ΠΛΑΤΩΝΑΣ : «Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου»
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Γεωργίου Ανδρέας : Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον δικαίωσε στην προσφυγή κατά του Δημοσίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη, αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη, αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015.

Ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος λόγω φερόμενης κατοχής θέσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην ΕΛΣΤΑΤ, αποτυχία συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για δέκα μήνες, και δημοσιοποίηση εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και ήταν αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τα υπόλοιπα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η επανέναρξη της διαδικασίας ενώπιον του ΣτΕ αποτελεί κατάλληλη επανόρθωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Ανδρέα Γεωργίου και δεν επιδίκασε καμία υλική αποζημίωση.

Η υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα η απόφαση αφορά αίτημα που ζητά προδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία υποβλήθηκε από τον Ανδρέα Γεωργίου στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας εναντίον του και την εικαζόμενη απουσία οποιουδήποτε συλλογισμού από το ΣτΕ, που απέρριψε σιωπηρά αυτό το αίτημα.

Η απόφαση αναφέρει πως ο Ανδρέας Γεωργίου, που γεννήθηκε το 1960 και ζει στο Darnestown στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από τις 2 Αυγούστου 2010 έως τις 2 Αυγούστου 2015.

Στις 10 Νοεμβρίου 2010, ο αιτών διαβίβασε στη Eurostat αναθεωρημένα στοιχεία σχετικά με το ελληνικό έλλειμμα για το έτος 2009. Ο Ανδρέας Γεωργίου δεν είχε υποβάλει εκ των προτέρων τα στοιχεία προς έγκριση στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.

Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών, ο οποίος ρητά του έδινε την «αποκλειστική ευθύνη» ως επικεφαλής της στατιστικής αρχής, για την απόφαση έκδοσης στατιστικών.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνεχίζει αναφέροντας πως «Σε απροσδιόριστη ημερομηνία, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του αιτούντος για παράβαση καθήκοντος».

Στις 6 Δεκεμβρίου 2016 ο Ανδρέας Γεωργίου αθωώθηκε πρωτόδικα και από τις τρεις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών,οι οποίες αφορούσαν σε:

(i) παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην ΕΛΣΤΑΤ, διότι κατά τον διορισμό του συνέχιζε να κατέχει θέση και στο ΔΝΤ

(ii) παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και

(iii) παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος καθόσον είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009 χωρίς να τα κοινοποιήσει προηγουμένως στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ ή να ζητήσει τη συγκατάθεσή του για τη δημοσιοποίηση.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε έφεση και την 1η Αυγούστου του 2017 το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τον έκρινε ένοχο για την τρίτη από τις παραπάνω κατηγορίες ενώ αθωώθηκε για τις υπόλοιπες δύο.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, με αναστολή. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο καθώς σύμφωνα με την απόφαση «διαβίβασε στη Eurostat έκθεση για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009, χωρίς να τα κοινοποιήσει στην ΕΛΣΤΑΤ ως σώμα και χωρίς να λάβει τη συγκατάθεση της ΕΛΣΤΑΤ, κατά παράβαση του άρθρου 10. § 2 Α του Νόμου αρ. 3832/2010, όπως έλεγε τότε, με τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ :

(α) καταρτίζει και εφαρμόζει το εθνικό στατιστικό σχέδιο και καταρτίζει και δημοσιεύει, με την ιδιότητά της ως «Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας», όπως ορίζεται στο άρθρο 5 § 1 του Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009, οι επίσημες, εθνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές της Ελλάδας»

Διέπραξε την πράξη αυτή εκ προθέσεως με σκοπό την απόκτηση παράνομου ηθικού οφέλους.

(β). ) συνίστατο στην ενίσχυση της εξουσίας του ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στη μετατροπή του σε οιονεί μονοπρόσωπο εκτελεστικό όργανο με ουσιαστική κατάργηση του προαναφερθέντος οργάνου για πρακτικούς σκοπούς και σφετερισμό των εξουσιών του. Η παραπάνω πράξη ήταν ένα αντικειμενικά κατάλληλο μέσο για την απόκτηση του επιδιωκόμενου οφέλους».

Ο Ανδρέας Γεωργίου έκανε προσφυγή και με υπόμνημα πρόσθετων λόγων της 21ης Μαρτίου 2018, ζήτησε την έκδοση προδικαστικής απόφασης από το ΔΕΕ.

Υποστήριξε τότε ότι «Εάν, ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία ως προς την ορθή ερμηνεία της κρίσιμης διάταξης, το Δικαστήριό σας οφείλει, σύμφωνα με το άρθρο 267 ΣΛΕΕ, να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει προδικαστική απόφαση επί της πρόθεση της Αρχής 1.4 του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών.

»Εάν δεν υποβληθεί τέτοια προδικαστική παραπομπή, αυτό θα συνιστά παραβίαση του δικαιώματός μου για δίκαιη δίκη, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στις 7 Ιουνίου του 2018 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του επί νομικών ζητημάτων.


«Νιώθω ικανοποίηση και χαρά για τη δικαίωση - Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά μου λόγω άδικης δίκης»

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωσε τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο ίδιος σε δήλωσή του κάνει λόγο για «ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου για την υπέρ του απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά πληροφορήθηκα την υπέρ μου απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ότι παραβιάσθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα μου—λόγω άδικης δίκης—κατά την καταδίκη μου για ''παράβαση καθήκοντος'' επειδή δεν έθεσα τα διορθωμένα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 σε ψηφοφορία το Νοέμβριο του 2010. Ζήτησε μάλιστα να επαναληφθεί η δίκη στον ΑΠ.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι παραβιάσθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα μου όταν τα ελληνικά δικαστήρια αρνήθηκαν το νόμιμο αίτημα μου να τεθεί προδικαστικό ερώτημα στο αρμόδιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή ερμηνεία των κανόνων του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών που πρέπει να εφαρμόζεται κατά την παραγωγή επίσημων στατιστικών στοιχείων στα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, το ερώτημα που δεν ετέθη αφορούσε την ορθή ερμηνεία του κανόνα του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών ότι «οι επικεφαλής των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών … είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες, καθώς και σχετικά με το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων.

Ο Ευρωπαϊκός κανόνας αυτός, στο πλαίσιο της Αρχής της Επαγγελματικής Ανεξαρτησίας του Κώδικα Ορθής Πρακτικής, έχει θεμελιώδη και καίρια σημασία για την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων των Κρατών Μελών της ΕΕ και την προστασία τους από πάσης φύσης πολιτικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις–ακριβώς δηλαδή την παθολογία που οδήγησε στα «greek statistics». Είναι για το λόγο αυτό ιδιαίτερα χαρμόσυνη η απόφαση του ΕΔΔΑ και η αναγνώριση ότι η καταδίκη μου από τα τοπικά δικαστήρια ήταν άδικη.

Είναι εξάλλου ευρύτατα γνωστό ότι η δική μου θητεία στην ΕΛΣΤΑΤ (Αύγουστος 2010 – Αύγουστος 2015), για την οποία διώκομαι πολλαπλώς και διαρκώς ήδη εδώ και σχεδόν δώδεκα χρόνια, αποκατέστησε την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Χώρας και επέτρεψε στην Ελλάδα και στους εταίρους της παγκοσμίως να βασίζονται στα στοιχεία αυτά, απαλλάσσοντας τη Χώρα από το στίγμα που δημιούργησαν οι καταστροφικές πρακτικές που η διοίκησή μου ανέτρεψε.

Ίσως δεν είναι εξίσου γνωστό ότι οι διαρκείς διώξεις που έχω υποστεί μου έχουν προκαλέσει τεράστιο προσωπικό κόστος. Παρόλα αυτά δεν διεκδίκησα, όπως θα μπορούσα, οικονομική αποκατάσταση στο πλαίσιο της τελευταίας δίκης – το μόνο για το οποίο φλέγομαι και το οποίο θα διεκδικήσω μέχρι τέλους είναι η συνολική νομική και ηθική αποκατάστασή μου – κάτι που οφείλω στον εαυτό μου, στην οικογένειά μου και στους συναδέλφους στατιστικολόγους στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκοσμίως, πού πρέπει να ενδυναμώνονται ώστε να εργάζονται αποκλειστικά στη βάση των αρχών της στατιστικής δεοντολογίας για την παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Τέλος, ευχαριστώ τους δικηγόρους μου, ιδίως τον Κωνσταντίνο Παπαδιαμάντη, την Βίκη Ψάλτη, τον Αχιλλέα Δημητριάδη και τον Στάθη Ποταμίτη για τον καλό τους αγώνα που τον κάνουν ανιδιοτελώς, και για τη σταθερή τους προσήλωση στη υπόθεση μου, που είναι εξεχόντως σημαντική όχι μόνο για μένα αλλά και για τη Χώρα και τους θεσμούς της, και πλατύτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.» καταλήγει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.


ΠΑΣΟΚ : Η δικαίωση Γεωργίου, απάντηση σε όσους κερδοσκόπησαν καλύπτοντας τον εκτροχιασμό της χώρας το 2008-2009

Με αιχμές προς τη ΝΔ, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τη δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κριτική που είχε ασκήσει.

Η Απόφαση του ΕΔΔΑ «συνιστά μια ακόμη ηχηρή απάντηση κατά όσων ”κερδοσκόπησαν” πολιτικά καλύπτοντας τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας του 2008-2009 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή», αναφέρει στο σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ τονίζει :

«Ο κ. Γεωργίου στοχοποιήθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ πως τάχα ”φούσκωσε το έλλειμμα” για να εξυπηρετήσουν το αντιμνημονιακό τους δόγμα των ανέξοδων λύσεων των Ζαππείων και του ”ενός νόμου ενός άρθρου”» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ «εγείρει σημαντικά θέματα σε σχέση με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα, καθώς το ΕΔΔΑ αναγνωρίζει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη του ανθρώπου που αποκάλυψε τις παθογένειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φτάνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας» και επισημαίνει:

«Κατόπιν αυτού, είναι επιβεβλημένη η συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του ΕΔΔΑ ενώπιον του Αρείου Πάγου» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΔΩΣΕΤΟ
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑτος

Archi Damos

ΚΙΝΗΜΑτίας : «Εις υγείαν των πρώην ΚΚΕδων που μαθήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα παίρνουν το πτυχίο τους στα θρανία του ΣΥΡΙΖΑ με δάσκαλο τον Καμμένο Πάνο».

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:

0 ΣΧΟΛΙΑ:

«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.