«Πιο σημαντική από ποτέ προβάλλει η αναγκαιότητα το πολιτικό δυναμικό της χώρας να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών, προκειμένου να μην κυριαρχήσει η αντίληψη ότι αυτό ευθύνεται για τα προβλήματα της Ελλάδας και να μην γίνουν λύση στα αδιέξοδα οι εξωθεσμικές επιλογές».
Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φίλιππος Σαχινίδης.Τα Κόμματα, κατά τον πρώην Υπουργό, έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος στα χρόνια της κρίσης, να υποτιμήσουν την απαξίωση που έχει υποστεί η πολιτική στην συνείδηση των πολιτών. Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, ειδικά η Κεντροαριστερά και όλα τα Κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες. Ο κ. Σαχινίδης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, αναφέρθηκε και στην περίφημη «έξοδο» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως δεν είναι μία ενέργεια που προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί και να προσαρμοστεί με απώτερο στόχο της τη βελτίωση της οικονομίας.
Θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί διαρθρωτικές αλλαγές
Ο κ. Φιλ. Σαχινίδης, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές σημείωσε πως θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές αλλαγές από την κυβέρνηση, που να δείχνουν ότι πιστεύει πραγματικά στο πρόγραμμα που εφαρμόζει. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στο υψηλό επιτόκιο του 5ετους ομολόγου, συγκρίνοντάς το με αντίστοιχο που έλαβαν δύο ελληνικές εταιρείες, όπου κυμάνθηκε μεταξύ 3,1% και 3,5%. «Αυτό σημαίνει ότι για κάποιους ξένους επενδυτές, ήταν διατεθειμένοι να δώσουν φθηνότερα τα χρήματά τους στις εταιρείες, παρά στην ελληνική δημοκρατία, διότι εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για το πού πραγματικά πηγαίνει η χώρα, εάν πραγματικά έχει βάλει σε μία ρότα την οικονομία της κι αν έχει αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Είναι το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων, που δε μπορούμε να προδικάσουμε εάν ο ταξιδιώτης θα φτάσει τελικά. Είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα που θα μπορούσε να γίνει υπό ευνοϊκότερες συνθήκες».
«Τα μνημόνια δεν σκίζονται και ο μόνος τρόπος για να βγεις, είναι να διαμορφώνεις συνθήκες ικανοποιητικές για την οικονομία σου και να αποκαθιστάς την εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε ο κ. Σαχινίδης, προσθέτοντας ότι για να είναι οριστική η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.
Βασικά προβλήματα μπλοκάρουν τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η χώρα είχε βασικά προβλήματα να αντιμετωπίσει: τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, με μεγάλα ελλείμματα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και τον κλονισμό του τραπεζικού συστήματος, που δεν προήλθε μόνο από το PSI, αλλά και από το γεγονός ότι οι τράπεζες προέβησαν σε εκτεταμένο δανεισμό επιχειρήσεων με μεγάλα ρίσκα χωρίς να τα αξιολογήσουν σωστά.
Για το δημοσιονομικό, ο κ. Σαχινίδης παραδέχτηκε ότι η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αν και το χρέος παραμένει υψηλό. Θετικές είναι, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για εξασφάλιση της ελάφρυνσης του χρέους.
Για το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα, ανέφερε ότι έχει σχεδόν μηδενιστεί, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο παρά στην μείωση της κατανάλωσης εισαγόμενων αγαθώς και υπηρεσιών. Η αναδιάρθρωση ξεκίνησε, είπε, αλλά δεν έχει αποδώσει ακόμη την εξωστρεφή οικονομικά με παραγωγικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την σταθερότητα του χρηματοπιστικού συστήματος, απέδωσε μεγάλο μέρος της ευθύνης στις τράπεζες, που καθυστέρησαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να προχωρήσουν σε ενέργειες για να το ξεπεράσουν.
Μετά τον Οκτώβριο θα "τρέξουν" οι πολιτικές εξελίξεις
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Κεντροαριστέρα καλείται να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες και τους προβληματισμούς που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες, διαφορετικά δεν θα έχει πολιτικό αντίκρισμα.
«Τα Κόμματα δεν υπάρχουν για να αναπαράγεται ένα πολιτικό δυναμικό, υπάρχουν επειδή έχουν προτάσεις με τις οποίες πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Είναι τόσο σύνθετα τα προβλήματα αυτά, που τα Κόμματα έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος, να υποτιμήσουν την απαξίωση της πολιτικής στην συνείδηση των πολιτών. Οι πολίτες βλέπουν μία χώρα που μπήκε στα μνημόνια μαζί με άλλες τρεις, αλλά μόνο μία παραμένει σε μνημόνιο, μόνο μία είχε ύφεση 10 χρόνια και δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της και να κτίσει τις προϋποθέσεις που θα δίνουν όραμα και προοπτική, ειδικά στη νέα γενιά» σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και συνέχισε: «Είναι εύλογο, να καταλήξουν οι πολίτες στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τα Κόμματα και το πολιτικό δυναμικό. Αν καταλήξουμε να είναι αυτή η κυρίαρχη αντίληψη, μετά οι εξωθεσμικές επιλογές θα φαντάζουν ως λύση για τη χώρα και τα αδιέξοδα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να έχει ως αφετηρία ότι η πολιτική έχει απαξιωθεί στην συνείδηση των πολιτών και θα πρέπει να προσπαθήσουν όλα τα Κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό να αποκαταστήσουν την πολιτική στην συνείδηση των πολιτών».
Καταλήγοντας, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι πιο γρήγορες μετά τον Οκτώβριο που ξεκινά η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, ενώ για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η δράση της μέσα από νέους τομείς, όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, την αναδιάρθρωση της παραγωγής και την στήριξη όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.
#akroama.gr #Σαχινίδης Φίλιππος #ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!: