ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Κίνα : Στηρίζει με ομόλογα

Στην αγορά ελληνικών ομολόγων προσβλέπει η Κίνα, σύμφωνα με τον Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος δήλωσε με έμφαση την πρόθεση να στηρίξει την ελληνική οικονομία, με εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες.
02/10/2010 | ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ WEN JIABAO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Στην αγορά ελληνικών ομολόγων προσβλέπει η Κίνα, σύμφωνα με τον Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος δήλωσε με έμφαση την πρόθεση να στηρίξει την ελληνική οικονομία, με εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες.

Έμφαση στη στρατηγική σχέση με την Κίνα έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των κατ' ιδίαν συνομιλιών του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα επενδυτικά σχέδια και οι προοπτικές αύξησης εισαγωγών των ελληνικών προϊόντων, όπως και οι προεκτάσεις των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

«Με τον Γουέν Τζιαμπάο είχαμε την ευκαιρία μιας σε βάθος και ουσιαστικής συζήτησης για τις διμερείς μας σχέσεις, που διέπονται από εξαίρετο πολιτικό κλίμα και ανοδική πορεία συνεργασίας στην οικονομία», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε πως η διεθνής ύφεση δεν επηρέασε τη διμερή οικονομική συνεργασία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύ καλής σχέσης που διατηρεί με την Κίνα.

Αγορά ομολόγων από την Κίνα

Στη συνάντηση εκφράστηκε ανοιχτά η πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει σε αγορά ελληνικών ομολόγων και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ήδη το Πεκίνο έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα και σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα προμήθεια.

Ο Γουέν Τζιαμπάο γνωστοποίησε ακόμη πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε πως έχει ήδη προτρέψει κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τόνισε ακόμη πως θα αυξηθούν οι επενδύσεις στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοοικονομική κρίσης που έπληξε πολλές χώρες.

«Όταν η Ελλάδα βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει» συνέχισε, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος του Πεκίνου στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μέσω της πρόθεσης του Πεκίνου να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων, αλλά και της αύξησης των επενδύσεων στον Πειραιά.

«Η υπογραφή σήμερα τόσων συμφωνιών συνιστούν ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση των διακρατικών μας συνεργασιών στον επιχειρηματικό και πολιτιστικό τομέα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «προσβλέπουμε σε συνεργασία και στον τουριστικό τομέα».

Δηλώσεις από τον Πειραιά

Ο Γ. Παπανδρέου αφού σημείωσε τη σημασία της κινεζικής επένδυσης και της COSCO στον Πειραιά, στη συνεχεια τόνισε πως ο Πειραιάς γίνεται ο διαμετακομιστικός κόμβος της διανομής των κινεζικών προϊόντων σε όλη την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μεσογείου, Αφρικής και Μαύρης Θάλασσας, όπως είχε προλάβει να πει ο Κινέζος ομόλογός του.

Και συνέχισε:

Δεύτερον, Κίνα και Ελλάδα, θα γίνουμε πρωτοπόροι στην έρευνα, στην τεχνογνωσία, την τεχνολογία και την εκπαίδευση για τα θέματα της ναυτιλίας παγκοσμίως, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη ναυσιπλοΐα μας.

Τρίτον, όπως εσείς αποφασίσατε, και χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση, την επένδυση στην ελληνική βιομηχανία ναυσιπλοΐας, με το αναπτυξιακό ταμείο για τη ναυπήγηση ελληνικών πλοίων, για τη συνέχιση κατασκευής ελληνικών πλοίων στην Κίνα, προκειμένου να προωθηθεί αυτή η κοινή μας δραστηριότητα.

Όλα αυτά αποτελούν και μια ψήφο εμπιστοσύνης της Κίνας κ. Πρωθυπουργέ, πρώτα απ’ όλα, στην ίδια την οικονομία του Πειραιά και τους ανθρώπους του Πειραιά, που είμαι σίγουρος ότι θα είναι πάντα φιλόξενοι και ευγνώμονες βεβαίως για τις προσπάθειές σας.

Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στα όσα κάνουμε για να βάλουμε σε τάξη τη χώρα και να ξεφύγουμε από την κρίση, την οποία περάσαμε".

Πρόγραμμα συναντήσεων

Το βράδυ του Σαββάτου ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο που δίνει προς τιμήν του ο Γ.Παπανδρέου, στο εστιατόριο του Μουσείου.

Υπογράφηκαν συνολικά 10 συμφωνίες που αφορούν επενδύσεις, εμπορικές και πολιτισμικές ανταλλαγές, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης του Κινέζου πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου επισκέφθηκαν την εταιρία Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας

Το απόγευμα στις 4, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Κατά των συμφωνιών το ΚΚΕ, υπέρ ο ΛΑΟΣ

Την αντίθεσή του για τα επεκτατικά σχέδια επένδυσης εξέφρασε το ΚΚΕ, σε επίσημη ανακοίνωσή του:,

"Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάδειξης της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, θα συνεχισθεί η θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, της προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, ενώ θα διογκωθούν τα κυκλοφοριακά - συγκοινωνιακά προβλήματα των κατοίκων της Αττικής, θα επιδεινωθούν η ανισομετρία στην ανάπτυξη περιοχών και κλάδων" αναφέρει.

Από την πλευρά του, το κόμμα του ΛΑΟΣ εξέφρασε θετικά σχόλια σχετικά την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, ενώ σε δηλώσεις του ο Κ.Αϊβαλιώτης σημείωσε:

"Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τον "Κινέζο". Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές".

news247.gr
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.