West Capella, Seadrill Limited | |
Η γαλλική εταιρεία Total τηρεί το χρονοδιάγραμμα για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι το γεωτρύπανο West Capella ξεκίνησε το απόγευμα την πορεία του για την Κύπρο. Το γεωτρύπανο βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο αγκυροβόλιο-λιμένα της Τενερίφης.
Aναμένεται ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και θα μπει στην Μεσόγειο.Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση δέσμευσε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης, την περιοχή γύρω από το τεμάχιο 11.
Με τη NAVTEX 240/17, η Λευκωσία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η TOTAL για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ενώ αρχικά η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωράει κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές δηλώσεις, αλλά και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την γεώτρηση θα πραγματοποιήσει το πλοίο «West Capella», ενώ τα διερχόμενα πλοία καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από την δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή, για λόγους ασφαλείας.
Οι συντεταγμένες, εντός των οποίων θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, είναι οι εξής:
33°15’2.18″N 31°57’34.52″E
33°15’3.60″N 32° 1’47.79″E
33°11’30.72″N 32° 1’48.41″E
33°11’30.23″N 31°57’34.65″E
Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές παγκοσμίως για το 2017. Σύμφωνα με το Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός «SIGMA», γράφει στην ιστοσελίδα του ότι αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν προσπάθεια διασύνδεσης της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά με την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την κατασκευή αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του American Voice γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, αναφέρει πως η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν. Σε δηλώσεις του, ο πρώην πρέσβης Unal Cevikoz ο οποίος είναι πλέον επικεφαλής του Πολιτικού Κέντρου της ‘Αγκυρας (Ankara Policy Center), αναφέρει πως το βασικό ζήτημα είναι η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω των χωρικών υδάτων της Κύπρου. «Εάν το Κυπριακό πρόβλημα παραμείνει άλυτο, η κατασκευή του αγωγού θα παραμείνει ένα ερωτηματικό», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στο ίδιο δημοσίευμα, ο ειδικός σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου και μέλος της επενδυτικής εταιρείας της Τουρκίας TSKB, Μιχάτ Ρεντέ, επισημαίνει ότι η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην ισραηλινή ΑΟΖ και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών συμμάχων (Άγκυρας-Τελ Αβίβ), θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία ελκυστική στρατηγική. «Χάρη στη δύναμη της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους Έλληνες Κυπρίους», σημειώνεται.
#TOTAL #SeaDrill #West Capella
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: