20/01/2009 - |
Μήνυμα προς όσους κινδυνολογούν για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ έστειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.
Παράλληλα δήλωσε βέβαιος ότι με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και τις επικείμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
“Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση… Οι Κασσάνδρες κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους και προβλέπουν ότι η Ελλάδα είτε θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ είτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Κάνουν λάθος και πάλι. Η Ελλάδα έχει τη βούληση, έχει το σχέδιο, έχει την αποφασιστικότητα, όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση. Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν και πάλι”, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα του χθεσινού ΕΚΟΦΙΝ.Μετά την παρθενική του εμφάνιση σε συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ο κ. Παπαθανασίου:
– Επέμεινε στη γραμμή ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερες από αυτές που εκτιμά η Κομισιόν και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να κρίνονται αυτόνομα, αλλά σε σύγκριση με αυτές των άλλων χωρών της περιοχής του ευρώ. “Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε μόνο χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερο έλλειμμα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο της Ευρωζώνης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.
– Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, για το οποίο τόνισε ότι “βασίζεται σε υγιείς βάσεις”, και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας ή κατάρρευσης. “Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας έχει ξεκινήσει και αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της Επιτροπής”.
– Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και πολλές ακόμη χώρες της Ευρωζώνης, θα παραβιάσουν το σύμφωνο σταθερότητας, έδωσε το στίγμα του κλίματος που επικράτησε στο ΕΚΟΦΙΝ, λέγοντας ότι “η ευελιξία που παρέχει το αναθεωρημένο σύμφωνο επιτρέπει τη διόρθωση των ανισορροπιών χωρίς αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία”.
ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 200 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Οι υπουργοί Οικονομικών βασίζουν τις ελπίδες τους για έξοδο από την κρίση στο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση της οικονομίας της Ε.Ε., όμως αυτή η μαζική δημοσιονομική παρέμβαση (τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς) θα εκτοξεύσει το χρέος της Ευρωζώνης στο 75,8% του ΑΕΠ της περιοχής το 2010 από 72,7% φέτος και 68,7% το 2008. Θεωρητικά, το “πλαφόν” για το δημόσιο χρέος βάσει του συμφώνου σταθερότητας είναι το 60% του ΑΕΠ, με την Ιταλία και την Ελλάδα να εμφανίζουν μακράν το μεγαλύτερο χρέος (αγγίζει στην περίπτωση της Ελλάδας και ξεπερνά στην Ιταλία το 100% του ΑΕΠ).
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θέλησαν πάντως να στείλουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποκλίσεις από τη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία του συμφώνου σταθερότητας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και αμέσως μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα κάνουν το παν για να μειώσουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Το μήνυμα αυτό απευθύνεται κυρίως στις αγορές, που έχουν τρομάξει από τα τεράστια ελλείμματα πολλών χωρών της Ευρωζώνης, από τη συσσώρευση χρεών και φυσικά από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας, που δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από ανάλογες κινήσεις για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
“Πρέπει να διακηρύξουμε τη δέσμευσή μας ότι θα μειώσουμε τα δημόσια ελλείμματα το συντομότερο δυνατό”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Καλούσεκ, ο οποίος προήδρευσε του ΕΚΟΦΙΝ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, τα 12 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με δημόσιο έλλειμμα που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική ρήτρα του συμφώνου σταθερότητας.
#Παπαθανασίου Γιάννης #Νέα Δημοκρατία
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: