ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Όταν ο Μίκης και άλλοι συνταξιούχοι βουλευτές ζητούσαν αναδρομικά

Οι προσφυγές αγγίζουν τις 850, αλλά πολλές από αυτές έχουν γίνει δύο ή τρεις φορές για τον ίδιο συνταξιούχο.
Οι προσφυγές αγγίζουν τις 850, αλλά πολλές από αυτές έχουν γίνει δύο ή τρεις φορές για τον ίδιο συνταξιούχο. 

07/05/2011 | Πρόσωπα από όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και με ιδιαίτερη ιστορία στην κοινωνική ζωή τού τόπου περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συνταξιούχων βουλευτών οι οποίοι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξισωθούν οι αποδοχές τους με εκείνες των συνταξιούχων δικαστών.

Μεταξύ τους είναι και συνταξιούχοι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης, αλλά και ο πρώην γραμματέας Τύπου επί ΠαΣοΚ κ. Σωτήρης Κωστόπουλος, ο πρώην υπουργός επί ΝΔ κ. Αριστείδης Τσιπλάκος και πολλοί άλλοι.

Οι περισσότερες προσφυγές έγιναν το 2003-2004, εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική δυσπραγία, και ορισμένοι, όπως η οικογένεια του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη και συγκεκριμένα η χήρα Πλασκοβίτη παραιτήθηκε από την προσφυγή της για λογαριασμό του εκλιπόντος πλέον βουλευτή και συζύγου της Σπύρου Πλασκοβίτη. Το ίδιο έπραξε και η συνταξιούχος βουλευτής Νόρα Κατσέλη.

Η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, αν και έγκυροι δικαστικοί κύκλοι αποκλείουν τη δυνατότητα ψήφισης νόμου που να αποκλείει τέτοιες προσφυγές, αφού αυτό θα ήταν ευθέως αντισυνταγματικό, όπως ειπώθηκε στο «Βήμα». Η μόνη αντίδραση της πολιτείας που φαίνεται να είναι εφικτή, είναι η άρνηση του Δημοσίου να πληρώσει, σε περίπτωση ενδεχόμενης δικαίωσης των συνταξιούχων βουλευτών.

Η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» και εκδόθηκε τον Ιούνιο 2010 _ αφορά τις προσφυγές των Αγγ. Αγγελούση, Βασίλη Μπρακατσούλα (συνταξιούχοι από ΠαΣοΚ) και της Καλ. Μπουρδάρα (της ΝΔ) _ επαναπέμπει το θέμα στο αρμόδιο δεύτερο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διότι για πρώτη φορά ετέθη στη συζήτηση της υπόθεσης ότι υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (έχει ισχύ νόμου) με την οποία δεσμεύονται οι εν ενεργεία βουλευτές ότι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν θα διεκδικήσουν οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές τους. Το αρμόδιο τμήμα θα κληθεί τώρα να αποφασίσει αν αυτή η δέσμευση πρέπει να ισχύσει και για τις αποδοχές των συνταξιούχων βουλευτών, οι οποίες ούτως ή άλλως υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία. Το θέμα είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει πάλι στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, προκειμένου να δοθεί η τελική λύση στην υπόθεση.

Πριν από το 2010 όμως το Τμήμα που έστειλε την υπόθεση στην Ολομέλεια είχε δικαιώσει τους τρεις συνταξιούχους βουλευτές με το σκεπτικό ότι η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού έχει ως συνέπεια κάθε μεταβολή των μηνιαίων αποδοχών των δικαστών να συμπαρασύρει και τους συνταξιούχους βουλευτές. Ο συνταξιούχος δικαστής που δημιούργησε το δεδικασμένο είχε προσφύγει διεκδικώντας εξομοίωση με τις αποδοχές του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ταχυδρομείων, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (ΕΕΤΤ). Η δικαίωση των τριών αφορούσε αναπροσαρμογή της σύνταξής τους για την περίοδο 2003-2007. Εναντίον της απόφασης είχε ασκήσει αναίρεση τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και οι ίδιοι οι βουλευτές ζητώντας την επιμήκυνση των χρόνων για τα οποία είχαν δικαιωθεί. Δεν συζητήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τις προηγούμενες ημέρες για τυπικούς λόγους οι προσφυγές της οικογένειας του εκλιπόντος πρώην υπουργού επί ΠαΣοΚ Γιάννη Σκουλαρίκη.

Μεταξύ των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είναι επίσης και οι Μόσχος Γικόνογλου, Βασίλης Κεδίκογλου, Δημ. Σωτηρλής, Αθ. Ταχυρίδης, Ηλίας Παπαηλίας, Ελ. Κασιμάτη και πολλοί άλλοι. Οι προσφυγές αγγίζουν τις 850, αλλά πολλές από αυτές έχουν γίνει δύο ή τρεις φορές για τον ίδιο συνταξιούχο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Φλωρεντία Καλδή ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οταν εμφανίστηκε στην Επιτροπή ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, η αντιπρόεδρος, κατά τη συζήτηση για τη συσσώρευση υποθέσεων στο ανώτατο δικαστήριο, αναφέρθηκε και στις συγκεκριμένες προσφυγές.

Η τυχόν δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της χώρας. Δύο είναι τα κυρίαρχα θέματα με βάση τα οποία θα αποφασιστεί αν δικαιωθούν ή όχι. Το πρώτο είναι η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και το αν η δέσμευση των εν ενεργεία βουλευτών να μη δεχτούν αυξήσεις στις αποδοχές τους ισχύει και για τους συνταξιούχους και το δεύτερο θέμα είναι αν εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα το Ζ Ψήφισμα, που εξισώνει τις αποδοχές των δύο κλάδων...
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

3 ΣΧΟΛΙΑ:

 1. 12/12/2011 | Αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ θέλουν πρώην και νυν βουλευτές

  Tην ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, νυν, πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές αξιώνουν γενναιόδωρη αναδρομική αύξηση των αποδοχών τους. Οι προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών φτάνουν τις 250.

  Τεράστια κονδύλια ύψους πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ διεκδικούν πρώην βουλευτές (και συνταξιούχοι) αυτές τις μέρες από το Δημόσιο, σε δίκες που αναβάλλονται για μερικούς μήνες, εν αναμονή της κρίσης ανώτερου δικαστηρίου. Από τη σχετική διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που οδήγησε σε πρώτη φάση σε αναβολή 21 δικών για την προσεχή άνοιξη, προέκυψε -κατά τις δηλώσεις του νομικού εκπροσώπου των πρώην βουλευτών- ότι εκκρεμούν τουλάχιστον 250 αγωγές που αφορούν την αναδρομική αύξηση των αποδοχών τους από το 2000 και μετά.

  Περίπου 850 αντίστοιχες αγωγές εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) από συνταξιούχους βουλευτές, που διεκδικούν αναπροσαρμογή συντάξεων για διαφορετικά διαστήματα περίπου της τελευταίας δεκαετίας, με συνέπεια τα ίδια πρόσωπα να έχουν προσφύγει, συχνά δύο φορές, ενώ η δημοσιοποίηση κάποιων διεκδικήσεων πριν από πολλούς μήνες οδήγησε σε ορισμένες παραιτήσεις από οικονομικές διεκδικήσεις.

  Οι τ. βουλευτές ζητούν περίπου τον διπλασιασμό των αποδοχών τους από το 2000 και μετά, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Διεκδικούν να επεκταθούν και υπέρ τους οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου», που το 2006 ικανοποίησε αντίστοιχο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, αφού οι αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ έπρεπε να είναι το ανώτατο «πλαφόν» στο Δημόσιο, ήταν οι μισές του προέδρου ΕΕΤΤ, αλλά και διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτες αποφάσεις

   Ηδη εκδόθηκαν τρεις αποφάσεις του Δ. Πρωτοδικείου που δέχονται εν μέρει τα αιτήματα βουλευτών, επιδικάζοντας ποσά περίπου 50.000 ευρώ για 1 έτος διεκδικήσεων (14 μήνες) και αποζημίωση 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον καθένα. Παράλληλα εκδόθηκαν τέσσερις αποφάσεις που απορρίπτουν αγωγές και έχουν ασκηθεί εφέσεις που εκκρεμούν στο Δ. Εφετείο και γι’ αυτό το λόγο αναβλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες πολλές παρόμοιες δίκες για να αποφανθεί το ανώτερο δικαστήριο.

   Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
   Πού στηρίζουν οι βουλευτές τις απαιτήσεις τους

   Οι βουλευτές ζητούν να αυξηθούν αυτοδικαίως οι αποδοχές τους με βάση ψηφίσματα της Βουλής (του 1964 και του 1975) που προβλέπουν ίσες αποδοχές με τους δικαστές. Επικαλούνται τις αυξήσεις που αναγνώρισε για τους δικαστές το 2006 το «Μισθοδικείο», αλλά και τον μεταγενέστερο νόμο 3620/07 (και υπουργική απόφαση του 2008) που ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών.

   Το Δ. Πρωτοδικείο απέρριψε διεκδικήσεις των τ. βουλευτών που στηρίζονται στο επιχείρημα της επέκτασης υπέρ τους των αποφάσεων του «Μισθοδικείου», γιατί αυτές οι αποφάσεις αφορούν μόνο τους δικαιωμένους διαδίκους. Ωστόσο έκανε δεκτές αξιώσεις που στηρίζονται στις αυξήσεις που δόθηκαν με το ν. 3620/07, με βάση την πάγια νομολογία ότι «η αύξηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων επιφέρει αυτοδικαίως με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, αντίστοιχη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης».

   Ετσι, όσοι τ. βουλευτές στηρίζονται στο ν. 3620/07, κερδίζουν τις αγωγές, ενώ χάνουν όσοι ζητούν κατευθείαν επέκταση της αύξησης του Μισθοδικείου. Πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις διεκδικήσεις συνταξιούχων στο ΕΣ, που ενώ δικαιώθηκαν αρχικά στο τμήμα για αναδρομικές αυξήσεις 130.000 – 250.000 ευρώ, η ολομέλεια ΕΣ «πάγωσε» ουσιαστικά τα αιτήματα για σημαντικό διάστημα, ζητώντας να ερευνηθεί από το αρμόδιο τμήμα προηγουμένως αν τις αυξήσεις έχουν πάρει οι εν ενεργεία βουλευτές, ώστε να τις πάρουν και οι συνταξιούχοι.

   Διαγραφή
  2. ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ
   Ζητούν πάνω από 210 εκατ. ευρώ

   Στις δικαστικές αποφάσεις επισημαίνεται ότι τ. βουλευτές δικαιούνται ως διαφορά αποδοχών από τον πρόεδρο ΕΕΤΤ 48.000 ευρώ για ένα έτος (το 2003).

   Αντίστοιχα ποσά ζητούν οι αγωγές και για άλλα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι αποδοχές του προέδρου ΕΕΤΤ ανέρχονταν σε 10.271 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή οι αποδοχές του προέδρου ΑΠ και του βουλευτή ήταν μικρότερες κατά 5.070 – 5.745 ευρώ τον μήνα το διάστημα 2000-2004. Ετσι τ. βουλευτές ζητούν διαφορές 77.000 ευρώ για το 2001, επιπλέον των 65.000 ευρώ που εισέπραξαν με αντίστοιχες αξιώσεις για τα επόμενα έτη.

   Για τη θητεία 2000-2004 (η Βουλή λειτούργησε 3 χρόνια και 2 μήνες) ζητούν 452.000 αντί των 212.000 ευρώ που εισέπραξαν, δηλαδή διαφορές 240.000 ευρώ συν 10.000-15.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

   Αρκετοί υπέβαλαν και για μεταγενέστερα διαστήματα (μέχρι 2007-08) με συνέπεια να μην μπορεί να υπολογιστεί το συνολικά διεκδικούμενο ποσό που πάντως ξεπερνά τα 210 εκατ. ευρώ αφού δεν είχαν όλοι την ίδια θητεία.

   ΠΟΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
   Η λίστα της ντροπής

   Οι εν ενεργεία: Π. Αντωνακόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Θ. Λεονταρίδης (ΝΔ), Π. Μελάς (ΝΔ), Μ. Μπεκίρης (ΝΔ), Ν. Νικολόπουλος (ΝΔ), Ι. Πλακιωτάκης (ΝΔ), Α. Χρυσανθακόπουλος (πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΛΑΟΣ).

   Οι πρώην του ΠΑΣΟΚ: Α. Ακριβάκης, Ι. Ανθόπουλος, Ε. Ανουσάκη, Γ. Ανωμερίτης, M. Αρσένη, Ι. Βαθειάς, Ι. Βαϊνάς, Β. Βασιλακάκης, Η. Βλαχόπουλος, Χ. Βοσνάκης, Α. Βούλγαρης, Δ. Γεωργακόπουλος, Ι. Γιαννακόπουλος, Μ. Γικόνογλου, Γκ. Γκαλήπ, Γ. Δασκαλάκης, Κ. Διαμαντής, Γ. Δρυς, Μ. Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χ. Θεοδώρου, Ι. Θωμόπουλος, Λ. Κανελλόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Ν. Κατσέλη, Ι. Καψής, Θ. Κολιοπάνος, Ε. Κοντομάρης, Β. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Δ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Σ. Κοσμίδης, Θ. Κοτσώνης, Φ. Κωνσταντίνου, Ε. Λουκάκης, Α. Μαντέλης, Α. Μπαλτάς, Α. Μπάτσος, Φ. Παπαδέλλης, Ε. Παπαζώη, Η. Παπαηλίας, Β. Παπανικόλας, Χ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ι. Σουλαδάκης, Σ. Στολίδης, Ι. Τσακλίδης, Π. Τσερτικίδης, Β. Τσιλίκας, Α. Τσοχατζόπουλος, Π. Φωτιάδης και Α. Χωρέμης.

   Οι πρώην της ΝΔ: Ν. Αγγελόπουλος, Π. Αδρακτάς, Θ. Αναγνωστόπουλος, Α. Ανδρεουλάκος, Ι. Βαληνάκης, Δ. Γαλαμάτης, Σ. Δαϊλάκης, Γ. Δεικτάκης, Θ. Δημοσχάκης, Π. Δούκας, Ε. Ζαγορίτης, Σ. Καλαντζάκου, Η. Καλλιώρας, Γ. Καλός, Κ. Κανελλοπούλου, Α. Καραμάριος, Α. Καρπούζας, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Θ. Κατσίκης, Σ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Α. Κόρκα – Κώνστα, Β. Κορκολόπουλος, Ι. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Α. Κουτσούμπας, Γ. Κωνσταντόπουλος, Α. Λιάσκος, Λ. Λυμπερακίδης, Α. Μανούσου-Μπινοπούλου, Π. Μαντούβαλος, Α. Μπέζας, Γ. Ορφανός, Β. Παππάς, Α. Παυλίδης, Α. Ρεγκούζας, Γ. Σαλαγκούδης, Δ. Σαμπαζιώτης, Π. Σκανδαλάκης, Θ. Σολδάτος, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Α. Σταθάκης, Ν. Σταυρογιάννης, Α. Σταύρου, Π. Τατούλης, Ι. Τζαμτζής, Ν. Τσιαρτσιώνης, Κ. Τσιπλάκης, Α. Τσιπλάκος, Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Τσούρνος, Π. Φουντουκίδου, Α. Φούσας, Χ. Φώλιας, Η. Φωτιάδης, Ε. Χαϊτίδης.

   Στη λίστα υπάρχει επίσης ο Ε. Μπακόπουλος (ευρωβουλευτής ΔΗΚΚΙ) καθώς και ο Γ. Παπαγεωργίου (αδιευκρίνιστο αν ανήκει σε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, καθώς το ίδιο όνομα υπήρξε και στα δύο κόμματα).

   Παραιτήθηκαν των αξιώσεών τους: Μ. Λιάπης (ΝΔ), Λ. Τζανής (ΠΑΣΟΚ), η χήρα του Π. Κοσιώνη (ΚΚΕ), η χήρα του Σ. Πλασκοβίτη και ο Σ. Παναγούλης.

   Έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο: Α. Αγγελούσης, Β. Μπρακατσούλας, Μ. Θεοδωράκης, κληρονόμοι Σκουλαρίκη κ.ά.

   – Με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Ι. Καψής τονίζει ότι «σε ανύποπτο χρόνο και αφού είχαν δικαιωθεί οι δύο προσφυγές μου για τα αναδρομικά, με εξώδικο προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Βουλής εξεχώρησα κάθε αναδρομική αποζημίωσή μου στο Ταμείο Καταπολέμησης Δημοσίου Χρέους». «Συνεπώς» -καταλήγει ο υπουργός- «οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος δεν με αφορά».»

   Διαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.