07/05/2008 | |
Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα περιβαλλοντικά ζητήματα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με το μήνυμά του προς το συνέδριο Athens Summit 2008 για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια.
Παράλληλα έδωσε τις βασικές γραμμές του προγράμματος του για μια πράσινη οικονομία, με έμφαση στην οικολογική γεωργία και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής :
Το Συνέδριο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία πολύ κοντά στη στιγμή της μεγάλης κρίσης.
Η κλιματική αλλαγή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση σε πλανητικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις της αφορούν ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι μόνον οικολογικές, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Είναι οικονομικές, βαθύτατα κοινωνικές και σίγουρα πολιτικές.
Η κλιματική αλλαγή παράγει νέες ανισότητες, τόσο ανάμεσα στις χώρες, όσο και ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται διαφορετικά στην ίδια χώρα. Οι συνέπειές της πλήττουν ιδιαίτερα τις αδύνατες κοινωνικές κατηγορίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Μεσόγειος και η Ελλάδα αναμένεται επίσης να υποφέρουν
αναλογικά περισσότερο.
Το φαινόμενο αυτό μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα καταναλωτικά πρότυπα.
Σήμερα είναι πια προφανές ότι αναλυτικά μοντέλα και νοοτροπίες που έρχονται από το παρελθόν, έχουν εξαντλήσει πλήρως τις δυνατότητές τους να δώσουν λύσεις στο παρόν και για το μέλλον.
Σήμερα ξέρουμε ότι μέχρι το 2030, οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, αναμένεται να είναι 50% μεγαλύτερες από σήμερα. Ξέρουμε ότι οφείλουμε να μειώσουμε κατά 50% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, για να αποφευχθούν σοβαρές αλλαγές στο κλίμα της Γης. Και ξέρουμε ότι αυτές οι δύο απαιτήσεις, που από πρώτη ματιά φαίνονται αντιφατικές, πρέπει να υπηρετηθούν ταυτόχρονα.
Σήμερα ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που μπορεί να παράξει η δράση της οργανωμένης τρομοκρατίας.
Ξέρουμε ότι το κόστος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και στην κοινωνία, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης αυτών των επιπτώσεων -και τελικά θα αποδειχτεί δυσβάστακτο τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την κοινωνική συνοχή.
Σήμερα ξέρουμε, ακόμη, ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καλπάζουσα διατροφική κρίση. Η τεράστια αύξηση των τιμών των τροφίμων, απειλεί με λιμό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες -ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Το γεγονός αυτό προσθέτει έναν ισχυρό παράγοντα αποσταθεροποίησης στη δύσκολη εξίσωση της παγκόσμιας ασφάλειας: τα σύνορα δεν θα σταματήσουν τους πεινασμένους και η πίεση στο διεθνές status quo θα καταστεί ασφυκτική, αν δεν πετύχουμε να αναστρέψουμε την εξέλιξη που διαφαίνεται.
Η εξωτερική πολιτική μας, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική, οφείλει πλέον να περιλαμβάνει σταθερά στις αναλύσεις της αυτήν την παράμετρο.
Αλλά ακόμα και στην καρδιά του «πρώτου κόσμου», στην ίδια την ΕΕ, τα φτωχά και... πρώην μεσαία στρώματα δυσκολεύονται ήδη, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της ηπείρου μας, να αντιμετωπίσουν το ολοένα αυξανόμενο κόστος της διατροφής τους.
Έχουν όλα αυτά σχέση με την κλιματική αλλαγή; Πιθανότατα ναι. Ήδη, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η μαζική στροφή στην παραγωγή βιοκαυσίμων (μια από τις λύσεις που είχαν επιλεγεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), στέρησε πολύτιμες γαίες από την καλλιέργεια τροφίμων και συνέβαλε έτσι σημαντικά στην αλματώδη αύξηση της τιμής τους. Και επιπλέον: μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της κρίσης, βρίσκουν ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους οι βιομηχανίες των μεταλλαγμένων, των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, με το επιχείρημα ότι η αυξημένη παραγωγικότητά τους θα λύσει το πρόβλημα.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη πολυσύνθετη πρόκληση.
Και οι απαντήσεις μας πρέπει να προκύψουν από μια ολιστική αντιμετώπιση, που θα συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους και θα έχει ως πρώτο κριτήριο τον άνθρωπο.
Σήμερα, τα ξέρουμε πια όλα. Το ελαφρυντικό της άγνοιας δεν αναγνωρίζεται σε κανέναν. Κανένας δεν είναι αθώος για τα δεινά που φέρνει στην ανθρωπότητα ένα τυφλό και άδικο μοντέλο ανάπτυξης, που αποθεώνει το κέρδος και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του.
Τώρα, είναι η ώρα να δράσουμε. Να κάνουμε επειγόντως ότι χρειάζεται, με θάρρος και αποφασιστικότητα, για να αλλάξουμε ριζικά το παρωχημένο αναπτυξιακό μας πρότυπο.
Η προτεραιότητα αυτή είναι ακόμα πιο επείγουσα για την Ελλάδα.
Αν η χώρα μας δεν ξεκολλήσει από τη μονοδιάστατη αντίληψη που θεωρεί την ανάπτυξη συνώνυμη με τα μεγάλα έργα και τις υποδομές, αν δεν συνδυάσει τις δράσεις αυτές με την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος ως βασικού κεφαλαίου και συγκριτικού της πλεονεκτήματος, αν δεν επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, θα υποθηκεύσουμε οριστικά το μέλλον της χώρας.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μας είπαν ότι εφαρμόζουν μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Λίγες μέρες μετά η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων.
Μας είπαν ότι έχουν απαντήσει στις αιτιάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα Ηνωμένα Έθνη τους διέψευσαν, αποβάλλοντας την Ελλάδα από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Εμείς, οι σοσιαλιστές, πιστεύουμε σε μια σχεδιασμένη, μακρόχρονη πολιτική για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή απομάκρυνση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης. Σε μια πολιτική με πρώτο κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εμείς προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την «πράσινη οικονομία», που θα βασίζεται σε καθαρές πηγές ενέργειας, θα αναπτύσσει δεξιότητες στους ανθρώπους της πάνω στις νέες τεχνολογίες και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χρειάζονται νέοι έξυπνοι τρόποι για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τη φύση και το κλίμα της χώρας μας, τις δεξιότητές μας. Έχουμε ένα φυσικό περιβάλλον από τα ομορφότερα στον κόσμο και εξάγουμε πολλούς Έλληνες επιστήμονες. Αυτά τα δύο είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας «πράσινης οικονομίας».
Πρέπει να μειώσουμε την επιβάρυνση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας νέες πρακτικές που χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και νερό, που αξιοποιούν κατά το δυνατόν ανανεώσιμες πηγές, που εκπέμπουν λιγότερα απόβλητα και ρύπους. Για όλα αυτά, τώρα αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες. Και η χώρα μας έχει μείνει πίσω, ενώ θα μπορούσαμε να πρωταγωνιστούμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να γίνουμε πρωτοπόροι με στόχους και προτεραιότητες.
Ανάπτυξη πράσινης οικονομίας είναι η πρόβλεψη για την εκπαίδευση των τεχνικών, η ενίσχυση εγχώριων μονάδων κατασκευής, η ανάπτυξη προτύπων για την εγκατάσταση σε μεγάλη και μικρή κλίμακα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ανάπτυξη πράσινης οικονομίας είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που απαιτείται για να κλείσουμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, για να αποκαταστήσουμε τους χώρους και να εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας.
Ένα μεγάλο στοίχημα είναι και ο γεωργικός τομέας.
Θέλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα να κατακτήσουν αγορές και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων καταναλωτών.
Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη μιας οικολογικής γεωργίας συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξη μιας άλλης «πράσινης» βιομηχανίας, του τουρισμού. Ποιοτικός τουρισμός απαιτεί ποιοτικό περιβάλλον και γεωργία. Απαιτεί σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα του τόπου, υψηλή ποιότητα υποδομής και εγκαταστάσεων και ανθρώπινο δυναμικό με εξειδίκευση και γνώσεις.
Ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας σημαίνει την υιοθέτηση προτύπων και την εξαφάνιση του στιγμιαίου πλουτισμού.
Σημαίνει ανάπτυξη και έξυπνη εφαρμογή της τελευταίας λέξης της επιστήμης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πρώτων υλών και με ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Σημαίνει επένδυση στην έρευνα σε τομείς όπως οι καινοτόμες τεχνολογίες χρήσης ενέργειας, οι φιλοπεριβαλλοντικές μεταφορές, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βιοτεχνολογία, οι τεχνικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, οι νέες τεχνολογίες μείωσης των υγρών και αερίων ρύπων και οι τεχνικές προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Για όλα αυτά, εμείς, οι σοσιαλιστές ξέρουμε ότι χρειάζεται η ενεργή παρουσία του κράτους.
Ενός κράτους που θα διαμορφώνει στόχους, κανόνες και κίνητρα, και θα πραγματοποιεί τις αναγκαίες αναπτυξιακές επενδύσεις, και στην έρευνα και στην παραγωγή.
Ενός κράτους που θα σχεδιάζει όλες τις πολιτικές του με κυρίαρχο τον πράσινο κανόνα.
Ενός κράτους που θα σέβεται και θα εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες που αφορούν στην περιβαλλοντική πολιτική.
Ενός κράτους που θα πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της σταθερότητας και της ασφάλειας του πλανήτη από τις νέες απειλές που συνιστούν η κλιματική αλλαγή και η οξύτατη κρίση στην αγορά τροφίμων.
Ενός κράτους που θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης παγκόσμιας κοινότητας.
.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.