Τους άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, τη φιλοσοφία του και τις πηγές χρηματοδότησής του παρουσιάζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπεύθυνος ομάδας σύνταξης προγράμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., επικεφαλής Ινστιτούτου «In Social», ενώ απαντώντας στην κριτική περί φορομπηχτικής πολιτικής σχολιάζει με νόημα :
«Να μας κάνει κριτική η Ν.Δ. ότι έχουμε κρυφή ατζέντα για φόρους, είναι σαν να σου φωνάζει ένας Βρετανός τουρίστας στην Ελλάδα ότι οδηγείς στη λάθος μεριά του δρόμου».
● Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ;
Πώς θα ξαναγίνει η ελληνική οικονομία παραγωγική και ανθεκτική, να προσφέρει σύγχρονη απασχόληση στους νέους με καλούς μισθούς για να μην ξενιτεύονται. Λέμε λοιπόν ότι για αυτά χρειάζονται πολλές νέες επενδύσεις, πραγματικές όμως, με προστιθέμενη αξία και όχι σε ανακατανομή του Real Estate μεταξύ των διαφόρων κερδοσκοπικών funds.
Με σύγχρονες δημόσιες υποδομές που τώρα έχουν ρημάξει – από την Υγεία μέχρι τα τρένα και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που κινδυνεύουν με υπερφόρτωση. Με δίκτυα μικρομεσαίων για να μη μείνουν πίσω στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
● Το έχετε κοστολογήσει; Ποιο είναι το ετήσιο ύψος του και από ποιες πηγές θα προκύψουν τα έσοδα της χρηματοδότησής του;
Τα περισσότερα θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι η μεγάλη ευκαιρία για την αναδιάταξη της χώρας στον διεθνή οικονομικό χάρτη. Παράλληλα, οι πολιτικές του κοινωνικού κράτους διασφαλίζονται με έσοδα από την καλύτερη αποτελεσματικότητα των φορολογικών εσόδων με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για παράδειγμα, η σταδιακή σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ θα μεταφέρει τον ΦΠΑ απευθείας στα κρατικά ταμεία και θα μειώσει το απίθανο ποσό που σήμερα το κλέβουν στις συναλλαγές και δεν το αποδίδουν στο Δημόσιο. Η κλιμακωτή φορολογία μερισμάτων, το μικρότερο αφορολόγητο κληρονομιών και η φορολογία στα «απρόσμενα» κέρδη ορισμένων άλλων κατηγοριών είναι μερικές άλλες πηγές.
● Για τον ΕΝΦΙΑ ποια είναι η πρότασή σας;
Για τον ΕΝΦΙΑ το πρόγραμμα δεν προβλέπει καμία αλλαγή. Για φορολογίες που αφορούν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού χρειάζεται προσεκτικός διάλογος, με αξιολόγηση τι απέδωσε μέχρι σήμερα, τι αδικίες προκαλεί, πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα κ.λ.π., πριν ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, πρέπει να συμμετάσχει στον διάλογο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δούμε αν μπορεί να οργανωθεί η ανταποδοτικότητα του φόρου σε τοπική κλίμακα.
● Έχετε εκφράσει την άποψη ότι το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές είναι πολύ υψηλό και πρέπει να μειωθεί. Γιατί και πόσο; Σημειώνω ότι η Ν.Δ. σας κατηγορεί για πολιτική που βλάπτει τους νέους.
Διότι έτσι όπως τα απορρύθμισε η Ν.Δ., είναι κοινωνικά άδικο να μεταβιβάζονται γονικές κληρονομιές αξίας αντικειμενικής έως και 4,8 εκατ. ευρώ χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των νέων δεν μπορεί όχι να αποκτήσει ένα δυάρι για να κάνει οικογένεια, αλλά ούτε καν αντέχει να το νοικιάσει εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές.
Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε τη φοβερή και τρομερή αλλαγή να κατέλθει το αφορολόγητο στο μισό και όποιος κληρονομεί περιουσία ας πούμε μισού εκατ. ευρώ να πληρώνει 10.000 ευρώ. Πιο λίγο και από το κόστος για τα νέα πλακάκια στη βεράντα. Τους νέους τους εξοργίζει η πολιτική της Ν.Δ. να ευνοεί κατά κόρον και συστηματικά τους έχοντες. Μην ξεχνάμε ότι η φορολογία δεν είναι μόνο έσοδα, είναι και σήμα προς την κοινωνία που παρακολουθεί από την κάτω μεριά της οικονομικής πυραμίδας.
● Φορολογία μερισμάτων. Διαβάζω ότι τάσσεστε υπέρ της κλιμακωτής φορολόγησης. Σε τι ποσοστό, για ποια πόσα; Αξίζει το όφελος ή θα φύγουν οι εταιρείες για άλλες χώρες;
Καμία επιχείρηση δεν θα φύγει επειδή τα μερίσματα έχουν υψηλή φορολογία. Γι’ αυτό άλλωστε οι χώρες που βασίζονται σε ξένες επιχειρήσεις και ξένες επενδύσεις έχουν πολύ υψηλό συντελεστή στα μερίσματα.
Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, έχει 51%, ο Καναδάς 30%, η Γερμανία 26%. Ισα-ίσα, όταν τα μερίσματα έχουν υψηλό φόρο, ο μέτοχος προτιμά να μην τα εισπράξει και τα επανεπενδύει, αυξάνοντας τις μελλοντικές επενδύσεις και τα κέρδη.
Και φυσικά τον συμφέρει να μείνει στη χώρα για να εισπράξει και αυτός υψηλότερα μερίσματα όταν έρθει η ώρα. Αντίθετα, αν η φορολογία είναι ανύπαρκτη, όπως την έκανε η Ν.Δ., ο μέτοχος βιάζεται να πάρει τα κέρδη του, να πακετάρει και να φύγει από τη χώρα, πως δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται σωρηδόν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τα κερδοσκοπικά funds. Ήλθον, κέρδισα ό,τι πρόλαβα και απήλθον.
● Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πρέπει να φορολογηθούν; Η κυβέρνηση λέει ότι το έχει κάνει.
Φυσικά και πρέπει να φορολογηθούν εκτάκτως, όπως και σε όλη την Ε.Ε. Ακόμα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις ενέργειας έκπληκτες από τα μυθικά κέρδη που έκαναν σε μια νύκτα –όχι επειδή δούλεψαν παραπάνω, αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– ζήτησαν να πληρώσουν έκτακτο φόρο.
Η κυβέρνηση μετά από πολλές πιέσεις έκανε την καρδιά της πέτρα και δέχτηκε την έκτακτη φορολόγηση, ξέχασε όμως να υπογράψει τις τελικές αποφάσεις για πολλές εταιρείες προμηθευτών ενέργειας – αυτές δηλαδή που ήταν και οι πιο ευνοημένες από τα υπερκέρδη. Όπως βλέπετε, το χούι δεν κόβεται εύκολα…
● Μισθωτοί και ΦΠΑ. Ζητάτε μείωση φορολογικών βαρών. Πώς θα επιτευχθεί;
Ένα-ένα, για να κάνουμε σωστούς λογαριασμούς. Με ένα μέρος από τα έκτακτα υπερέσοδα 3 δισ. του ΦΠΑ, που έβγαλε το κράτος λόγω πληθωρισμού, μειώνουμε τους συντελεστές ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά είδη για όσο διάστημα διαρκεί η ακρίβεια. Έτσι δεν βοηθάς μόνο τα φτωχότερα νοικοκυριά, αλλά πέφτει και ο πληθωρισμός και όταν επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα επανέρχονται πιο αργά και οι συντελεστές.
Η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί με επάρκεια να καλυφθεί μέχρι το 2024 από τα υπερέσοδα και μετά από τη μονιμότερη άνοδο με την ανάκτηση των εσόδων ΦΠΑ που σήμερα ενθυλακώνονται όπως σας είπα προηγουμένως. Το απομένον ποσόν θα επιτρέψει μια μονιμότερη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που σήμερα είναι υπερβολικά ψηλός και ανοίγει την όρεξη για να τον βάλουν στην τσέπη τους.
● Κλείνοντας, τι απαντάτε στην κριτική της Ν.Δ. ότι έχετε φορομπηχτική πολιτική, κρυφές ατζέντες και λογική όμοια με του ΣΥΡΙΖΑ;
Να μας κάνει κριτική η Ν.Δ. ότι έχουμε κρυφή ατζέντα για φόρους, είναι σαν να σου φωνάζει ένας Βρετανός τουρίστας στην Ελλάδα ότι οδηγείς στη λάθος μεριά του δρόμου. Μα η Ν.Δ. ήταν που άφησε στα μουλωχτά τα φορολογικά έσοδα του 2022 να φουσκώσουν κατά 5 δισ. ευρώ, λόγω των εκρηκτικών τιμών στα καύσιμα και της ακρίβειας που ακολούθησε.
Θα μπορούσε ένα μέρος των εσόδων ΦΠΑ να το ελαφρύνει στα βασικά είδη, αλλά βλέπετε προτιμά να τα κάνει τάλιρα και να τα διανέμει σαν καθρεφτάκια στα νοικοκυριά. Πρέπει να παραδεχτώ βέβαια ότι εκλογικά την ωφέλησε πολύ, αλλά να ξέρει ότι στο μέλλον η πολιτική αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, άσε που έχουμε γεμίσει εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες που κρύβουν το εισόδημά τους για να είναι στη λίστα με τα «pass».
Τώρα για το αν η λογική μας είναι όμοια με του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι τα προγράμματά μας έχουν σημαντικές διαφορές, αλλά και να μοιάζουν σε μερικά θέματα κοινής λογικής εναντίον της πολιτικής της, καλό είναι για τον τόπο και κρίμα που αυτή δεν το καταλαβαίνει. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι σε μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα το Υπερταμείο και το ΤΧΣ, που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. μια χαρά βολεύτηκε και δεν άλλαξε ούτε το χαλάκι στην είσοδο.
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ στο DISQUS, ΤΣΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ!:
0 ΣΧΟΛΙΑ:
«Σεβαστείτε για να σας σεβαστούν»
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.