ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Τσακάλου Αικατερίνη : Aνατροπή του πολιτικού σκηνικού από την κατάθεσή της για την SIEMENS

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την κ. Αικατερίνη Τσακάλου, πρώην γραμματέα του Χριστοφοράκου στη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
«ΔΕΝ ΚΥΛΑΓΕ ΑΙΜΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΙΚΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ»...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την κ. Αικατερίνη Τσακάλου, πρώην γραμματέα του Χριστοφοράκου στη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση της κ. Τσακάλου μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μίλησε για το χρήμα έρρεε άφθονο από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο που «δεν κύλαγε αίμα μέσα του, ήταν τραγικά φιλόδοξος», αλλά και για τις στενές σχέσεις του γερμανικού κολοσσού με την οικογένεια Μητσοτάκη, για όλα μίλησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, στη δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο.

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η Siemens δαπανούσε το 2% του τζίρου του τμήματος τηλεπικοινωνιών για «χορηγίες». Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι 15.000 ευρώ προς την νεολαία ΠΑΣΟΚ καθώς και αδιευκρίνιστο ποσό που είχε λάβει η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή της η κυρία Τσακάλου μίλησε για «δωρεές» (οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κ.τλ.) σε πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του, Μάρεβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η μάρτυρας έκανε επίσης λόγο και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους κ.κ. Γείτονα και Μαντέλη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσή της, η κυρία Τσακάλου έκανε αναφορά και στη ναύλωση ελικοπτέρου, προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στο γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταθέσει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο.

Η κυρία Τσακάλου διευκρίνισε, ωστόσο, πως τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα. Όπως ανέφερε, τα «δώρα» αυτά ήταν περισσότερο για την προβολή της Siemens και, συνεχίζοντας, τόνισε: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα».

Η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, που έχει καταθέσει και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, επανέλαβε και ενώπιον του δικαστηρίου όσα είχε πει αρχικά για χορηγίες της Siemens προς πολιτικά κόμματα -«προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», αλλά και για «δώρα» προς πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, ανέφερε πως τα παραπάνω της τα είχε πει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ακόμη, η μάρτυρας τόνισε πως η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία είχε λάβει και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» σχετικών ερωτήσεων από την έδρα και, απαντώντας, έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Τσακάλου: «Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης».

Η κυρία Τσακάλου διευκρίνισε πάντως οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία», καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους». Ωστόσο, η ίδια μίλησε για ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο, όπως είπε, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ, προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Στο πλαίσιο της κατάθεσής της, η κυρία Τσακάλου ανέφερε ακόμη πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μετά το 2006 της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος, ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

Αναφερόμενη στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η κυρία Τσακάλου τον περιέγραψε εν ολίγοις ως έναν αδίστακτο manager. Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση».

Η μάρτυρας μίλησε όμως και για τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens. Όπως είπε: «Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο και, όπως ήταν φυσικό, σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη, όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες, αλλά δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες».

Τέλος, η κυρία Τσακάλου μίλησε και για τον τον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της, τον Μάρτιο του 2015, αλλά και διάφορα περιστατικά μικρότερης σοβαρότητας, τα οποία της έχουν συμβεί και τα οποία η ίδια τα συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν αποσιωπήσει τα τελευταία επτά χρόνια την περίπτωσή της θα γράψει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών για την πρώην Γραμματέα του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου: Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αγνοεί το όνομά της και όσα σημαντικά έχει ήδη καταθέσει δημοσίως για την υπόθεση Siemens. Η είδηση του ξυλοδαρμού της τον Μάρτιο του 2015 πέρασε «στα ψιλά» στον Τύπο.

Το ημερολόγιό της είχε δύο στήλες: στην πρώτη καταγράφονταν τα ραντεβού του πρώην ισχυρού «αφεντικού» της Siemens -όπου υπάρχουν αρκετά πολιτικά ονόματα- και στη δεύτερη τα τηλεφωνήματα που δεχόταν ή πραγματοποιούσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Τη δεύτερη στήλη, αυτή των τηλεφωνημάτων, η Τσακάλου τη χρησιμοποιούσε και ως στήλη «υπενθύμισης» του προέδρου.

Σε πολλές από αυτές τις σημειώσεις μπορεί να υπάρχουν ασήμαντες υπενθυμίσεις, όπως από το πότε θα πάει στον οδοντίατρο, αν έχει πληρώσει τα κοινόχρηστα ή αν έχει προμηθευτεί εισιτήρια της Εθνικής ή του Ολυμπιακού, ωστόσο δεκάδες είναι τα ονόματα υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ  που ανέδειξε η κατάθεση Τσακάλου στους εισαγγελείς που διερεύνησαν την υπόθεση-Ζαγοριανός, Αθανασίου).

Διαβάζουμε, συνεχίζει η ΕφΣυν, από τα πρακτικά της εξεταστικής πως από τις 620 καταγεγραμμένες συναντήσεις του Χριστοφοράκου το 60%, δηλαδή οι 356, αφορούν μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές της επιτροπής το 2010, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, διαπιστώνουν «μια προνομιακή σχέση της εταιρείας Siemens Ελλάς, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών και ηγετικών στελεχών με την οικογένεια Μητσοτάκη σε κοινωνικό ή άλλο επίπεδο, που εκφράζεται σε συγκεκριμένες συναντήσεις και επαφές από το 1999 μέχρι το 2007».

Βάσει της κατάθεσης Τσακάλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 30 συναντήσεις (90 επαφές στο σύνολο) με τον Χριστοφοράκο, όσες και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης 23 συναντήσεις (121 επαφές συνολικά), η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκαμπόφσκι, είχε 30 τηλεφωνικές επαφές ενώ λιγότερες ήταν αυτές των Κατερίνας και Αλεξάνδρας Μητσοτάκη (14 και 4 αντίστοιχα).

Aπό το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα υπενθυμίζουν με νόημα την περίεργη εκείνη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόιμπλε από την οποία δεν υπήρξαν ούτε φωτογραφίες ενώ και τα δύο μέρη δεν έκαναν δηλώσεις σχετικές με τι ειπώθηκε στην συνάντηση. Από τον Σύριζα εκτιμούν ότι όσα έχουν αποκαλυφθεί για την σχέση Μητσοτάκη-Χριστοφοράκου είναι ο λόγος που τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο.

Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου, η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία είχε λάβει και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. «Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών ( σ.σ. σύμφωνα με την μάρτυρα αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens», είπε η κ. Τσακάλου.

Η μάρτυρας επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για «δωρεές» (οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μάρεβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος., αλλά και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους κ. Γείτονα και Μαντέλη.

Αναφορά έγινε και στην ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, ωστόσο η κ. Τσακάλου δεν ήταν σε θέση να πει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο. Η ίδια πάντως διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα και συνεπώς «δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές«. «Ήταν περισσότερο για την προβολή της εταιρείας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου της έδρας, η μάρτυρας έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη.  «Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο.

Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, άλλα εγώ δεν είχε κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης”. Πάντως σύμφωνα με την κ. Τσακάλου οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα “μαύρα ταμεία” καθώς χρεώνονταν με “θέση κόστους».

Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκείμενου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα μετά το 2006 , ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαινόταν να έχει μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και τότε της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

«Φοβόμουν για τη ζωή μου»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως σκεφτήκατε ότι είναι ασφάλεια ζωής;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν απολύτως εκτεθειμένη, Αισθανόμουν ότι κινδύνευε η ζωή μου.

Εν συνεχεία η ίδια αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, άλλα και διάφορα περιστατικά μικρότερης σοβαρότητας, τα οποία της έχουν συμβεί και η ίδια τα συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Αναφερόμενη στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η κ. Τσακάλου τον περιέγραψε εν ολίγοις ως έναν αδίστακτο manager. «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε όλους τους κατηγορούμενους που γνωρίζει (Καραβέλα, Γεωργίου, Αθανασιάδη, Γιουνγκ) σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τον Πρόδρομο Μαυρίδη ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, και που – όπως είπε- δεν είχε πολύ καλή σχέση με τον Χριστοφοράκο γιατί ήταν αντίθετοι χαρακτήρες. «Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος. Με αξίες, με αρχές.Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο και όπως ήταν φυσικό σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες , άλλα δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες» είπε.

Όταν ξέσπασε η υπόθεση με τα “ μαύρα ταμεία” της Siemens έγινε στην εταιρεία ένα πρόγραμμα αμνηστίας στο οποίο κλήθηκαν να υπαχθούν πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, είτε πρόσωπα που γνώριζαν για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων. Τα πρόσωπα αυτά καλούντο να συνεργαστούν με την εταιρεία ή να διωχθούν. «Στην πραγματικότητα αυτό ήταν εκβιαστικό γιατί ποιος θα τα έβαζε με τη Siemens ;». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η κ. Τσακάλου συνεργάστηκε με την εταιρεία Debevoise η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια ελέγχου στη Siemens . Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η κ. Τσακάλου μάλιστα είπε ότι ζήτησε και έλαβε εγγράφως από την μητρική εταιρεία ότι δεν εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις “ιδιαίτερες σχέσεις” που είχε ο προϊστάμενός της με την οικογένεια Μητσοτάκη, φέρνοντας πάλι στo προσκήνιο τα “δώρα” και τις “οικοσυσκευές” που έλαβαν μέλη της, ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασε, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για “μικρά ποσά” που δεν μπορούσαν να καταλογιστούν ως “ύποπτη δωρεά”. Παράλληλα έλαβα αναφορά στο 2% του τζίρου από το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών της γερμανικής εταιρείας που χορηγούνταν σε πολιτικά κόμματα, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά και σε διάφορες εξυπηρετήσεις που έκανε σε πολιτικά πρόσωπα, κατονομάζοντας παλαιούς κραταιούς υπουργούς, ανάμεσά τους ακόμη και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η πρώην στενή συνεργάτης του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε αναλυτικά στον προϊστάμενό της και στο χαρακτήρα του, κάνοντας λόγο για μία «πολύπλευρη προσωπικότητα, με ένα σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων». Μίλησε για ένα «ξύλινο ηγέτη, με παγωμένο αίμα», επισημαίνοντας: «Μην ξεχνάμε ότι και στη νύχτα υπάρχουν πολλοί ικανοί μαφιόζο»”, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής της περιέγραψε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής Siemens ως ένα «σύγχρονο μάνατζερ πολύ προχωρημένο για την εποχή του και για αυτό η εταιρία πήγε πάρα πολύ καλά» και συνέχισε: «ήταν πάρα πολύ ικανός και είχε το χαρακτηριστικό των μάνατζερ που μέσα τους δεν πρέπει να κυλάει αίμα για να διοικεί χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν φιλόδοξος σε μεγάλο βαθμό».

Χορηγίες πολιτικών κομμάτων

Κατά την κατάθεσή της, εκτίμησε αρκετές φορές πως οι ενέργειες του Μιχάλη Χριστοφοράκου δεν μπορούσαν να γίνουν δίχως τη γνώση των “κεντρικών” στη Γερμανία, ιδίως όταν ρωτήθηκε για “το καλό κομμάτι” του 2% του τζίρου των τηλεπικοινωνιακών, το οποίο -σύμφωνα με τα όσα της είχε πει ο προϊστάμενός της- πήγαινε στη Γερμανία και από εκεί δινόταν στα ελληνικά κόμματα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στο ένα εκατομμύριο Μάρκα που έλαβε ο Θ. Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε χορηγία στην Πολιτική Άνοιξη. «Μου είχε αναφέρει ότι είχε δώσει χορηγία στη Πολιτική Άνοιξη, αλλά κατά πόσο είναι αλήθεια δεν ξέρω…. Ούτε μου είπε το ποσό» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως είχε δοθεί και το ποσό των 15.000 ευρώ στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ.

«Τα χρήματα, μου είχε πει ότι πρέπει να δίνονται για χορηγίες για να ανοίγονται δουλειές ή να διατηρεί σχέσεις καλές για την καλή λειτουργία της εταιρείας» εξήγησε η μάρτυρας και επεσήμανε πως «το πρόγραμμα αυτό το χειριζόταν ο Χριστοφοράκος αποκλειστικά. Επισήμως δεν γνωρίζω αν ήξερε η μητρική, αλλά υποθέτω ότι από μόνος του δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα. Δεν ήταν δικά του τα χρήματα για να τα διαχειρίζεται όπως θέλει».

Επαφές με πολιτικά πρόσωπα

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, από μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου και των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, από μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου και των δύο κομμάτων. Όπως ανέφερε, «ιδιαίτερες σχέσεις είχε με την οικογένεια Μητσοτάκη, το Λιάπη, από το χώρο ΠΑΣΟΚ τον Τσοχατζόπουλο, το Γείτονα, το Μαντέλη» καταλήγοντας: «Μπορώ να το πω πιο εύκολα το αντίθετο, με ποιους δεν είχε σχέσεις…».

Πρόεδρος: Ιδιαίτερες σχέσεις σε συχνότητα και ποιότητα; με ποιους είχε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να βάλω μια ταμπέλα. Ο Μαντέλης μέσα στα πλαίσια της υπουργικής θητείας του, και του ζητήθηκε να κάνει μία προεκλογική ομιλία στην εταιρεία. Αργότερα έμαθα ότι ο γιος Μαντέλη απασχολήθηκε στην εταιρία, αλλά αυτά ήταν συνηθισμένα… Η αδελφή της Γκούντρουν Τσοχατζοποούλου επίσης… συνέβαιναν αυτές οι εξυπηρετήσεις…

Οι δωρεές και οι οικοσυσκευές

Αν και οι δωρεές που δίνονταν κατά καιρούς σε πολιτικά πρόσωπα, μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον του δικαστηρίου, η Αικατερίνη Τσακάλου ήταν κάθετη, υποστηρίζοντας πως αυτές δεν ανήκαν στο αποκαλούμενο 2% που δινόταν ως χορηγία στα κόμματα. «Ήταν μικρά ποσά, δεν μπορεί να τα θεωρήσει κανείς ύποπτη δωρεά. Ήταν ένα μέσο προβολής της εταιρίας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δωροδοκεί με μία κουζίνα« ισχυρίστηκε και συνέχισε: «ενδεχομένως είναι προπομπός, αλλά αυτό είναι η κρίση μου, δεν αφορά το δικαστήριο».

Πρόεδρος: Γιατί η δωρεά αφορούσε πολιτικά πρόσωπα και όχι αλλού;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί γινόταν αυτό. Υπήρχε διακριτική μεταχείριση κάποιων πολιτικών τζακιών…

Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά;

Μάρτυρας: Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Τσοχατζόπουλος, είναι μερικά από τα ονόματα με τις μικροσυσκευές…

Εκ δεξιών πάρεδρος: Ξέρατε ποιοι ήταν οι δωρολήπτες;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Μου ανέθετε να τις διεκπεραιώνω ο Χριστοφοράκος. Ήταν πολλά ονόματα. π.χ. ο Παπαντωνίου κάτι χρειαζόταν για το σπίτι του, καλούσε στην εταιρία...

Πάρεδρος: Γιατί κατευθείαν στη Siemens;

Μάρτυρας: Φαντάζομαι ότι ήθελαν να εκμαιεύσουν κάποιο δώρο. Για να τα πάρουν δωρεάν.

Οικογένεια Μητσοτάκη

Παράλληλα, το πρώην “δεξί χέρι” του Χριστοφοράκου απαρίθμησε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις αντίστοιχων δωρεών, των οποίων η δαπάνη έγινε με χρέωση θέσης κόστους της Siemens, με αποδέκτες τη Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγο του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, το πρώην “δεξί χέρι” του Χριστοφοράκου απαρίθμησε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις αντίστοιχων δωρεών, των οποίων η δαπάνη έγινε με χρέωση θέσης κόστους της Siemens, με αποδέκτες τη Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγο του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάρτυρας: Υπήρξαν τιμολόγια γα τον εξοπλισμό του πολιτικούς του γραφείου που ξεπέρασε όμως το κόστος και ο Χριστοφοράκος μου είπε να βρω τρόπο να καλυφθούν αυτά από την εταιρία. Δεν μπορούσα να βρω μαγικό τρόπο και χρειάστηκε χρόνος. Έγινε κάποια φασαρία στον Τύπο και τελικά άκουσα ότι καλύφθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εισαγγελέας: Έχετε συντάξει μία επιστολή του 2008 καθ’ υπόδειξη του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου, Φον Πύρερ προς το Μιχ. Χριστοφοράκο, ενώ εκείνος είχε αποχωρήσει, η οποία έλεγε ότι αυτά τα τιμολόγια δεν θα εξοφληθούν από τη Siemens; Γιατί έγινε αυτό; Δεν ήταν με χρέωση θέσης κόστους;

Μάρτυρας: Δεν είχε καταχωρηθεί κάπου μέχρι τότε. Υπήρχαν μόνο τιμολόγια επί πιστώσει, χωρίς να υπάρξει χρέωση. Προσπαθούσε ο Χριστοφοράκος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Με τη φυγή του ήταν ένα μετέωρο θέμα και Βον Πύρερ ήθελε να αποποιηθεί ευθυνών θέλοντας να παρουσιάσει ότι ήταν προσωπικό ζήτημα του Χριστοφοράκου.

Πρόεδρος: Έχετε ακούσει τον όρο “μαύρα ταμεία”; Τι έχετε να μου πείτε για την ύπαρξη τους στη Ζιμενς;

Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσα να είχα εικόνα για αυτά. Ό,τι μπορεί να αντιλαμβανόμουν, δεν είναι για να κατατεθεί, δεν μπορώ να τα τεκμηριώσω. Το ανακριτικό υλικό που κατασχέθηκε, οδηγεί στο “συνεπάγεται”.

Πρόεδρος: Τι συνεπάγεται, λοιπόν;

Μάρτυρας: Αυτό ειναι δική σας αρμοδιότητα. Εσείς θα κρίνετε…

Πρόεδρος: Τα δώρα αυτά σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία;

Μάρτυρας: Όλες οι δαπάνες που αναφέρθηκαν είναι χρέωση θέσης κόστους ή πληρώνονταν με χρήματα που μου έδινε στο χέρι ο Χριστοφοράκος, αλλά αυτά δεν λέγονται “μαύρα ταμεία”. Δεν μπορώ να περιγράψω κάτι παραπάνω για αυτό…

Η κάθαρση

Τέλος, η Αικατερίνη Τσακάλου ερωτήθηκε και για το κατά πόσο τελέστηκε “κάθαρση” στο γερμανικό κολοσσό, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. “Πιστεύω ότι δαιμονοποιήθηκαν κάποια πρόσωπα” απάντησε, εξηγώντας ότι κανείς δεν μπορούσε από μόνος του να πράξει κάτι, καθώς όλα γίνονταν κατόπιν οδηγιών. «Η κάθαρση γίνεται ανάλογα με την απόφαση των αρμοδίων. Εγώ θα κάνω ένα έγκλημα και θα αυτοτιμωρηθώ» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Δεν είναι το θέμα ο Χριστοφοράκος κατά τη γνώμη μου. Αν είχαν καταδικαστεί τα στελέχη για δωροδοκία και όχι για απιστία, τότε θα αποκλειόταν η Ζίμενς από όλους του διαγωνισμούς και θα καταστρεφόταν. Η κάθαρση δεν έγκειται στην εταιρία. Οι πολυεθνικές και μη έχουν ένα τρόπο επιβίωσης και μάλιστα αυτό που σήμερα δαιμονοποιείται, κάποτε ήταν νόμιμο» κατέληξε η πρώην γραμματέας του ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 2010 όταν η συγχωρεμένη Αριστέα Μπουγάτσου με ρεπορτάζ της στην “Ε” έκανε λόγο για Τρίγωνο Αραβαντινού, Siemens και ΔΙΕΚΑΤ

Μια ανεξήγητη τριγωνική σχέση μεταξύ της Αραβαντινού (δηλαδή του γραφείου του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη) της Siemens και της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ ανακύπτει από τα αρχεία Χριστοφοράκου αλλά και από εταιρικά ντοκουμέντα την περίοδο 2004-2007 που βρίσκονται στην επίμαχη δικογραφία.

Σημειώσεις για τις οχλήσεις της Σάκης Κυπραίου, συνεργάτιδας του Κων. Μητσοτάκη, προς τη Siemens Hellas, από το ημερολόγιο της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου. Η Σάκη Κυπραίου, η στενότερη συνεργάτιδα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βομβαρδίζει το γραφείο Χριστοφοράκου με επίμονες κλήσεις (καταγράφονται στα ημερολόγια ως σημειώσεις της Αικατερίνης Τσακάλου) προφανώς για την πληρωμή οφειλών της Siemens προς τη ΔΙΕΚΑΤ. Οι οχλήσεις προς το γραφείο Χριστοφοράκου, όμως, δεν περιορίζονται στις κλήσεις. Η κ. Κυπραίου το 2005 στέλνει με fax ένα δισέλιδο που περιγράφει αναλυτικά ότι η Siemens οφείλει προς τη ΔΙΕΚΑΤ ποσό 2.567.493,47 ευρώ. Το ίδιο έγγραφο στέλνει διαμαρτυρόμενη προς τον Χριστοφοράκο και η ΔΙΕΚΑΤ.

«Ενδιαφέρον» ακόμη και το 2007

Το έγγραφο αυτό δείχνει, τουλάχιστον, ότι το γραφείο του επιτίμου γνωρίζεται καλά με τους φορείς της ΔΙΕΚΑΤ και διαμεσολαβεί για την εξόφληση της εταιρείας από τη Siemens, με την οποία συνεργάζεται στα έργα του C4Ι, της ΓΑΔΑ, της ΔΕΗ, των κατασκευών για τα στέγαστρα των Leopard 2 κ.ά. Ο Χριστοφοράκος καλείται να πληρώσει και από το γραφείο του επιτίμου και από τη ΔΙΕΚΑΤ. Το Μάρτιο του 2005, ως υποκατασκευάστρια του C4Ι, η ΔΙΕΚΑΤ διαμαρτύρεται απαιτώντας την πληρωμή 5.012.066 ευρώ από τη Siemens με επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Νικόλαος Τόλης.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Τόλης επανέρχεται στη Siemens με αξιώσεις ύψους 2.685.403,65 ευρώ, μετά από τροποποιήσεις του μεταξύ τους λογαριασμού.

Όμως, το σίριαλ με τη ΔΙΕΚΑΤ, από πλευράς Αραβαντινού, συνεχίζεται και το 2007, με την κ. Κυπραίου να καλεί το γραφείο Χριστοφοράκου και πάλι για τη ΔΙΕΚΑΤ (18 Ιουνίου 2007). Ηταν η χειρότερη περίοδος για τον Μ. Χριστοφοράκο, που τότε πάσχιζε να φρενάρει την είσοδο της Debevoise and Plimpton LLP στην Αρτέμιδος και τις συνέπειες από τον έλεγχο των «μαύρων κουτιών» της ελληνικής Siemens.

Στις 27 Ιουνίου η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου κρατάει στο όνομα Κυπραίου άλλη μία σημείωση που της υπαγορεύει ως μήνυμα η έμπιστη γραμματέας του Κων. Μητσοτάκη. Σ’ αυτό γράφει:

«Κυπραίου: υπάρχει ένα έμβασμα της ΔΙΕΚΑΤ για το θέμα της Qatar από Γερμανία, εδώ και έξι ημέρες έχει σταλεί από Γερμανία. Εχει φύγει, δεν έχει φύγει». Η κ. Κυπραίου μετά το C4Ι παρακολουθεί κατά πόδας τη ΔΙΕΚΑΤ που μαζί με τη Siemens (το 2006) ανέλαβαν και το έργο ασφάλειας των Πανασιατικών Αγώνων που έγιναν στην Ντόχα του Κατάρ (1-15 Δεκεμβρίου του 2006). Παρακολουθεί, όμως, και τα εμβάσματα της Siemens που προσμένει η ΔΙΕΚΑΤ. Εξ ου και το μαρκάρισμα Χριστοφοράκου, μεσούντος του σκανδάλου και των αποκαλύψεων για τα μαύρα ταμεία και για το πολιτικό χρήμα, ενώ εκείνος διένυε τους τελευταίους δραματικούς μήνες στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής.

Πάντως, το θέμα με τις πληρωμές της ΔΙΕΚΑΤ έγινε σίριαλ και στο εσωτερικό της Siemens, με αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2007 υπό τον Rudolf Fischer (ο οικονομικός διευθυντής που αντικατέστησε προσωρινά τον Μ. Χριστοφοράκο, παίρνοντας και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε ένα από τα πολλά emails (Δεκέμβριος 2007) που ο κ. Fischer απευθύνει στο εσωτερικό της εταιρείας χαρακτηρίζει ως προβληματική τη σχέση με τη ΔΙΕΚΑΤ, εδώ και χρόνια, σχετικά με τη διευθέτηση των εξωτερικών πληρωμών.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά το λόγο της εμπλοκής του γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, διά της κυρίας Κυπραίου, στις συμβάσεις και στα λεφτά της Siemens και της ΔΙΕΚΑΤ.

Ήταν 22 Μαΐου 2009 όταν η Αριστέα Μπουγάτσου έγραφε στην Ελευθεροτυπία για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο:

Μέχρι και την παραμονή της ημέρας της απολογίας του, κυκλοφορούσε άνετα στο Μόναχο, μπαινόβγαινε σε νομικά γραφεία και εκινείτο σε εστιατόρια που συχνάζουν και Έλληνες ενώ πιθανότατα διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο (στη «Βαυαρική Αυλή»).

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν ο Μ. Χριστοφοράκος θα εμφανιστεί για να απολογηθεί ή αν έχει επιλέξει να προσβάλει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του ως Γερμανός υπήκοος.

* Αν απλώς «αγοράζει χρόνο» και εμφανισθεί στον Ανακριτή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.

* Αν πάλι δώσει τη μάχη για την μη έκδοσή του, τότε ή έχει «εγγυήσεις» για την προστασία του έναντι του κατηγορητηρίου της Αθήνας ή προσβλέπει σε ένα μόλις μπλόκο μερικών μηνών.

Πάντως με τη στάση του ο Μ. Χριστοφοράκος εξέθεσε και το σύστημα που χρηματοδοτούσε και τον νομικό του συμπαραστάτη, ο οποίος μόνο απορία δεν έπρεπε να εκφράσει για την εξαφάνιση του πελάτη του, που σίγουρα δεν συνεργαζόταν μαζί του για την απολογία του, όπως έκαναν άλλοι κατηγορούμενοι εντατικά με τους συνηγόρους τους.

Όποια όμως και να είναι η ερμηνεία των ελιγμών Χριστοφοράκου, η εντύπωση που έμεινε για τον διαχειριστή του 2% που πήγαινε σε κόμματα, υπουργούς και σε πολιτικά τζάκια, είναι ότι αυτός και τα μυστικά του πανικοβάλλουν το πολιτικό στερέωμα.

Όσοι γνωρίζουν τον Μ. Χριστοφοράκο υποστηρίζουν ότι η στενή σχέση του με τα παιδιά του είναι πιθανόν να τον υποχρέωσε σε αυτή την κίνηση-καμικάζι, η οποία ωστόσο οδήγησε τις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του που πολιορκήθηκε χθες από το πρωί.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens, από τις αρχές του 2009 έχει τακτοποιήσει περιουσιακά ζητήματα με μεταβιβάσεις ακινήτων (σε Τήνο και Εκάλη) στα παιδιά του, είτε για να προστατεύσει την περιουσία του είτε γιατί περιμένει τα χειρότερα.

Χθες οι νομικοί του συμπαραστάτες από την Αθήνα και το Μόναχο υποστήριζαν ότι ο πελάτης τους θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, απέδιδαν δε τη φυγοδικία του σε πανικό και σε αυτοσχεδιασμούς.

Πολιτικά σχόλια

Για το θέμα της εξαφάνισης Χριστοφοράκου, για το οποίο ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρνήθηκε τον σχολιασμό. Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, μη συμμεριζόμενος την κριτική που εγείρεται για την έλλειψη πρόνοιας ως προς τον Μ. Χριστοφοράκο με τη διπλή υπηκοότητα.

* Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επανέλαβε ότι θεωρεί αυτονόητη τη δικαστική έρευνα σε βάθος της υπόθεσης Siemens αλλά και την εξέταση του ζητήματος αυτού από τη Βουλή. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πάντως επέκρινε τη Δικαιοσύνη γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αλλά και την κρατική μηχανή, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο ο πρωταγωνιστής να βρίσκεται εκτός Ελλάδος και να μην απολογείται.

* «Τον εξαφάνισαν και δεν εξαφανίστηκε ο ίδιος, για να μη μάθει ο ελληνικός λαός πριν τις ευρωεκλογές ποιοι συγκεκριμένοι έφαγαν τα λεφτά», δήλωσε για τον Χριστοφοράκο ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου Στ. Παπαθεμελής.
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.