30/12/2015 | |
Οριστικά σε δίκη για κακουργηματική απάτη παραπέμπεται ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του σχετικού παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Στον κ. Παπαδημητρίου αποδίδεται απάτη ύψους 568.022 ευρώ για τρεις περιπτώσεις οικονομικής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η πρώτη αφορά την υπογραφή συμφωνητικού φύλαξης τριών κτιρίων για ένα έτος (2005-2006) με αρχική μηνιαία αμοιβή 12.400 ευρώ συν ΦΠΑ. Το συμφωνητικό δεν εμφανίστηκε ποτέ, καταρτίστηκε νέο με διπλάσια μηνιαία αμοιβή (24.800 ευρώ), με συνέπεια να ζημιωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ με 175.534 ευρώ.Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου το δεύτερο συμφωνητικό των 24.800 ευρώ μηνιαίως, το υπέγραψε εν αγνοία του, καθώς υπεκλάπη η υπογραφή του κατά την υπογραφή άλλων εγγράφων. Επίσης, αποδίδεται στον κ. Παπαδημητρίου ότι παράνομα αυξήθηκαν με τη μορφή επιδόματος αυξημένης αρμοδιότητας οι αποδοχές στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 2.000 ευρώ μηνιαίως, αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2008. Η εντολή αύξησης δόθηκε στο αρμόδιο τμήμα μισθοδοσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με σημείωμα του κ. Παπαδημητρίου που αντιπροσώπευε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, κάτι που είχε ως συνέπεια να επέλθει ζημιά 58.000 ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής υποστήριξε ότι το επίμαχο σημείωμα με την υπογραφή του είναι πλαστό. Η τρίτη περίπτωση αφορά την έγκριση δαπάνης ύψους 336.488 ευρώ η οποία δόθηκε ως αμοιβή σε γραφεία εμπιστευτικών ερευνών για την αντιμετώπιση περιστατικών βιοτρομοκρατίας κατά την διετία 2002-2003. Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι κατέβαλε εξ ιδιών το επίμαχο ποσό.
Ενημέρωση 16/01/2020 | Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Ένοχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους κατηγορουμένους στην πολύκροτη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τις 140 παράνομες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον άλλοτε «ισόβιο» διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημήτριου, τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Άγγελο Χατζάκη, την πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια Όλγα Αδράμη και τον ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι, Νικόλαο Λιαβή. Αθώα λόγω νομικών λόγων, η πρώην γραμματέας στο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Λιάκουρα.
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε την ενοχή του κ. Παπαδημητρίου για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση, για την υπόθεση της βιοτρομοκρατίας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ πρόκειται για την περίφημη υπόθεση των εμπιστευτικών ερευνών που στοίχισαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ). Απέρριψε δε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου περί ικανοποίησης του παθόντος, δηλαδή του ΚΕΕΛΛΠΟ.
Ο κ. Παπαδημήτριου κρίθηκε ένοχος (απάτη) και ως προς την εταιρεία σεκιούριτι και τις συμβάσεις, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε και την ενοχή (απάτη κατ’εξακολούθηση) και για το επίδομα της Αδράμη.
Ο Άγγελος Χατζάκης, κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση για τις περίφημες παράνομες (ρουσφέτια) προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ένοχος για το επίδομα στην Αδράμη, ένοχος για απιστία και για το πρόσθετο συμφωνητικό. Για τις ψευδείς βεβαιώσεις κηρύσσεται αθώος για νομικούς λόγους. Κρίθηκε αθώος με αμφιβολίες ως προς το δόλο για μια από τις πράξεις που κατηγορούταν (άμεση συνέργεια στην πράξη απάτης που τέλεσαν συγκατηγορούμενοι για το συμφωνητικό με την εταιρία σεκιούριτι).
Ο Νικόλαος Νιαβής κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της απάτης από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για την ηθική αυτουργία ως προς ένα σκέλος των όσων κατηγορούνταν. Κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τις παρατάσεις (σ.σ των συμβάσεων που υπογράφτηκαν με την εταιρεία του). Πρόκειται για την υπόθεση των συμβάσεων με την εταιρεία σεκιούριτι του Νιαβή για την φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Όλγα Αδράμη, κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθησης όπως κατηγορούταν, για ηθική αυτουργία σε απάτη, για άμεση συνδρομή σε απιστία. Πρόκειται για τις υποθέσεις με τις παράνομες προσλήψεις και τα περίφημα επιδόματα που της δόθηκαν.
Αθώα λόγω νομικών λόγων η πρώην γραμματέας στο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Λιάκουρα. Με το νέο ποινικό κώδικα η κατηγορία που αντιμετώπιζε (για τις ψευδείς βεβαιώσεις) απέκτησε πλημμεληματικό χαρακτήρα και παραγράφηκε.
Το δικαστήριο τόνισε ότι όλες οι πράξεις έγιναν σε βάρος της περιουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Θυμίζουμε ότι της απόφασης προηγήθηκε η εισαγγελική πρόταση κόλαφος για την ενοχή όλων των κατηγορουμένων. Σε αυτήν, η εισαγγελέας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ως «offshore του ελληνικού δημοσίου και των ρουσφετιών» το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Καταπέλτης η εισαγγελέας της έδρας
Την ενοχή των κατηγορουμένων είχε εισηγηθεί και η εισαγγελέας της έδρας η οποία μάλιστα είχε μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για την συμπεριφορά των κατηγορουμένων.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η offshore του ελληνικού Δημοσίου και των ρουσφετιών» είχε πει επί λέξει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην αγόρευση της για το «πάρτι» που διεξαγόταν επί χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, που ήταν άκρως αναλυτική και εξονυχιστική, οι προσλήψεις που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2005 ήταν παράνομες, καθώς δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία. Μάλιστα, όπως ενδεικτικά είχε πει η εισαγγελέας μια εκ των κατηγορουμένων ανέλαβε να διεκπεραιώσει κατευθείαν τα ρουσφέτια από το υπουργείο στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι προσλήψεις ήταν πολιτική επιλογή και οι κατηγορούμενοι έδρασαν ως τα εκτελεστικά όργανα».
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.