ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Bόμβα : 6,6% το έλλειμμα του Δημοσίου

H Eurostat με χθεσινή ανακοίνωσή της ανεβάζει, προς το παρόν, στο 6,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2004, προμηνύοντας ότι θα υπάρξει νέα αναθεώρηση που μπορεί να το εκτοξεύσει σε υψηλότερα επίπεδα.
27/09/2005 | Νέα μέτρα λιτότητας για το 2006 φέρνει το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε χθες η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

H Eurostat με χθεσινή ανακοίνωσή της ανεβάζει, προς το παρόν, στο 6,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2004, προμηνύοντας ότι θα υπάρξει νέα αναθεώρηση που μπορεί να το εκτοξεύσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, όχι μόνο δέχεται ακόμη ένα πλήγμα η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, αλλά αναθεωρούνται προς το χειρότερο τα δεδομένα κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2006.

Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση καταρτίζει τον νέο προϋπολογισμό λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα του 2004 θα έκλεινε ­ στη χειρότερη περίπτωση ­ στο 6,3% του ΑΕΠ, γεγονός που σε συνδυασμό με το λογιστικό τρυκ της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα οδηγούσε σε μείωση του φετινού ελλείμματος στο 3,6% του ΑΕΠ και στο 2,8% το 2006.

Παράλληλα με τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος του 2004 ­ που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα ­ η Eurostat εκφράζει ουσιαστικά επιφυλάξεις για τις μεθόδους τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων, τις οποίες έχουν εφαρμόσει διάφορες χώρες και τώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η κυβέρνηση της N.Δ. Από την ανακοίνωση της Eurostat προκύπτει ότι η έγκριση, την οποία πρέπει να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2005 έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, είναι στον αέρα...

Αν η Κομισιόν δεν δώσει «πράσινο φως», η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών μετά την περιβόητη δημοσιονομική
απογραφή.

Το υψηλότερο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε το 2004 στο 6,6% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ­ το υψηλότερο μεταξύ των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμη ένα ράπισμα της Eurostat προς την κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαβεβαίωναν το τελευταίο διάστημα ότι η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνει αποδεκτά τα τελευταία στοιχεία που απέστειλε την 1η Σεπτεμβρίου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ίσως με μικρή απόκλιση μίας-δύο μονάδων του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το έλλειμμα του 2004 ήταν 6,1% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, η Eurostat αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που της παρέχει η Ελλάδα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Eurostat έχει επιφυλάξεις όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων» που παρέχουν η Ελλάδα, η Τσεχία και η Πορτογαλία. Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι για να οριστικοποιηθεί το ύψος του ελλείμματος του 2004 εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τον τρόπο καταγραφής των συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, των λογαριασμών της κοινωνικής ασφάλισης και ποσών που αφορούν υποχρεώσεις και απαιτήσεις για τα έτη 2002 έως 2004.

Τιτλοποίηση... γιοκ!

Το δεύτερο πλήγμα για την κυβέρνηση έρχεται σε μία υποσημείωση της ανακοίνωσης της Eurostat, που ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων με τη μέθοδο της τιτλοποίησης. Πρόκειται για μέθοδο που η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε υπονόμευση του μέλλοντος και λογιστική αλχημεία, αλλά τώρα ετοιμάζεται να την εφαρμόσει προκειμένου να περιορίσει σημαντικά το έλλειμμα του φετινού και του επόμενου προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων και να προεισπράξει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2005. Από την προείσπραξη αυτή η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά μία εκατοστιαία μονάδα και να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, η Eurostat σημειώνει πως προτίθεται «το συντομότερο δυνατό» να ξεκαθαρίσει τους κανόνες που αφορούν την τιπλοποίηση, καθώς «πρόσφατα εμφανίστηκαν προβλήματα στην ερμηνεία τους» από ορισμένες χώρες. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό τον τομέα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων ορισμένων κρατών μελών κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, τον Μάρτιο του 2006.

H πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκαθαρίσει τους κανόνες με βάση τους οποίους γίνονται οι τιτλοποιήσεις, θέτει ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τιτλοποίηση. Μάλιστα, πρόσφατα η Κομισιόν έδειξε «κόκκινη κάρτα» στη Γερμανία αρνούμενη να αποδεχθεί ως μέσο μείωσης του ελλείμματος τιλοποιήσεις απαιτήσεων που διενήργησε φέτος η γερμανική κυβέρνηση.

Υψηλό χρέος

Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ελλάδα εμφανίζει και άλλη αρνητική πρωτιά. Παρουσιάζει το υψηλότερο δημόσιο χρέος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δημόσιο χρέος το 2004 διαμορφώθηκε στο αστρονομικό ποσό των 182,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 109,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Διασυρμός

Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες, χαρακτηρίσθηκαν από την αντιπολίτευση ως προάγγελος νέων δύσκολων ημερών για τον ελληνικό λαό, λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι «παρά την εννεάμηνη διαπραγμάτευση του κ. Αλογοσκούφη, το έλλειμμα του 2004 καταγράφεται στο 6,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% που ισχυριζόταν η κυβέρνηση, ενώ ανοιχτό αφήνεται και το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης.

 Ένα χρόνο μετά την περιβόητη απογραφή του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, η Eurostat αφήνει ακόμη μετεξεταστέα τη N.Δ. αφού δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που της στέλνει η κυβέρνηση». Και καταλήγει η ανακοίνωση πως «η εκτόξευση του ελλείμματος του 2004... οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολύ δύσκολες ημέρες περιμένουν τον ελληνικό λαό και τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, ο Συνασπισμός έκανε λόγο για εντατικοποίηση των πολιτικών της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και της κοινωνικής κατεδάφισης με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat.

Απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διόγκωση των ελλειμμάτων μετά την περιβόητη δημοσιονομική απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «οι διαπιστώσεις και οι υποσημειώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν εξ ολοκλήρου το παρελθόν και τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

tanea.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.