Κυβέρνηση λαθροχείρων | |
Βαρύτατες ευθύνες για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I από την κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens επιρρίπτει σε συνολικά τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Στέλιος Κωσταρέλλος.
Στην – περίπου 250 σελίδων – πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, όπου και διατυπώνει το σκεπτικό βάσει του οποίου κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, και άλλοι 17 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ο κ. Κωσταρέλλος εξακοντίζει βέλη προς τους τότε υπουργούς Προκόπη Παυλόπουλο (Εσωτερικών) και Βύρωνα Πολύδωρα (Δημόσιας Τάξης) καθώς και στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη (αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών), λέγοντας εν πολλοίς ότι αν είχε τη δυνατότητα, πέρα και πάνω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα τους έστελνε στο εδώλιο για κακουργηματική απιστία σχετική με την υπηρεσία.
Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν φείδεται οξύτατων εκφράσεων και αιχμών, καταλήγοντας ότι οι πράξεις των συγκεκριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν επιβλαβείς για το Ελληνικό Δημόσιο, ελαττώνοντας την περιουσία του κατά 147,8 εκατ. ευρώ.Είναι ενδεικτικό το ακόλουθο απόσπασμα του κειμένου που υπογράφει ο κ. Κωσταρέλλος: «Η από 29/03/2007 Τροποποίηση 5 και η από 29/10/2008 Τροποποίηση 7 της σύμβασης 020 Α/03, που υπογράφηκαν αντίστοιχα από τους τότε υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών Βύρωνα Πολύδωρα και Προκόπη Παυλόπουλο και της εταιρείας SAIC, ήταν επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο (…). Αλλά και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που έχοντας υπόψη την 5η και την 6η τροποποίηση της σύμβασης και τα αναφερόμενα στα πρωτόκολλα ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής των υποσυστημάτων 1-7 της ΕΕΠΠ, αλλά αγνοώντας παντελώς τις σχετικές εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων, ενέκρινε με την από 16/02/2009 απόφασή του τα προαναφερόμενα (εισηγητικά) Πρωτόκολλα Παραλαβής και παρελήφθη το Σύστημα Υποστήριξης Διοίκησης και Λήψης Αποφάσεων του CDSS, προέβη (και αυτός) σε ζημιώδη διαχειριστική πράξη για το Ελληνικό Δημόσιο, από την οποία επήλθε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας (…)».
Και συμπληρώνει: «Συνεπώς, ανεξαρτήτως της συνδρομής ή μη του υποκειμενικού στοιχείου στα πρόσωπα των ανωτέρω υπουργών, το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί από τη διαδικασία αυτή, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελέστηκε κατά τα αντικειμενικά της στοιχεία η πράξη της κακουργηματικής απιστίας, σχετικής με την υπηρεσία (…)».
Ο εισαγγελικός λειτουργός καθιστά βεβαίως σαφές ότι δεν μπορεί να εξετάσει τον δόλο των υπουργών, πλην όμως κρίνει πως έλαβαν τις επίμαχες αποφάσεις υπό τη «φορτικότητα» και την «πειθώ» των κατηγορουμένων, υπαλλήλων τόσο της SAIC όσο και της Siemens. Λέει, με άλλα λόγια, ότι υπέκυψαν στις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκήθηκαν.
Σε σχέση με το διά ταύτα της πρότασης, το οποίο έγινε γνωστό στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στα πρόσωπα που κρίνεται πως πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη συγκαταλέγονται οι: Μίκαελ Κουτεσνρόιτερ, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, Διονύσης Δενδρινός, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Ελευθέριος Λώλος, Αλέξανδρος Λέτσας, Γιώργος Καλδής, Εμμανουήλ Βαρδάκης.
Ο αντεισαγγελέας προτείνει μεταξύ άλλων να καταργηθούν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, του 2009, για το αδίκημα της απάτης (τον παραπέμπει μόνο για ενεργητική δωροδοκία), αλλά ζητεί να διατηρηθεί σε ισχύ το πλέον πρόσφατο ένταλμα σύλληψής του.
tovima.gr
.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.