ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Κεφαλογιάννης Γιάννης : Καταδικάστηκε για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία τριών αστυνομικών.

Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε αργά χθες το βράδυ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, ο πρώην βουλευτής και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιάννης Κεφαλογιάννης, για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία τριών αστυνομικών.
23/09/2008 | 

Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε αργά χθες το βράδυ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, ο πρώην βουλευτής και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιάννης Κεφαλογιάννης, για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία τριών αστυνομικών.

Εκτός από τον κ. Κεφαλογιάννη καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση σε 6 μήνες φυλάκιση, επίσης με αναστολή, και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο, Αρκάδιος Σπανουδάκης, για έμμεση συνέργια στο αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Η υπόθεση αφορά παρέμβαση του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού υπέρ κατοίκου του Μυλοποτάμου που κατηγορείτο για καλλιέργεια χασίς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αστυνομικών της Ειδικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (ΕΙΔΑΣΥΔΕ), ο κ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από αστυνομικούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους για τον κατηγορούμενο ώστε να «πέσει στα μαλακά».

Οι αστυνομικοί είχαν καταγγείλει αρχικά το περιστατικό στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου στις 9 Ιανουαρίου 2006 στα πλαίσια διευρυμένης σύσκεψης τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στα Ζωνιανά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Γ. Κεφαλογιάννης : Σκευωρία και πολιτική δίωξη η καταδίκη μου

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου επικράτησε ένταση, με τον κ. Κεφαλογιάννη να κάνει λόγο για σκευωρία και για στημένη δίκη με στόχο την πολιτική του εξόντωση. «Ντρέπομαι γιατί σήμερα (σ.σ.χθες) αμαυρώθηκε μια πολιτική ιστορία 50 ετών», είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μετά την απόφαση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης θα ασκήσει έφεση και για τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις.


Ενημέρωση 24/09/2008 : Επαύθη ο Ι. Κεφαλογιάννης από σύμβουλος του πρωθυπουργού

«Ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα ατύπου συμβούλου του Πρωθυπουργού, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Την παύση του κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη από τη θέση τού άτυπου συμβούλου του αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τον παλαίμαχο Κρήτα πολιτικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να ανακοινώσει την απομάκρυνση του κ. Κεφαλογιάννη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον χθες το πρωί και αφού είχαν μεσολαβήσει προσπάθειες συνεννόησης ώστε να υποβάλει την παραίτησή του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, λόγω της ιδιοσυγκρασίας του κ. Κεφαλογιάννη -ο ίδιος εμμένει στη θεωρία της συνωμοσίας- δεν κατέστη εφικτό. Ο κ. Κεφαλογιάννης απομακρύνθηκε από μία θέση στην οποία... ποτέ δεν διορίστηκε επισήμως αφού η τοποθέτησή του ουδέποτε δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, όπως είχε, μάλλον αμήχανα, επισημάνει ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος στα τέλη Μαΐου, όταν είχε δημοσιοποιηθεί η δίωξη εναντίον του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε υποστηρίξει πως οι κατηγορίες θα καταπέσουν στο δικαστήριο, πιέζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να παράσχει κάλυψη.

Η κάλυψη αυτή ήρθη χθες, αφήνοντας πάντως και πάλι περιθώρια επιστροφής του κ. Κεφαλογιάννη εφόσον απαλλαγεί στο εφετείο. «Ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα ατύπου συμβούλου του πρωθυπουργού, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε ως αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών να προσφεύγουν στο δεύτερο βαθμό δικαστικής κρίσης, αποφεύγοντας πάντως να τοποθετηθεί για τους λόγους που το Μαξίμου έσπευσε να αφήσει ανοικτές τις πόρτες του για τον κ. Κεφαλογιάννη. Προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετώπισε και η Ρηγίλλης με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Αρκάδιο Σπανουδάκη, που επίσης καταδικάστηκε για την ίδια υπόθεση. «Η κομματική ιδιότητα του κ. Σπανουδάκη αναστέλλεται», σημείωναν χθες κομματικά στελέχη, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνουν πληροφορίες για απροθυμία του τοπικού στελέχους να διευκολύνει, παραιτούμενος, την παράταξη.

Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του πρωθυπουργικού συμβούλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ενώ ανταποκρίσεις φιλοξένησαν διεθνή δίκτυα, με το CNN να κάνει λόγο για «την πιο πρόσφατη μίας σειράς πολύ δυσάρεστων υποθέσεων για την ελληνική κυβέρνηση». «Η καταδίκη από τη Δικαιοσύνη του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας πως «η υπόθεση αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση του ψεύδους και της υποκρισίας, με τα οποία ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τους πολίτες».

«Το ΚΚΕ από την αρχή είχε επισημάνει ότι οι εξηγήσεις του Γ. Κεφαλογιάννη δεν ήταν πειστικές... Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη», σημειώνει ο Περισσός ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η αποπομπή του κ. Γ. Κεφαλογιάννη θα έπρεπε να είχε συμβεί με την έναρξη της δικαστικής υπόθεσης και όχι μετά την καταδίκη του». «Η περίπτωση του Γ. Κεφαλογιάννη, που παρέμεινε πρωθυπουργικός σύμβουλος μέχρι την καταδίκη του για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία, είναι χαρακτηριστική μιας κυβέρνησης με αναστολή», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.


Ενημέρωση 19/12/2008 : Καταδίκη και από το Εφετείο για Ι. Κεφαλογιάννη

Καταδικαστική ήταν η απόφαση και στον δεύτερο βαθμό, για τον πρώην υπουργό και κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στις ιδιαίτερα βαριές για πολιτικό άνδρα κατηγορίες που αντιμετώπιζε, για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία αστυνομικών υπαλλήλων.

Τον πρώην υπουργό είχαν καταγγείλει αστυνομικοί της Ειδικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, καταθέτοντας ότι τους είχε ζητήσει να αλλάξουν την κατάθεσή τους εναντίον χασισοκαλλιεργητή 1.500 δενδρυλλίων, προκειμένου να αθωωθεί.

Η ποινή, που επιβλήθηκε χθες στον κ. Κεφαλογιάννη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, είναι πέντε μήνες φυλάκιση (μειωμένη κατά το ήμισυ) με τριετή αναστολή, ενώ μαζί του καταδικάστηκε σε τρεις μήνες και ο κ. Αρκάδιος Σπανουδάκης, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, στον οποίο, ωστόσο, αναγνωρίστηκε ο πρότερος έντιμος βίος. Πρωτοδίκως, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκισης και σε έξι μήνες ο κ. Σπανουδάκης.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός κατηγορήθηκε πως -όταν δεν απέδωσαν οι προσπάθειες του Αρκ. Σπανουδάκη, ο οποίος επί μήνες πίεζε τους αστυνομικούς ως απεσταλμένος του- κάλεσε ο ίδιος τους αστυνομικούς σε συνάντηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά και τους ζήτησε να μεταβούν στο πολιτικό γραφείο του. Στο ραντεβού ανταποκρίθηκε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, από τον οποίο ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του χασισοκαλλιεργητή τον δράστη. Κατά την απολογία του ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του και υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η δίωξή του ήταν υποκινούμενη από πολιτικούς του αντιπάλους στην Κρήτη. Ωστόσο, απέφυγε να πει ονόματα παρότι τον προκάλεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να προκαλέσει προβλήματα. Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι ήταν λάθος η πρωτοβουλία του να καλέσει τους αστυνομικούς στο γραφείο του για να τους δώσει «γραμμή», κάτι για το οποίο ο εισαγγελέας δεν είχε καμία αμφιβολία. Στο δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές τού πρώην υπουργού, που, όπως και στην πρώτη δίκη, καταφέρθηκαν κατά της απόφασης του Εφετείου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις τρεις μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση και τούτο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της, αλλά και της ιδιότητας των κατηγορουμένων (πολιτικό πρόσωπο και δημόσιος λειτουργός). Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση ο κ. Κεφαλογιάννης είχε προβεί σε ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις. Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ότι ο πρώην υπουργός παύει να ασκεί τα καθήκοντα του άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή -θέση την οποία κατείχε μέχρι τότε- έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.