ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

"Publico" : «Στενή η σχέση Μπαρόζο-Goldman Sachs επί προεδρίας του στην ΕΕ»

Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η σχέση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό Goldman Sachs.
24/09/2016 | 

Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η σχέση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό Goldman Sachs.

Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο η πορτογαλική εφημερίδα «Publico», ο Μπαρόζο διατηρούσε στενές επαφές με την Goldman Sachs πολύ πριν προσληφθεί από αυτήν, στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Κομισιόν (2004-2014).

Η Publico αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι της Goldman Sachs «έδιναν με τρόπο εμπιστευτικό στην ομάδα του Μπαρόζο τις προτάσεις τους για τις πιθανές αλλαγές στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων επιστολή λομπίστα της Goldman Sachs ο οποίος διατυπώνει προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την απάντηση στελέχους της ομάδας του Μπαρόζο που υπόσχεται να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».

Μεταξύ των αποσπασμάτων επιστολών και μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχονται στο δημοσίευμα, περιλαμβάνεται ακόμη υπηρεσιακή αλληλογραφία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου του 2013 στην οποία ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν, κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του Μπαρόζο στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Η επίσκεψη

Σύμφωνα με την «Publico», η επίσκεψη αυτή δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εκτίμησα πολύ την παραγωγική μας συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία», έγραφε μεταξύ άλλων ο Μπλανκφέιν. Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαψεύδει για την ώρα ότι είχε αναπτύξει ειδική σχέση με κάποιον φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο Πορτογάλος επί δέκα συναπτά έτη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσλήφθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου από την αμερικανική τράπεζα ως σύμβουλος θεμάτων σχετικών με το Brexit. H πρόσληψή του αν και τυπικά δεν ήταν παράνομη, αφού είχε περάσει το απαγορευτικό 18μηνο από την ολοκλήρωση της θητείας του, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.

Ο Μπαρόζο επέλεξε να εργαστεί σε μία από τις τράπεζες που πρωταγωνίστησαν στην κρίση-subprime του 2007-2009. Η Goldman Sachs και οι άλλες μεγάλες τράπεζες της Wall Street ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι για την κρίση, την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το κραχ του 2008, αλλά και την οικονομική κρίση που ακολούθησε και συνεχίζεται ώς σήμερα.

Απολαμβάνοντας ασυλία από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η Goldman και οι υπόλοιπες τράπεζες κατέκλυσαν τον κόσμο με τα ακραία κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα τους.

Τα προϊόντα αυτά αποδείχθηκαν μετά το κραχ σκουπίδια για τους κατόχους τους και ο δημοσιογράφος του «Rolling Stone», Ματ Τάιμπι, αποκάλεσε δικαίως την Goldman «τεράστιο βαμπίρ που ρουφά το αίμα των λαών».

Oμως η Goldman κατάφερε να σωθεί από τη χρεοκοπία στην κρίση του 2008 χάρη στις ισχυρές διασυνδέσεις της με την κυβέρνηση Μπους, η οποία ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων πολιτών γι’ αυτόν τον σκοπό.

Μεταξύ των διασυνδέσεων που χρησιμοποίησε για να σωθεί, η πλέον καραμπινάτη ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, που μερικά χρόνια νωρίτερα ήταν πρόεδρος της Goldman.

Αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα είναι ότι και ο Μπαρόζο -που με τις αποφάσεις του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε κρίση χρέους στην ευρωζώνη και στην επιβολή οδυνηρών μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία- ήταν άνθρωπος της Goldman Sachs.

efsyn.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.