ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ASA : Ζητά απαλλαγή Γεωργίου και να ζητηθεί "δημόσια συγγνώμη"

The American Statistical Association, the "Big Tent for Statistics" |
The American Statistical Association, the "Big Tent for Statistics" | 

Τις ανησυχίες της σχετικά με τις νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου εκφράζει η Αμερικανική Ένωση Στατιστικών (ASA), με επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Αμερικανική Ένωση Στατιστικών κάνει λόγο για δυνητική υπονόμευση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών, στηρίζοντας ουσιαστικά τον κ. Γεωργίου. Σκοπός μιας στατιστικής υπηρεσίας είναι να καταγράφει την πραγματικότητα, όχι να τη διαμορφώνει, και η λειτουργία της θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές, σημειώνει. Καλεί, μάλιστα, το ελληνικό κράτος να απαλλάξει τον κ. Γεωργίου από τις κατηγορίες, να τον αποζημιώσει και να του ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. 

Σημειωτέον πως η ASA είχε εκφράσει τις ενστάσεις της για το θέμα τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται και στην τελευταία της επιστολή. "Παροτρύναμε τη λήψη όλων των αναγκαίων δράσεων για να αποφευχθεί η υπονόμευση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων που είχαν παραχθεί από τον κ. Γεωργίου και τους πρώην συναδέλφους του και προκειμένου να αναιρεθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος τους", υπενθυμίζει η ASA.

Εντούτοις, συνεχίζει, οι διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου συνεχίζονται. Όπως υπογραμμίζει, από το 2013 αναβιώνουν οι κατηγορείες σε βάρος του κ. Γεωργίου,, λόγω δημόσιων και πολιτικών πιέσεων.

Μάλιστα, η ASA σημειώνει πως ένα ακόμη ζήτημα που εγείρει σοβαρές ανησυχίες είναι ότι η Ελλάδα δεν επιδεικνύει τη δέουσα συνοχή ως προς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο με τους Ευρωπαίους εταίρους της, για την αποδέσμευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, παρατηρεί ότι παρά τον όρο που ετέθη, κατά τον οποίο, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει το κόστος υπεράσπισης επίσημων στατιστικολόγων, όπως είναι ο κ. Γεωργίου, υπήρξε πρόβλεψή για μερική μόνο αποπληρωμή του κόστους και μόνο σε περίπτωση αθώωσής του.

Η ASA τονίζει πως τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος που είχαν δημοσιευθεί όταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ο κ. Γεωργίου, έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από την Eurostat. Θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητικές τις "διώξεις σε βάρος ενός αφοσιωμένου δημόσιου λειτουργού επειδή έκανε τη δουλειά του", οι οποίες υπονομεύουν δυνητικά την ανεξαρτησία και εγκυρότητα των ελληνικών στατιστικών και του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Αμερικανική Ένωση Στατιστικών, σκοπός μιας στατιστικής υπηρεσίας είναι να καταγράφει την πραγματικότητα και όχι να τη διαμορφώνει. "Όπως υπογραμμίσαμε στην επιστολή μας τον Μάρτιο, η λειτουργία των στατιστικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές".

Τέλος, η ASA αναφέρει πως οι αρχικές διώξεις κατά του κ. Γεωργίου και συναδέλφων του ήγειραν ανησυχίες γύρω από την συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση των στατιστικών στην Ελλάδα. Η άρνηση, ωστόσο, αποδοχής των αθωώσεων στις αρχικές δίκες, είναι ακόμη πιο ανησυχητική.

Όπως αναφέρει η Ένωση, "με σεβασμό παροτρύνουμε το ελληνικό κράτος να παύσει τις οποιεσδήποτε περαιτέρω διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου και να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες. Παροτρύνουμε επίσης το ελληνικό κράτος να αποζημιώσει τον κ. Γεωργίου για όλα τα νομικά έξοδα και να του ζητήσει δημοσίως συγγνώμη".
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.