ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Ελλάδα : Αγνόησε τις εκκλήσεις της ΕΕ να δράσει κατά των υπουργών που συνδέονται με το δυστύχημα των Τεμπών


Έκθεση του Politico δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ερευνήσει τους πρώην υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη και Κωνσταντίνο Καραμανλή για φερόμενα ποινικά αδικήματα τον περασμένο Ιούνιο, αλλά το Κοινοβούλιο επέλεξε να μην ξεκινήσει έρευνα.

Η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) να λάβει μέτρα κατά δύο πρώην υπουργών Μεταφορών για πιθανή ποινική ευθύνη στο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα σήμερα το πρωί του Politico.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές.

Στην επιστολή η Παπανδρέου έγραφε, «έχουν ανακύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης… Αυτά τα υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και υπεξαίρεση από τον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Ο εισαγγελέας είπε, «Ζητάμε από εσάς (Ελλάδα) να κάνετε τις δικές σας ενέργειες».

Η Παπανδρέου είπε στο Politico ότι η υπόθεση κατά Καραμανλή περιλαμβάνει «το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, από το οποίο η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά τις 120.000 €, σχετική με επισκευές και αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών σημάτων και διακοπτών.»

Η έκθεση τού Politico εξηγεί ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μόνο η Βουλή μπορεί να διεξάγει έρευνες για καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά πρώην υπουργών και ότι «η ελληνική κυβέρνηση έθαψε την υπόθεση πολιτικά, ωστόσο, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής.»

«Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον Σπίρτζη και τον Καραμανλή παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και από εκεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο… Τον Νοέμβριο, η Βουλή εξέτασε εάν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για πρώην υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι Σπίρτζης και Καραμανλής. Το κεντροαριστερό κόμμα Πασόκ αναφέρθηκε στα ευρήματα της EPPO κατά τη διάρκεια της συζήτησης και υποστήριξε την ιδέα. Τελικά, όμως, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε».

Η EPPO είπε στο Politico ότι το ελληνικό σύνταγμα ενδέχεται να παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και ότι το θέμα είναι ευρέως γνωστό στην Επιτροπή, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα γίνει κάτι για αυτό.

Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης απέδωσε αρχικά το δυστύχημα σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος», το οποίο προσέβαλε την κοινή γνώμη καθώς ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν ευρεία γνώση ότι το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα χαρακτηριζόταν από κακοδιαχείριση και χρόνια προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας.

Μετά τη συντριβή, ο Σπίρτζης, ο οποίος υπηρέτησε στην αριστερή κυβέρνηση του Σύριζα και φέρεται να ήταν υπέρ της έναρξης έρευνας για τη συντριβή, δεν επανεξελέγη. Ο Καραμανλής, εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε μετά τη συντριβή, αλλά επανεξελέγη στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας των Σερρών.

tovima.com

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.