ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Σύμφωνοι Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου για έκδοση ευρωομολόγου

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τη Γερμανία ωστόσο να συνεχίζει να απορρίπτει τα σενάρια αυτά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση έναντι των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που συντελούνται αυτή την περίοδο σε βάρος της Ελλάδας.
03/02/2010 | 

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τη Γερμανία ωστόσο να συνεχίζει να απορρίπτει τα σενάρια αυτά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση έναντι των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που συντελούνται αυτή την περίοδο σε βάρος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός υποστήριξε ότι «πίσω από την Ελλάδα είναι και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και γι' αυτό το ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα της Ευρωζώνης», σε μία προσπάθεια επιμερισμού των ευθυνών για την κατάσταση που βιώνει η χώρα.

Πάντως, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται πως περισσότερο προκάλεσαν αναταραχή στην ελληνική αγορά ομολόγων, παρά ηρεμία. Αν και η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, υποχωρούσε το πρωί έως και τις 327 μονάδες βάσης από 341 μονάδες που ήταν τη Δευτέρα, το μεσημέρι έφτασε μέχρι και τις 355 μονάδες και διατηρήθηκε στην περιοχή αυτή. Επίσης, η φυγή των επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα ήταν μαζική, καθώς οι ρευστοποιήσεις έφτασαν το 1,07 δισ. ευρώ, όταν οι αγορές ανήλθαν στα 574 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα επίπεδα αυτά του spread και αναφερόμενος στην πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου, σημείωσε ότι είναι μία πρόταση που έχει τεθεί και πως εφόσον προχωρήσει η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πληρώσει κάτι παραπάνω για να μη σηκώσουν το βάρος των ευρωομολόγων χώρες όπως η Γερμανία. Αυτό όμως το «κάτι παραπάνω» θα ήταν πολύ λιγότερο από το σημερινό spread που πληρώνει η Ελλάδα και «θα πήγαινε σ' ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, που θα χρησιμοποιούσε η Ευρώπη για συγκεκριμένες ανάγκες».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το ευρωομόλογο δεν μπορεί να το προωθήσει η Ελλάδα, γιατί θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία της χώρας να δανειστεί, υποστήριξαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός δήλωσε σχετικά με το θέμα αυτό, πως «είναι προφανές ότι μία τέτοια λύση είναι χρήσιμη και αν έρθει στο τραπέζι θα τη στηρίξουμε», αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ομως, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί, αλλά «όχι της συλλογικής ανάληψης της ευθύνης και εδώ μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση γενική ότι η Ευρωζώνη έχει αυτό το μειονέκτημα», χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα της Ευρωζώνης ως «ατελές».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κοινό ομόλογο της Ευρωζώνης, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκουίντο Βεστερβέλε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ανέφερε πως «νιώθουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ελλάδας να μπορέσει να υπερβεί την κρίση».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόουτερ Μπος, δήλωσε «πεπεισμένος» πως η Ελλάδα μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, αλλά επισήμανε ότι αν αυτό δεν γίνει, θα δημιουργηθεί ένα «φαινόμενο ντόμινο» από τις αγορές, με πιέσεις προς Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία κατά σειρά.

Αλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η Ελλάδα βιώνει ένα «προφανές κερδοσκοπικό παιχνίδι, στο οποίο είναι ένα πιόνι, το οποίο βρίσκεται σε ένα παίγνιο που αφορά και το ευρώ», ενώ σημείωσε ταυτόχρονα ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης που αντανακλάται στην Ελλάδα, δεν της επιτρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιθυμεί να προωθήσει συνολικά.

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας, δηλώνοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο των δανειστών της και των άγριων ανέμων των διεθνών αγορών». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, που δεν αφορά μόνο εμάς» και επισήμανε ότι «το οξύμωρο είναι ότι η τύχη μας ορίζεται μεταξύ άλλων από αποφάσεις οίκων αξιολόγησης, πολλές φορές και κερδοσκοπικών οίκων».

kathimerini
ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.