18/02/2009 | |
Προς επιτήρηση οδεύει ξανά η Ελλάδα για το έλλειμμα. Ο Αλμούνια ζητάει άμεση λήψη μέτρων για όλα τα ελλείμματα, πάταξη της φοροδιαφυγής, αξιόπιστους προϋπολογισμούς και ουσιαστική και οριστική λύση σε ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει την χώρα μας ξανά σε καθεστώς επιτήρησης για το έλλειμμα που έχει ξεπεράσει το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και ζητάει άμεση λήψη σκληρών μέτρων για να περισταλεί άμεσα.
Όπως ανέφερε ο Χοακίν Αλμούνια μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων, η Ελλάδα, όπως και οι Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Μάλτα θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης, κάτι που αναμένεται να επικυρώσει και το Ecofin στη συνέχεια.Ειδικά για τη χώρα μας ο συνδυασμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού με το τεράστιο δημόσιο χρέος, το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και την αδυναμία είσπραξης των φόρων που επιβάλλονται, συνθέτουν κατά την Κομισιόν μία κατάσταση που απαιτεί άμεση λήψη μέτρων.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις χαρακτήρισε γενικό, χωρίς συγκεκριμένα και αναλυτικά μέτρα, αλλά και αισιόδοξο στις εκτιμήσεις του το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση Καραμανλή. Για το λόγο αυτό ζητάει:
* ταχεία περιστολή δημόσιων δαπανών με μόνιμα μέτρα
* περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου
* αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής
* συνακόλουθα, σύνταξη αξιόπιστων προϋπολογισμών
* οριστική επίλυση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού
Μέσω αυτών η ελληνική οικονομία θεωρείται ότι θα προχωρήσει προς την πραγματική σύγκλιση με ταχύτερους ρυθμούς, ειδικά εάν εκμεταλλευτεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, που είναι η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής παρά την κρίση.
Οι αγορές πιέζουν, το Σύμφωνο προστατεύει
Μάλιστα, ο Επίτροπος έσπευσε να σημειώσει ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται Ελλάδα και Ιρλανδία μέσω των αγορών, που αυξάνουν το κόστος του δανεισμού τους μέσω των ομολόγων και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
«Σε περιόδους ύφεσης, το Σύμφωνο δεν έχει να κάνει με κυρώσεις. Σας παρακαλώ μην δώσετε την εντύπωση στους πολίτες ότι η εφαρμογή του Συμφώνου σήμερα έχει να κάνει με κυρώσεις. Κανείς δεν μιλάει για κυρώσεις», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
«Αυτό που θέλουμε να πούμε στις ελληνικές αρχές είναι ... να επιταχύνουν άμεσα την εξυγίανση», υπογράμμισε και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αντιδράσουν άμεσα «γιατί δεν είναι η Κομισιόν που ασκεί πιέσεις στην ελληνική οικονομία...αλλά οι αγορές».
#Κυβέρνηση Καραμανλή #Καραμανλής Κώστας #Ελληνική Οικονομία #Επιτήρηση #Ασφαλιστικό #Συνταξιοδοτικό #ΝΔ #Νέα Δημοκρατία #Προϋπολογισμός #Ελλείμματα
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: