Κεντροαριστερά | |
Με στόχο να επισημοποιηθεί η ώσμωση και να επιβεβαιωθεί η σύνθεση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και της ΕΔΕΜ που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, το συνέδριο της στο ΣΕΦ.
Το σημαντικότερο ερωτηματικό έγκειται στις διαθέσεις των συνιστωσών πολιτικών δυνάμεων του φορέα σχετικά με τον χαρακτήρα του νέου κόμματος – εάν θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός – μολονότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να «τελεσιδικήσει» στις συνεδριακές διαδικασίες των πολιτικών δυνάμεων, που συγκροτούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές Φθινόπωρο.Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λαμβάνει χώρα, πάντως, μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, για την οποία η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης για την πολυετή επιτροπεία, τα δυσβάσταχτα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και τη μη απόφαση για διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, οι όψιμες προσκλήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη για την συγκρότηση εντολής προοδευτικού μετώπου μετά το πείρας των Μνημονίων «ξυπνούν» τα αντι – συριζαϊκά αντανακλαστικά της ηγεσίας, αλλά και της εκλογικής βάσης του φορέα. Η μόνιμη επωδός της Φώφης Γεννηματά είναι πως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «επιστρέφοντας» έτσι την όποια πρόσκληση στον αποστολέα της. Ούτως ή άλλως, το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις των δύο κομμάτων αποκαλύφθηκε στον «ζωντανό» διάλογο στους καναπέδες του Μεγάρου Μαξίμου, όταν Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά αντάλλαξαν δηλητηριώδη βέλη για την κατάσταση στη χώρα.
Και εάν το «μέτωπο» απέναντι στις προσκλήσεις φιλίας του κ. Τσίπρα είναι σχεδόν καθολικό, οι εσωτερικές διαιρέσεις στην Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένουν και αναμένεται να σημαδέψουν τις εργασίες του επικείμενου Συνεδρίου. Οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης καθώς και ο Στέφανος Ξεκαλάκης είναι τρία στελέχη της νέας γενιάς, που αμφισβητούν τις προθέσεις της κυρίας Γεννηματά ότι, εννοεί το πραγματικό άνοιγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να δημιουργηθεί το νέο και το μεγάλο, που θα ανακαταλάβει την ηγεμονία στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Και οι τρεις αναμένεται να τοποθετηθούν την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, το Σάββατο και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον εάν θα αποφασίσουν να θέσουν προς το Σώμα του Συνεδρίου ακόμα και προς ψηφοφορία ζητήματα, που άπτονται του χαρακτήρα του κυοφορούμενου φορέα.
Διαφορετικό κεφάλαιο αποτελεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξακολουθεί να τηρεί διακριτές αποστάσεις από την κύρια πολιτική γραμμή της Χαρίλαου Τρικούπη, μολονότι η τελευταία δεν αποκλείει πλέον συγκυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, υπό τον όρο, πάντως, ότι το ποσοστό της θα είναι τέτοιο, που δεν θα παραπέμπει σε συμπλήρωμα της πιθανότατα πρώτης Νέας Δημοκρατίας. Το πρόσφατο Συνέδριο του think tank «Κύκλος Ιδεών», επιβεβαίωσε πως στον συγκεκριμένο χώρο παρατηρείται πλέον έντονη κινητικότητα, την ώρα, που ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να υπερτονίζει από τούδε και στο εξής τις πολιτικές του διαφορές με την Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει, όπως ο ίδιος ζήτησε την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου.
Ακόμη μία σημαντική στιγμή του Συνεδρίου αναμένεται να είναι η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος έτσι «ανταποδίδει» την προ δύο ετών παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο του Ποταμιού. Όπως προϊδεάζουν, πάντως, στενοί του συνεργάτες, οι διαφορές προσέγγισης ανάμεσα στα δύο κόμματα παραμένουν και η ομιλία του κ. Θεοδωράκη δεν συμβολίζει προς το παρόν τουλάχιστον μία νέα προσπάθεια σύγκλισης των δύο δυνάμεων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάσσεται παγίως υπέρ της δημιουργίας ενός καθαρού μεταρρυθμιστικού φορέα στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου.
Κατά τα άλλα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη «διαφημίζουν», μεταξύ άλλων, τις παρουσίες των Τάσου Γιαννίτση, Νίκου Χριστοδουλάκη, των ανεξάρτητων βουλευτών Χάρη Θεοχάρη και Γιώργου Καρρά, για τον οποίο οργιάζει η φημολογία ότι είναι προ των πυλών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των Γιώργου Σωτηρέλη και Πάνου Τσακλόγλου, επιχειρώντας να πείσουν πως η επιχείρηση διεύρυνσης της παράταξης είναι αδιάκοπη. Σημαντική στιγμή το δίχως άλλο και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος παγίως τάσσεται υπέρ της ενοποίησης του ευρύτερου Κεντροαριστερού χώρου.
Ούτως ή άλλως, επιτελείς της Χαρίλαου Τρικούπη προαναγγέλλουν ότι μετά το Συνέδριο η κυρία Γεννηματά θα επιχειρήσει εκ νέου επαφή αρχικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες επανέναρξης του διαλόγου για τον νέο φορέα επί τη βάση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.
Η «Ώρα Αποφάσεων» μάλλον δεν θα παραβρεθεί, αφού δεν προσεκλήθη ως πολιτική κίνηση, με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση να καλούνται με προσωπική πρόσκληση, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: