ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Κρις Σπύρου : «Είμαι περήφανος για τις επιλογές Παπανδρέου»

Οι Έλληνες ομογενείς δεν έχουν μόνον απόψεις για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι, είτε από το προσκήνιο είτε από το παρασκήνιο. Ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, συμμετέχει με τον τρόπο του στα πολιτικά δρώμενα της γενέτειρας.
17/01/2015 |   

Οι Έλληνες ομογενείς δεν έχουν μόνον απόψεις για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι, είτε από το προσκήνιο είτε από το παρασκήνιο. Ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, συμμετέχει με τον τρόπο του στα πολιτικά δρώμενα της γενέτειρας. 

Διορατικός και με μεγάλη εμπειρία στα δημοσιονομικά, αφού, εκτός όλων των άλλων,  διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βρίσκεται πάντα μέσα στα στην αιχμή των πολιτικών γεγονότων.

Δημοκρατικός στις πεποιθήσεις του, ήταν φυσικό να βρεθεί κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του.

Τον συναντήσαμε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, την οποία επί των ημερών του αναβάθμισε  σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ευρώπης, βραβευθείσα από την Ακαδημία Αθηνών, το 2014.

Ξεκινήσαμε τη συνέντευξη ζητώντας την άποψή του για τις εκλογές. «Θα φθάσουμε στο παρόν από το …παρελθόν», είπε και πρόσθεσε πως στον προεκλογικό αγώνα, στον οποίο συμμετέχει και το νεοσυσταθέν ΚΙΝΗΜΑ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, «πολύς λόγος γίνεται για την οικονομία και αυτό είναι φυσικό. Περάσαμε πέντε χρόνια δύσκολα, με θυσίες και ήδη φαίνεται ότι μπαίνουμε, επιτέλους,  σε πορεία εξόδου από την κρίση».

Ρωτήσαμε τι πιστεύει ότι βοήθησε στην θετική αυτή εξέλιξη.

«Βασικός παράγοντας πέραν από τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, όσο προχώρησε, η Κυβέρνηση, θα έλεγα η σωτηρία για την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έρχεται από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να "κόψει" χρήμα, όπως κάνει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Και με αυτό το χρήμα να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή οικονομία».

Αυτό κάτι μας θυμίζει, κ. πρόεδρε…

«Έχετε δίκιο. Πρέπει να σας πω, ότι η λύση αυτή ήταν κάτι που το είχε πει και το είχε προτείνει o Γιώργος Παπανδρέου στους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρώτη συνάντηση κορυφής, που οι ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν  για να  συζητήσουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και σε όλη την ευρώπη».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι από το 2010 ζητούσε «κούρεμα» του χρέους…

«Δεν σας λέω αυτό. Σας μιλώ για την σωστή συνταγή που θα έκανε καλά τον άρρωστο, την ευρωπαϊκή οικονομία.  Όχι για ημίμετρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει στους συναδέλφους του να κάνουν ό,τι έκανε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στους ομολόγους του ότι έπρεπε να θεωρήσουν την κρίση ευρωπαϊκή κρίση όχι κρίση των διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όπως ακριβώς στην Αμερική η κρίση της Καλιφόρνια, του Οχάϊο, του Μίτσιγκαν κ.α. ήταν κρίση της Αμερικής.

Επειδή, λοιπόν, η κρίση στην Ευρώπη ήταν ακριβώς ολόιδια με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μετά τα 8 χρόνια Μπους, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ίδιο φάρμακο. Ίδια αρρώστια χρειάζεται ίδια φαρμακευτική αγωγή! Αυτή που πρότεινε ο Ομπάμα, και παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, υιοθέτησε η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και ο πρόεδρός της ο κ. Μπερνάκι. Με τη διαφορά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν άκουσαν τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν κατάλαβαν το θέμα.  Εφήρμοσαν, έτσι, το Ρεπουμπλικανικό μοντέλο».

Τι θα άλλαζε εάν είχαν ακούσει οι Ευρωπαίοι την πρόταση Παπανδρέου;

«Χαίρομαι για την ερώτηση. Ο Ομπάμα, στην Αμερική, εφήρμοσε το δικό του, το δημοκρατικό μοντέλο με την συνδρομή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, η ανάπτυξη στην Αμερική είναι κοντά στο 5%!  Οι διάφορες Πολιτείες που ήταν σε πτώχευση το 2008, σήμερα έχουν κάθε χρόνο πλεονάσματα και η ανεργία στην Αμερική από το 11% που την παρέδωσε ο Μπους, είναι στο 5.5% τώρα. Το 2014 σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν στην Αμερικανική αγορά!  Στις «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης, που η Μέρκελ με το Σαρκοζί επέβαλαν το δικό τους (ρεπουμπλικανικό) μοντέλο, είναι κάτω από το μηδέν!»

Νιώθετε δικαιωμένος στην αρχική σας πρόταση;

«Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα δηλαδή, λέει τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ευρώπης στον Ντράγκι "κάνε αυτό που έκανε ο Ομπάμα. Κάνε αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη συνάντηση Κορυφής και σταματείστε να σπρώχνετε το τρένο με την πλάτη! Ρίξτε κάρβουνο στη μηχανή του ή δεν θα φύγει ποτέ από το σταθμό!"»

Πώς σχολιάζετε το σχετικό δημοσίευμα των Νιου Υόρκ Τάιμς;

«Ναι, στην πρώτη σελίδα και σε μία δεύτερη μέσα, οι  ΝΥΤ μας εξηγούν το πως  ο κ. Ντράγκι σχεδιάζει να αντιγράψει την μέθοδο του Ομπάμα και  του Μπερνάκι (σ.σ. Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας Αμερικής) που από τότε, ο Γ. Παπανδρέου τους μετέφερε τα μαντάτα στην πρώτη Συνάντηση Κορυφής. Τώρα θα κάνει το ίδιο σχέδιο για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομικής κατάστασης. Δεν υπήρχε άλλη λύση και άλλο φάρμακο από αυτό που τους είχε προτείνει ο Παπανδρέου  τότε, όπως δεν υπήρχε και άλλο φάρμακο όπως είπε στους Ρεπουμπλικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, που ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την οικονομική καταστροφή που επέφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα 8 χρόνια διακυβέρνησης Τζόρτζ Μπους.

Το πρόβλημα, κύριε Μαλασπίνα, και ήταν και είναι ευρωπαϊκό και αυτό το ομολογούν πλέον όλοι!  Αλλά ο εγωισμός και η φιλοσοφία της στέρησης και της καθυστέρησης, της αέναης λιτότητας, φέρνουν τα αποτελέσματα τα οποία βιώνει σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι υπερήφανοι οι "Ρεπουμπλικάνοι" της Ευρώπης για την σημερινή κατάσταση των ευρωπαίων νέων; Γιατί να μην είναι σήμερα η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία,  όπως είναι π.χ. το Ντιτρόιτ - η πιο ιστορική πόλη της Αμερικής, που είχε πέσει σε πτώχευση και βγήκε από αυτήν χάρις στο πρόγραμμα Ομπάμα;

Οι τράπεζες, αν γινότανε αυτό, όλες οι τράπεζες της Ευρώπης, θα ήταν όπως είναι σήμερα της Αμερικής και θα είχαν ξεπληρώσει πίσω στην Κεντρική Τράπεζα όλα όσα θα είχαν λάβει για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αλλά στην Ευρώπη οι ηγέτες αποφάσισαν να κόψουν το δένδρο με το ψαλίδι όχι με το τσεκούρι! Και τώρα αναρωτιούνται γιατί δεν έχουμε ξύλα για το τζάκι να ζεσταθούμε!»

Ρωτήσαμε πως φτάσαμε έως εδώ. Τι πιστεύει ότι φταίει.

«Κοιτάξτε, ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο, με το ερώτημά σας. Το κεφάλαιο των ευθυνών. Για να τοποθετηθώ πολιτικά, πρέπει να εντοπίσουμε ποιό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για το τι μας ώθησε στην ουσιαστική χρεοκοπία. Κατά την άποψή μου, το κρίσμο ερώτημα είναι το ακριβές ύψος του ελλείμματος κατά το τελευταίο έτος της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή. Σας θυμίζω ότι στο "ντιμπέιτ" των εκλογών του Οκτώβρη 2009, είχε ρωτήσει τον τότε πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή ο Γιώργος Παπανδρέου, πόσο ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο κ. Καραμανλής είχε απαντήσει: 4,5%. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο κ. Παπανδρέου μία-δύο μέρες αργότερα, ρώτησε τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, το ίδιο ερώτημα. Πόσο ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο κ. Προβόπουλος του αποκάλυψε ότι ήταν 10%».

Στο ερώτημά μας πως αντέδρασε ο κ. Παπανδρέου ο Κρις Σπύρου μας είπε:

«Περιμένετε να σας πω ολόκληρη την ιστορία, για να έχουμε μια πλήρη άποψη του τι ακριβώς συνέβη. Λοιπόν, έχει σημασία να σας πω ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός πλέον έφθασε στις Βρυξέλλες, το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 16%!»

Επαναφέραμε το ερώτημα.

«Βιάζεσθε και σας δικαιολογώ. Θα σας απαντήσω, λοιπόν, ότι αυτό ήταν το ΛΑΘΟΣ του Γιώργου Παπανδρέου. Ότι, δηλαδή, από ευγένεια υποθέτω, δεν έκανε μια συνέντευξη Τύπου να καταγγείλει τα γεγονότα. Ότι, δηλαδή ο πρωθυπουργός του έλεγε δημοσίως ότι το έλλειμμα ήταν 4,5%, την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το ανέβαζε 10% ενώ αυτό ήτανε στην πραγματικότητα στο 16% κάτι που ο κ. Καραμανλής γνώριζε και ο κ. Προβόπουλος όφειλε να ξέρει όταν ρωτήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου».

Αυτή η αποκάλυψη  που κάνει ο κ. Σπύρου στην ΡΗΡ, είναι πολύ σημαντική. Εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ιδιαίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όταν συνάντησε τον κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, εξεμάνη: "Αυτό είναι αίσχος", φέρεται να του είπε, αφού το έλλειμμα της Ελλάδος ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο που επέτρεπε η ΕΕ (3,5%).

Στη συνέχεια ο κ. Σπύρου εξηγεί πως σ΄αυτό το κλίμα της "αγανάκτησης" των Ευρωπαίων ηγετών, ήταν καταδικασμένη κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς και πως «το μνημόνιο δεν ήταν πλέον καλή ή κακή επιλογή, ήταν μονόδρομος για να μην χρεοκοπήσει η χώρα!»

«Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου», συνεχίζει ο κ. Σπύρου, «δεν κατέθεσε τα όπλα. Ζήτησε να εγκριθούν οι όροι του μνημονίου από την ελληνική Βουλή. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, λέει στην ΡΗΡ,  ότι παλαιοί και νέοι γενίτσαροι του κόμματός του τον απέτρεψαν να κάνει συζήτηση επικύρωσης του μνημονίου στη Βουλή και να προκαλέσει δημοψήφισμα επικύρωσης από το λαό. Του επέδωσαν τελεσίγραφο "Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει".  Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ήταν "περιπάτει" ή καταστροφή της γενέτειρας. Εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που επέλεξε να σωθεί οικονομικά η ελληνική πατρίδα παρά η πολιτική του καριέρα.

Αυτή, κύριε Μαλασπίνα, είναι η ιστορία και η συζήτηση  πρέπει να γίνεται βάση γνώσης όχι βάση άποψης.  Και δέχομαι όποια συζήτηση, με όποιον, βάση γνώσεων και όχι απόψεων. Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και να ξέρετε η ΡΗΡ επιτελεί σημαντικό έργο για την ενημέρωση της ομογένειας».

#panhellenicpost.com #Μαλασπίνας Χρήστος #Chris Spirou
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: