ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ : Τραπεζικό κούρεμα 60% για να λάβει στην κυριότητά του το ακίνητο της Κουμουνδούρου

Με κούρεμα κατά 60% του δανείου απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το κτίριο στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου πλέον στεγάζει τα γραφεία του. Αυτό ομολόγησε κατόπιν ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την εξεταστική επιτροπή.
16/11/2016 | 

Με κούρεμα κατά 60% του δανείου απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το κτίριο στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου πλέον στεγάζει τα γραφεία του. Αυτό ομολόγησε κατόπιν ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την εξεταστική επιτροπή.

Πιο αναλυτικά το δάνειο για το  ακίνητο, το οποίο είχε αγοραστεί (με δάνειο) αρχικά από την ΕΑΡ και αργότερα μετά τη διάσπασή της (το 1992) περιήλθε στην κατοχή του ενιαίου Συνασπισμού και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε βάση του σχετικού ειδοποιητηρίου από την Λαϊκή Τράπεζα να αγγίζει τα 400.000.000 δραχμές, με την τράπεζα να ξεκινά τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, την δεκαετία του 90, ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα, προκειμένου να κουρευτεί η οφειλή και να αποπληρωθούν τα χρέη.

Το κούρεμα από πλευρά της Τράπεζας, όπως ανέδειξε ο κ. Γεωργαντάς, και επιβεβαίωσε ο Μ. Δαρείωτης, άγγιξε το 60%! Δηλαδή μετά την διαπραγμάτευση έγινε 175.000.000 δραχμές και σύμφωνα με τον κ. Δαρειώτη τελικά αποπληρώθηκε το 1997-1998. «Αναλάβαμε να πληρωθούν 175.000.000 δραχμές, εκ των οποίων 80.000.000 προκαταβολή και 35.000.000 δραχμές με δόσεις. Υπάρχει ευχαριστήριο γράμμα από τότε διευθυντή της  Τράπεζας για την ικανοποίηση συμφωνίας», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, όπως εξήγησε ο γαλάζιος βουλευτής, όχι μόνο έγινε το μεγάλο κούρεμα αλλά η Τράπεζα του είπε και… ευχαριστώ!

Σε ότι αφορά, δε, την διαδικασία με την οποία το ακίνητο πέρασε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας απέδειξε ότι η μεταγραφή του ακινήτου έγινε με ένα μη νόμιμο έγγραφο στο υποθηκοφυλάκειο. Ως εκ τούτου ζήτησε μετ’ επιτάσεως αφενός  τη γνωμοδότηση νομικού συμβούλου Εθνικής Τράπεζας, με την οποία η τράπεζα αποδέχεται τη μεταγραφή αυτή και αφετέρου αποδείξεις εξόφλησης του δανείου από τον Συνασπισμό το 1998.

Σχετικά με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δαρειώτης παραδέχτηκε ότι το 2010 το κόμμα έλαβε δάνεια παραχωρώντας τις επιχορηγήσεις του 2018, δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, τις επιχορηγήσεις περίπου τριών τετραετιών. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση 2015-2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, με τον κ. Μηταράκη να καταλήγει ρωτώντας:«Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που το έπρατταν και τα άλλα κόμματα και για τα οποία τους ασκούν οξύτατη κριτική». Αφού ο κ. Δαρειώτης προσωρινά «πάγωσε» έσπευσε να διευκρινίσει ότι  « η διαφορά είναι ότι εμείς δανειζόμασταν  για να καλύψουμε ανάγκες και όχι σπατάλες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του».

Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας το 2010 προς την διοίκηση της Τράπεζας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου κατά μια 10ετία τόνισε ότι σε αυτήν απλά εκφραζόταν μια …αγωνία! Όσο κι αν ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για  «προτροπή προς τα τραπεζικά στελέχη για παρανομία», ο μάρτυρας δεν απαντούσε επί της ουσίας.

Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε και η περίφημη offshore της «Αυγής». Ο κ. Δαρειώτης με την σειρά του έκανε τον ανήξερο για το ποιος βρίσκεται από πίσω, λέγοντας απλά ότι δεν γνωρίζει. «Τι φοβάστε; Γιατί δεν το λέτε; Ο κ. Τσίπρας είπε την επωνυμία του νομικού προσώπου όχι το όνομα του φυσικού προσώπου», ρωτούσε επίμονα ο Α. Λοβέρδος, με τον οικονομικό υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Δεν είναι offshore αλλά κυπριακών συμφερόντων. Δεν ξέρω το φυσικό πρόσωπο, μόνο ότι κατέχει το 2,5% μετοχών Αυγής».

Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Άρη Δαβαράκη περί χρηματοδότησής του από τον υπουργό Νίκο Παππά για την στήριξη και λειτουργία συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Δαρειώτης ούτε ξέρει ούτε είχε άκουσε κάτι. «Δεν το ξέρω. Δεν το έχω δει. Έχω πλήρη άγνοια επι του θέματος. Ούτε τον κ. Δαβαράκη ξέρω, ούτε το δημοσίευμα», είπε και προσέθεσε: «Από το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει χρηματοδότηση Δαβαράκης»

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

5 ΣΧΟΛΙΑ:

  1. ΣΥΡΙΖΑ, που δίδασκες

    11/09/2016 | Υ​​πάρχουν πολλά κρίματα στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Οχι όλων των επιχειρήσεων –όπως αδίκως γενικεύει και καταγγέλλει με ιδιαίτερη ζέση ο ΣΥΡΙΖΑ–, αλλά κάποιες επιχειρήσεις έχουν αδιαφανή κεφάλαια, κάποιες άλλες πήραν θαλασσοδάνεια, κάποιες τρίτες έγιναν πρωταθλήτριες στην κρατική διαφήμιση χωρίς να έχουν την κυκλοφορία που να τη δικαιολογεί και κάποιες άλλες ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από το πολιτικό σύστημα. Υπάρχει όμως μόνο μία επιχείρηση των ΜΜΕ που έχει κάνει όλα τα παραπάνω: η Αυγή Α.Ε.

    Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη «διερεύνηση νομιμότητας δανειοδότησης ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Στούμπος ήταν αποκαλυπτικός. Μάθαμε ότι η Αυγή Α.Ε. πήρε το 2009 δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ χωρίς απτές εγγυήσεις. Κατά τον κ. Στούμπο, εγγυήσεις ήταν οι «πωλήσεις (σ.σ.: 1.500 φύλλων) και άυλα στοιχεία που είναι η παρουσία της»! Δεν ξέρουμε αν η «παρουσία» μιας εφημερίδας αποτελεί άυλο στοιχείο προς εγγύηση, αλλά αυτό, για άλλες επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ το βάφτισε «αέρα». Φαίνεται, όμως, ότι ο «αριστερός αέρας» είναι πιο ηθικός.

    Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας αποκάλυψε ότι «από τα εισηγητικά σημειώματα (σ.σ.: των αρμόδιων υπαλλήλων για τα δάνεια) προκύπτει ότι η πρόταση που γινόταν για τη δανειοδότηση ήταν αρνητική. Ο υπάλληλος της τράπεζας έλεγε ότι η Αυγή Α.Ε. έχει αρνητικό πιστωτικό παρελθόν. Το 1993 είχατε κάνει στάση πληρωμών και επανήλθατε το 1996 με διαγραφή κάποιων ποσών... Αυτή η ανώνυμη εταιρεία έχει διαχρονικά... αρνητική σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα κεφάλαια. Οι ορκωτοί ελεγκτές πρότειναν τη λύση της εταιρείας από τη στιγμή που τα αρνητικά κεφάλαια ξεπερνούν το 70%. Το ίδιο και με τη ρευστότητα που είναι αρνητική».

    Τελικώς, με παρέμβαση (και ουχί εγγυήσεις του ΣΥΡΙΖΑ) η αρνητική εισήγηση παρακάμφθηκε και η Αυγή Α.Ε. δανειοδοτήθηκε. «Σκανδαλωδώς», όπως θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για άλλες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Μάλλον έτσι για να πιστοποιηθεί το αμαρτωλό τρίγωνο για το οποίο μάς ζάλισαν τα στελέχη της κυβέρνησης: ΜΜΕ («Αυγή») - τραπεζικό σύστημα (που δίνει δάνεια με εγγύηση την «παρουσία» μιας εφημερίδας) - πολιτικό σύστημα (ΣΥΡΙΖΑ που πιέζει με επιστολές την τράπεζα να δώσει δάνειο παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αρνητική πιστοληπτική ικανότητα). Ή, αλλιώς, όπως θα έλεγαν και οι κυβερνώντες, «θα μπορούσε μια μικρομεσαία επιχείρηση, χωρίς πολιτικές πλάτες, να πάρει δάνειο με αυτά τα δεδομένα;».

    Τα διαφημιστικά έσοδα

    Αξιοθαύμαστη ήταν και η πορεία της Αυγής Α.Ε. και στα διαφημιστικά έσοδα. Παρά το γεγονός ότι «η εφημερίδα δέχθηκε οικονομικό πλήγμα από την απαγόρευση της δημοσίευσης των ισολογισμών χάνοντας περίπου 600.000 ευρώ ετήσια έσοδα», πρέπει να είναι η μόνη επιχείρηση στον χώρο των ΜΜΕ που είδε τη διαφημιστική δαπάνη να αυξάνεται: «Παλιά, τα έσοδα ήταν της τάξεως των 250.000 ευρώ, τελευταία ανέβηκαν σε 600-700.000 ευρώ και το 2015 ήταν στο ένα εκατ. ευρώ». Οι μισητές στον ΣΥΡΙΖΑ τράπεζες έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού κ. Γιώργο Μαυρωτά, η «Αυγή» το 2013 πήρε διαφημίσεις ύψους 118.523 ευρώ από τα μακριά χέρια του καπιταλισμού. Το 2014, το κονδύλι υπερδιπλασιάστηκε (272.489 ευρώ) και το 2015 ήταν τα μισά της διαφημιστικά έσοδα: 489.724 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε πόσα πήρε από τις ΔΕΚΟ –το κονδύλι δεν αναφέρθηκε– και βεβαίως ματαίως περιμένουν όλοι να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης, να φέρει νομοθετική ρύθμιση ώστε να δημοσιοποιούνται οι διαφημιστικές δαπάνες τους. Βεβαίως στο μετοχολόγιο της εταιρείας υπάρχουν δύο υπουργοί (οι κ. Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης), αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Αν ήταν τίποτε δεξιοί ή ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξ ορισμού «βολεύουν τους δικούς τους», θα είχαμε να λέγαμε. Αλλά για την Αριστερά, ποιος μπορεί να πει ότι δεν τα έχει όλα καλώς καμωμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κυπριακή offshore

      Στα πολλά –ηθικά τουλάχιστον– κρίματα της «Αυγής» υπάρχει και μία offshore εταιρεία που έβαλε το 10% των χρημάτων της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο, πρόκειται για «μια κυπριακή εταιρεία που συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου... Σε εκείνη τη διαδικασία συγκεντρώσαμε περίπου ένα εκατ. ευρώ και αυτή η εταιρεία έδωσε 100.000 ευρώ. Η συμμετοχή της είναι στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου».

      Στις ερωτήσεις των βουλευτών για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την εταιρεία, μέτοχο μιας εφημερίδας που ξεκινά διαρκώς σταυροφορίες διαφάνειας (φυσικά των άλλων), ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής Α.Ε. απάντησε: «Είναι λάθος να μιλάμε για offshore για μια κυπριακή καταπιστευματική εταιρεία που από όσο ξέρω λειτουργεί 15 χρόνια. Επιχειρείται επικοινωνιακή χρήση. Αποπροσανατολίζεται η συζήτηση...».

      Οταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εξανέστη, «τη μία μας επικαλείστε τον νόμο, την άλλη τη διαφάνεια και τώρα ότι δεν θέλετε να μας πείτε το όνομα του προσώπου πίσω από την offshore», ο κ. Στούμπος απάντησε: «Δεν είναι αντικείμενο της επιτροπής σας».

      Ολα τα παραπάνω –και μαζί και κάποια άλλα– δείχνουν ότι εκείνοι που έσκουζαν περισσότερο για τη διαπλοκή, ήταν οι ίδιοι που μετέρχοντο των μεθόδων της. Βεβαίως, αν δούμε το 1,5 εκατ. ευρώ δάνειο της Αυγής Α.Ε., από μόνο του δεν είναι μεγάλο. Αναλογικά όμως με τα οικονομικά της στοιχεία πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δάνειο στον χώρο και δεν πρέπει να υπάρχει άλλη επιχείρηση (ακόμη και ΜΜΕ) που πήρε δάνειο με αρνητική εισήγηση των υπευθύνων δανειοδότησης, με βαρύ πιστοληπτικό ιστορικό και με αρνητικά ίδια κεφάλαια να ξεπερνούν το 70%. Αν υπήρχε, θα έκαναν πάρτι καταγγελίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

      Αυτό που φαίνεται περίτρανα από τις τραπεζιτικο-οικονομικές υποθέσεις της Αυγής Α.Ε. είναι πως «μαζί δανειοδοτήθηκαν», που θα έλεγε και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Είχαμε ένα σύστημα που όποιος προλάβαινε έπαιρνε, είτε αυτός ήταν δεξιός και είχε «ηθικό μειονέκτημα» είτε ήταν αριστερός και είχε «ηθικό πλεονέκτημα». Υπήρχε ένα σύστημα που με την επιστολή (ούτε καν εγγύηση) ενός κόμματος, η τράπεζα αποφάσιζε τη δανειοδότηση ενός μέσου ενημέρωσης ασχέτως αν ήταν εντελώς εκτός κάθε τραπεζικής λογικής.

      Οσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για τη γνωστή υποκρισία της Αριστεράς, για τα δύο μέτρα και σταθμά που πάντα έχει. «Το βλέπω αποδεκτό και νόμιμο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής». «Δεν έγινε για να παραβιάσει τη λειτουργία μιας εταιρείας, αλλά για στήριξη της έκδοσης μιας ιστορικής εφημερίδας». Λες και οι άλλες εφημερίδες –για τα δάνεια των οποίων έσκουζε επί μακρόν ο ΣΥΡΙΖΑ– είναι κάτι σαν αντι-ιστορικές...

      Και το πρόβλημα με αυτή την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν θέλει να αλλάξει το σύστημα, για να γίνει πιο διαφανές και αξιόπιστο. Απλώς, προσπαθεί να αλλάξει τη σειρά κατάταξης όσων σιτίζονται είτε από τις διαφημίσεις των ΔΕΚΟ είτε από τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών...

      http://www.kathimerini.gr/874305/opinion/epikairothta/politikh/syriza-poy-didaskes

      Διαγραφή
  2. Αποκαλυπτικό έγγραφο : Πώς ρύθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ το δάνειό του

    20/02/2019 | Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στο τέλος του 2017 σε ρύθμιση των χρεών του στην Εθνική Τράπεζα με ενεχυρίαση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης για την περίοδο 2019-2023. Έκανε δηλαδή αυτό για το οποίο καταγγέλλει τα άλλα κόμματα...

    ταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και μπήκαμε στα μνημόνια, ξέσπασε ή μάλλον αποκαλύφθηκε και μια άλλη κρίση, αυτή που αφορούσε τα οικονομικά των κομμάτων.

    Τα κόμματα είχαν συσσωρεύσει σημαντικά χρέη από προηγούμενα δάνεια, όμως πλέον δυσκολεύονταν να τα αποπληρώσουν, καθώς είχε μειωθεί ριζικά η κρατική χρηματοδότηση, η δυνατότητα να μαζεύουν εισφορές από τα μέλη είχε υποχωρήσει και επίσης υποχωρούσε (για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) και η εκλογική επιρροή.

    Επιπλέον, ενώ μέχρι τότε τα κόμματα θεωρούνταν γενικά αξιόχρεα, πλέον αντιμετωπίζονταν ως δανειολήπτες υψηλού ρίσκου. Οι εκλογές είχαν γίνει ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση και αυτό απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα.

    Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές των κομμάτων ήταν να ενεχυριάζουν τη μελλοντική τους κρατική επιχορήγηση για να μπορούν να δανείζονται. Συχνά μάλιστα μπορεί και να την ενεχυρίαζαν ακόμη και μέχρι το… 2020.

    Βέβαια αυτό είχε ένα πρόβλημα: δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι βάθος χρόνου κάθε κόμμα θα διατηρούσε αυτή τη δύναμη και άρα ένα ανάλογο ύψος κρατικής χρηματοδότησης.

    Γι’ αυτό και θεωρήθηκε από ένα σημείο και μετά επρόκειτο για μια παρωδία εγγυήσεων που στο τέλος καταλήγουν σε χορηγήσεις δανείων χωρίς εχέγγυα.

    Μόνο που το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4304/2014 που αφορά τα οικονομικά των κομμάτων. Μία από τις προβλέψεις του ήταν ότι «Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους».

    Δηλαδή, πλέον τα κόμματα δεν μπορούν να δανείζονται με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικής επιχορηγήσεις.

    Ένα δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ με εχέγγυο την κρατική επιχορήγηση και την… Κουμουνδούρου
    Ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε και αυτός προβλήματα με τα δάνειά του στην περίοδο της κρίσης, παρότι είχε πολύ μικρότερο δανεισμό από τα υπόλοιπα κόμματα. Μάλιστα, παρότι αυξήθηκε σχετικά η κρατική επιχορήγηση από ένα σημείο και μετά τα πράγματα παρέμειναν σχετικά δύσκολα.

    Την πρώτη αποκάλυψη την έκανε την περασμένη Κυριακή το «Βήμα» και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χόνδρος. Στο ρεπορτάζ έγραφε: «Η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου καταρρίπτεται από τη σύμβαση που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για να διευθετήσει τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ προς τις τράπεζες. Στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ.

    Ως εγγύηση ο κ. Τσίπρας ενεχυρίασε το ακίνητο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, το οποίο εκτιμήθηκε στα 2.700.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό, όπως αναγράφεται στη σύμβαση, ενεχυριάστηκε η ετήσια τακτική επιχορήγηση που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 έως το 2023! Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τις μεθόδους που καταγγέλλει! Είναι φανερό ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα προσέλθει σε αυτή τη μάχη έχοντας αρκετά όπλα, ανάμεσά τους και την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τις τράπεζες με την οποία ζητούσε να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια μεγαλύτερα από αυτά που δικαιολογούσαν τα εκλογικά του ποσοστά. Αξίζει να επισημανθεί ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 4%, όταν για τα άλλα κόμματα έφτανε ακόμα και το 10%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα το in.gr αποκαλύπτει το σύνολο της σύμβασης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: http://gotosite.co/x4ZHz) που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2017, δηλαδή πριν από 15 μήνες. Η υπογραφή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κύριος όγκος του δανεισμού του αφορούσε ένα δάνειο συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού (όπως κάνουν τα κόμματα) με την Εθνική Τράπεζα από το 2006, με διάφορες πρόσθετες πράξεις μέχρι και το 2010.

      Στο τέλος του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει μια ακόμη ρύθμιση αυτού του δανείου, που πλέον είχε φτάσει σε ένα υπόλοιπο 7.139.674 ευρώ.

      Το ενδιαφέρον με αυτή τη ρύθμιση, που προβλέπει μια αποπληρωμή του χρέους σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του 2023, είναι τα ενέχυρα που χρησιμοποιεί:

      Α) την υποθήκευση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου για 2,7 εκατομμύρια ευρώ (μέχρι τώρα είχε αποφύγει να υποθηκεύσει τα γραφεία) και

      Β) την «ενεχυρίαση της τακτικής επιχορήγησης που θα λαμβάνει ο Πιστούχος [σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ] κατά τα έτη 2019 έως και 2023.

      Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με μια σύμβαση ρύθμισης ενός δανείου («Πρόσθετη Πράξη»), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μια πρακτική που το ίδιο έχει καταδικάσει σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Και που μέχρι πρότινος κατηγορούσε π.χ. το ΠΑΣΟΚ ότι προχωρά σε μια παράνομη πράξη.

      Όπως αναφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων και των ΜΜΕ, «ο τρόπος που εφαρµόστηκε το σύστηµα εγγυήσεων µε ενέχυρο επί µελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων ήταν προβληµατικό».

      Απαγορευτικό
      Επιπλέον, όπως αναφέραμε και πιο πάνω πλέον απαγορεύεται να δανείζονται τα κόμματα με τέτοιο ενέχυρο.

      Και όμως το κυβερνών κόμμα έρχεται και κάνει ρύθμιση, ενός προηγούμενου δανείου, με ενέχυρο μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Ενός δανείου για το οποίο είχε ήδη στο παρελθόν ενεχυριάσει όλες τις ετήσιες επιχορηγήσεις από το 2010 έως το 2018. Παραβιάζοντας αν όχι το γράμμα (μια που φανταζόμαστε ότι θα επικαλεστεί ότι δεν είναι νέο δάνειο αλλά ρύθμιση δανείου που χορηγήθηκε πριν το 2014) σίγουρα το πνεύμα της ισχύουσας νομοθεσίας.

      Εάν το είχε κάνει κάποιο άλλο κόμμα, μπορούμε να φανταστούμε τις ανακοινώσεις που θα είχε βγάλει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για «χαριστική» ή ακόμη και «παράτυπη» ρύθμιση.

      Ομως, εδώ έχουμε να κάνουμε με ενεχυρίαση της επιχορήγησης που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2023. Πώς υπολογίζεται άραγε αυτή; Με βάση την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή με βάση αυτήν που θα έχει στις επικείμενες εκλογές; Αν π.χ. το κυβερνών κόμμα επιστρέψει στο 4% θα λάβει ελάχιστη επιχορήγηση, καμιά σύγκριση με αυτήν που λαμβάνει τώρα με 36%. Ισχύει δηλαδή εδώ το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

      Βεβαίως δεν είναι συγκρίσιμα τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ με τα δεκάδες εκατομμύρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι, όμως, ανήθικο να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τους άλλους για απαράδεκτες ρυθμίσεις και να κάνει τελικώς τα ίδια.

      Να σημειωθεί ότι για φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πληρώσει 1,24 εκατ. ευρώ, το 2020 πρέπει να καταβάλει περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Με βάση τη σύμβαση, «με βάση την εκάστοτε δόση της τακτικής επιχορήγησης που ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα υπολογίζεται το ποσοστό αναλογίας αυτής επί του προϋπολογιζόμενου συνολικού ποσού της ετήσιας επιχορήγησης.

      Αξίζει επίσης να τονιστούν τα εξής: Το 2010 το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 44% είχε δάνεια ύψους 110 εκατ. (2,5 φορές το ποσοστό του). Η ΝΔ με ποσοστό 33,5% είχε χρέη 135 εκατ. το ΚΚΕ με 7,6% είχε 10 εκατ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% είχε επίσης 10 εκατ. ευρώ.

      Το 2012 η επιχορήγηση μειώθηκε από τα 50 εκατ. στα 12 εκατ. ευρώ λόγω της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 απογειώνεται από το 4% στο 36% αλλά και πάλι δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του παρ’ ότι η επιχορήγηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Εξ’ ου και η ρύθμιση που έκανε το 2017.

      Διαγραφή
    2. Εξεταστική
      Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2016 κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Μίμης Δαρειώτης, υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τόνισε πως οι συνολικές οφειλές του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 7.95 εκατ., ενώ αποπληρώνει κανονικά τόκους και κεφάλαια. «Δεν είμαστε όλα τα κόμματα ίδια, προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε συνεπείς γιατί αυτό δείχνει και τον σεβασμό μας στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται», η καταληκτική φράση του Μ. Δαρειώτη. Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα είναι και ήταν πάντα συνεπής δανειολήπτης. Ο Μ. Δαρειώτης ανέφερε πως το συνολικό χρέος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 7.950.000€. Αφορά υπόλοιπο από αρχικό δάνειο 27 εκατ. από το 2002, από το οποίο έχει εξοφληθεί ήδη κεφάλαιο 19 εκατ., πάνω από το 70% του δανείου δηλαδή, και εχουν πληρωθεί τόκοι 4 εκατ. ως το τέλος του 2016.

      Παραδέχθηκε πάντως, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε δάνεια με εγγύηση την εκχώρηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση των ετών 2015 έως 2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή», είπε, προκαλώντας την αντίδραση του Νότη Μηταράκη που σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εδανειοδοτείτο με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ίσχυαν και για τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία σήμερα κατηγορεί».

      Η ΝΔ είχε θέσει θέμα για το αν είναι νόμιμη η μεταβίβαση του ακινήτου της Κουμουνδούρου.

      «Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου έγινε με όλη τη νόμιμη διαδικασία», είπε και διευκρίνισε πως το 1990 η ΕΑΡ αγόρασε το ακίνητο από την ΙΖΟΛΑ έναντι ποσού 115 εκατ. δραχμών. Για την αποπληρωμή του δανείου πήρε δάνειο 80 εκατ. από την Ιονική -Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο δεν εξυπηρετήθηκε. Με την αποχώρηση του ΚΚΕ οι υπόλοιπες δυνάμεις, στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 1992, όπου ο Συνασπισμός έγινε ενιαίο κόμμα, η ΕΑΡ ενσωματώθηκε με όλα της τα περιουσιακά στοιχεία. «Το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του νέου κόμματος, με τις διαδοχικές μετονομασίες του, που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δάνειο ανέλαβε να εξοφλήσει ο Συνασπισμός το 1997 και εξοφλήθηκε με 175 εκατ. δραχμές, όπως και άλλα χρέη της ΕΑΡ. Εξοφλήθηκε ολοσχερώς», είπαν στελέχη της ΝΔ.

      Διαγραφή

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.