16/07/2003 | |
Εσφαλμένη πολιτικά χαρακτήρισε τη δράση της 17Ν ο καθηγητής Δ.Σκαρπαλέζος στη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης. Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος για την αθωότητα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. «Ευπατρίδη με εσωτερική ευγένεια» χαρακτήρισε το φερόμενο ως ηγέτης της 17Ν ο Κώστας Ζουράρις.
Ο καθηγητής, του οποίου η κατάθεση ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τρίτης, δήλωσε πεπεισμένος πως ο Γιωτόπουλος είναι αθώος, αφού τα στοιχεία σε βάρος του δεν τον έχουν πείσει, όπως είπε, για την εμπλοκή του συμφοιτητή του στη 17Ν.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο αρχηγός της 17Ν θα ήθελε να βάψει κόκκινο το σπίτι του στη μέση ενός χωριού που όλα τα σπίτια ήταν βαμμένα άσπρα. Πώς θα το έκανε αυτό;
»Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας άνθρωπος με τόσες απαιτήσεις στην αντίσταση, αν ήταν ο αρχηγός της 17Ν θα είχε ένα δίπλωμα οδήγησης με άλλο όνομα. Δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα περίφημα κλειδιά από τις δύο γιάφκες ήταν μέσα σε ένα καλαθάκι στο σπίτι του. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά», είπε.
O ίδιος χαρακτήρισε εσφαλμένο πολιτικά τον τρόπο δράσης της 17Ν, εκφράζοντας την άποψη ότι μετά την πτώση της Χούντας βασικός στόχος θα έπρεπε να ήταν η δημιουργία ενος αριστερού πόλου, ανεξάρτητου από τα υπάρχοντα κόμματα και όχι να ξεκινήσει μια ένοπλη δράση.
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όσο ήταν ενεργή η ΛΕΑ, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ένα ή περισσότερα ψευδώνυμα. Ειδικά για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο είπε ότι στη Γαλλία χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων τα ψευδώνυμα «Μισέλ» και «Θέμης».
Ο κ. Σκαρπαλέζος ανέφερε ότι μετά το 1975 δεν ξαναείδε πολλά από τα μέλη της ΛΕΑ, ανάμεσά τους και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, γεγονός που απέδωσε στο ότι ο ίδιος έκανε οικογένεια και παράλληλα ολοκλήρωνε τις σπουδές του.
Σχολιάζοντας τις προανακριτικές ομολογίες κατηγορουμένων είπε: «Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικό στοιχείο απολογίες που ελήφθησαν χωρίς δικονομικό τρόπο ή με το δέλεαρ του δέκα χρόνια φυλακή λιγότερο. Αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ.»
Για την ομολογία του Σάββα Ξηρού στον Ευαγγελισμό ο κ. Σκαρπαλέζος τόνισε: «Επί δικτατορίας υπήρξε άνθρωπος με κουράγιο που απαγόρευσε να μπει η αστυνομία στην εντατική. Τώρα έγινε κάτι ανεπίτρεπτο.»
Τέλος, επανέλαβε ότι την άνοιξη του 2002 ήλθε σε επαφή μαζί του κάποιος Άγγλος που του συστήθηκε ως ιστορικός και του ζήτησε στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.
Από την αίθουσα του δικαστηρίου απουσιάζει για μία ακόμη ημέρα ο Σάββας Ξηρός. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του προέδρου του δικαστηρίου, Μιχάλη Μαργαρίτη, όταν πληροφορήθηκε από σωφρονιστικό υπάλληλο την πρόθεση του κατηγορουμένου να μην παραστεί και πάλι: «Ε, ας έρχεται που και που να μας λέει μια καλημέρα»!
Ζουράρις: Σοβαρά πολιτικά κείμενα οι προκηρύξεις
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Κώστας Ζουράρις, ο οποίος χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «ευπατρίδη με εσωτερική ευγένεια και ευλάβεια σε όλα αυτά που ονομάζονται ελεύθερες προσωπικότητες».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε το επαχθές προνόμιο να είναι γιος ενός λαμπρού πατέρα, γεγονός που τον γαλούχησε στο να μην μπορεί να προσφύγει σε καταστάσεις ατομικής βίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζουράρι, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι το 1967, γαλουχήθηκε με μία αντίληψη που θέλει την αλλαγή ως αποτέλεσμα συλλογικής και παλλαϊκής κίνησης και όχι ατομικής βίας.
Αναφερόμενος στις ληστείες που διέπραξε η 17 Νοέμβρη, ο Κώστας Ζουράρις είπε: «Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ο Καραϊσκάκης, πώς έβρισκαν χρήματα; Οι ενέργειες αυτές ανήκουν μέσα στη μεγάλη πορεία των επαναστατικών διαδικασιών».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η 17 Νοέμβρη είναι μία επαναστατική οργάνωση αριστερής προέλευσης και ως τέτοια δεν χαρακτηρίζεται από αρχηγικά φαινόμενα, αλλά εντός της υπάρχουν προεξέχουσες προσωπικότητες.
Τέλος, για τις προκηρύξεις της οργάνωσης ο κ. Ζουράρις υποστήριξε ότι είναι σοβαρά πολιτικά κείμενα, τα οποία ωστόσο χρησιμοποιούν την «ξύλινη» γλώσσα της Αριστεράς. Όπως είπε, οι άνθρωποι που τα συγγράφουν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα κείμενα αυτά είναι συνήθως συλλογικά, με έναν τελικό επεξεργαστή.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την έναρξη της κατάθεσης του δημοσιογράφου Αντώνη Σκορδίλη, ο οποίος καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.
Ο κ. Σκορδίλης διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τον Γιωτόπουλο και πρόσθεσε ότι από τη μελέτη που έκανε στην υπόθεση θεωρεί ότι εναντίον του Γιωτόπουλου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες σκευωρίας.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.