώστε να προφυλάξει την αξιοπιστία της στατιστικής αρχής και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της».

    Στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν ωστόσο ακόμη μία δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του κ. Γεωργίου, για ψευδή βεβαίωση στοιχείων, η οποία έχει μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα. Οι πιστωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο θεωρούν αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου, αλλά και ότι αν το δικαστήριο τα αμφισβητήσει, το πρόγραμμα εκ των πραγμάτων θα βρεθεί στον αέρα. Η έντονη αντίδρασή τους έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να μην αμφισβητήσει τα στοιχεία, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής περιπέτειας του κ. Γεωργίου. Σε μια ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης, εξάλλου, οργανώσεις στατιστικολόγων και παλαιοί συνάδελφοί του συνεισέφεραν σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τη νομική του εκπροσώπηση. Ενα δεύτερο ταμείο για τον ίδιο σκοπό άνοιξαν οι πρώην συμφοιτητές του κ. Γεωργίου στο Πανεπιστήμιο του Amherst. Υστερα από δικαστικές περιπέτειες ετών, όμως, και τα δύο ταμεία είναι πλέον άδεια.

    Οπως δηλώνει στην «Κ» ο ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel Νίκολας Βερόν, «είναι προφανές ότι ο κ. Γεωργίου έφερε ακεραιότητα στη στατιστική διαδικασία στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το τι γινόταν μέχρι τότε. Είναι λυπηρό διότι φαίνεται ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο διώκεται – επειδή έβαλε τη στατιστική ακρίβεια πάνω από τις πολιτικές επιδιώξεις».

    Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βερόν, ο οποίος στο Τwitter χαρακτήρισε την απόφαση «τραγωδία» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η τελευταία «χρειάζεται να κάνει πολύ περισσότερα για να προστατέψει την ακεραιότητα των κυβερνητικών στατιστικών. Η υπόθεση Γεωργίου δείχνει ότι το υπάρχον σύστημα δεν επαρκεί. Είναι απλώς απαράδεκτο να διώκονται στατιστικολόγοι επειδή επέμειναν στα σωστά νούμερα».

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
    http://www.kathimerini.gr/922594/article/epikairothta/politikh/h-antidrash-toy-tameioy-gia-thn-ypo8esh-gewrgioy?platform=hootsuite

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.